Брюксел с апел към 28-те: Вижте какво ядете!

Еднакви храни, но с различно качество в Източна и Западна Европа
6 мар 2017 18:51,
73
Брюксел с апел към 28-те: Вижте какво ядете!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова властите в 28-те страни членки да събират информация за различния състав и качество на храни, продавани под едно и също име в различни държави.

Повод е изследване, проведено в Словакия, което показва значителни разлики в качеството на продукти, продавани под еднакво име, марка и често производител, в различни държави от ЕС.

Словашкото изследване, показано днес в Брюксел на земеделските министри от ЕС, проследява 22 хранителни стоки, продавани в страната, като ги сравнява със същите, купени от магазин от идентична търговска верига в западна страна членка.

Още по темата

В 10 от случаите са установени съществени различия в качеството, в 3 - незначителни, а 9 от продуктите са се оказали еднакви.

Най-големите отклонения са установени при млечните продукти - при 4 от 6 изследвани, както и при двете безалкохолни напитки, включени в теста. Съществени разлики са установени още при по един от двата обследвани рибни и двата шоколодови продукта, както и в един чай и в подправка.

Сред отклоненията се цитират подмяна на животински мазнини с растителни, намалено количество месо в местните продукти, замяна на захар с подсладители и на плодове с оцветители в храните, продавани на словашкия пазар, в сравнение с този на западния. Различия има и в качеството на опаковката и във вкуса на някои от сравнените стоки, съобщи словашкото правителство пред министрите на земеделието.

Подобно изследване е било направено и в Унгария. Там отклонения от стандартите не са констатирани, но е установена подмяна на част от съставките с по-евтини.

Според Словакия и Унгария е ясно, че има двойни стандарти на производство на едни и същи стоки за източния и за западния пазар. Те предлагат ЕС отново да започне дебат по темата, а Еврокомисията да обмисли дали да не предложи общо законодателство, което да задължи производителите да произвеждат едни и същи храни за износ и за вътрешно потребление. Изравняването на хранителните стандарти беше сред приоритетите на словашкото председателство на ЕС през втората половина на 2016 г., но то не успя да намери подкрепа за промяна в европейското законодателство.

Еврокомисарят за защита на производителите Вера Юрова не обеща днес европейски регламент, докато не е ясно каква част от пазара е засегната от различното качество на еднакви стоки. Тя призова всички държави членки да събират информация по въпроса и да я предоставят на Брюксел, за да може той да прецени нуждата от такова законодателство.

"Отнасяме се много сериозно. Потребителите не бива да бъдат лъгани. Това е въпрос на честност. Еврокомисията и страните членки трябва да работят заедно, за да може потребителите във всички държави членки да бъдат защитени по един и същ начин", заяви Юрова.

Тя обеща да повдигне въпроса на 16 март, когато организациите за контрол по хранителната верига от страните членки се събират в Брюксел за среща, за да поиска от тях да разследват проблема. Информация от потребителски организации също ще бъде добре дошла, каза Юрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35, знаеш ли изобщо какво е "глутен"? А тия е-та дет викаш, знаеш ли ги какви са, примерно, какво е500, провери, предполагам на теб първо ще е за Мерцедес. А за химията, хаха, химията, ти от какво си изграден?
32
6
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен36Да,така е, прав сте, но не можем за това да виним Европа. Трябва да погледнем себе си - ние направихме това, за което говорите
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32, тъжнжто е че окновните ценности вече са много изкревени. Пример, до такава степен издигнахме недискриминацията, че сега християнското "подай другата буза" е минималното, стигнахме до дай си жената и децата, което е прекалено. Говорим за свобода на словото, но страна членка е на 113 място според класациите, точно по този показател - България. Говорим за демокрация, но не признаваме всички референдуми/гласувания, но признаваме крайно десни като Орбан. За съжаление не отива на добре.
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стоките не са некачествени , а с различно съдържание , което обаче е изписано на етикета . Така , че това е некоректно заглавие .
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27, не съм съгласен да е обобщено на производителите, по-правилно е" на мултинационалните корпорации", че и много местни производители страдат от това.
28
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Advocatus DiaboliРавноправие, демокрация, толерантност, свобода на словото, върховенство на закона, недискриминация на хората, затова че са различни. Прочетете българската конституция, и там ценностите са същите
27
1
 
13
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 26Какви закони, господине. Единственият закон в България е законът на силния, който има пари за подкупи и момчета за бой. Европа е единствената ни надежда. Трябва да подкрепим словаците и унгарците да се преборят, ако могат за себе си, а покрай това и за нас
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 100 г.Европеиския съюз ще бъде приет за престъпен.Както миналата година приеха че комунистическия строи бил престъпен.,А Турското робство е било съжителство както Гришо и Никол Ш.
25
7
 
14
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 7 години
Може ли някой да изброи поне две "евроатлантически ценности"? Подсказвам: едната е хомосексуализма, а другата коя е? Скапаните храни, които ни пробутват ли?
24
1
 
11
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До Анонимен 2Не сте прав, статията казва нещо ново, а именно, че не трябва да имаме надежда, че Брюксел ще направи нещо по въпроса и трябва да се оправяме сами. Щом тепърва ще събират информация дали проблемът е европейски или не, пиши го бегал. Този въпрос се прехвърля от години, комисарката тепърва ще го изучава. Явно и при качеството на храните Европа ще си е на две скорости и това си е.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сбирщина съвсем спокойно може да се преименува на "европейска комисия за защита на производителите".
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ЕС.Няма ли да се разпада.Който работи там да си избира да остане там или не.Аз лично никога не съм ходил в Европа или Русия и искам да си живея в България с явни правила и закони.Не и искам евроценостите който ми са под достойнството ми на чист Българин
21
3
 
12
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
В ЕС всичко може. ЕС е създаден от 50-те най-големи концерни и картели и служи на техните интереси. Не се надявайте, че ЕС ще защитава правата на потребителите. ЕС ще защитава само правата на концерните. И на банките. Въпроси има ли?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички им шоколади са с вкус на слънчогледово кюспе. Въпроса е има ли контролни органи или техния знакови върху продуктите е същите с такъв мухлясъл дъх.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво ще направят като намерят разликите? ще опишат 8000 страници преписки по нещо си и?
18
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 7 години
Каквито Западните туристи,такъв и ол инклузива.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14, не е въпрос на вкус! Става дума за едни и същи стоки с еднакво име, не може Марс в Германия да е шоколадов десерт, а в България марципанов, кръсти го Марс-марципан, но няма как да е със същото или много близко име.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европейската комисия призова властите в 28-те страни членки да събират информация за различния състав и качество на храни, продавани под едно и също име в различни държави."И нека голямото раздаване на подкупи да започне.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем по брюкселски, брюкселските зелки казват: вие съберете данни, ние ще проучим и помислим, и евентуално след години можем и да решим нещо, ама... Заради тия зелки Великобритания не иска да е част от ЕС. Няма как да ми обясняват, че една и съща стока, с едно и също име, може да има различен състав в рамките на ЕС.
14
0
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
За другаря Борисов само строг пост и молитва,че много грехове има.