Съдът на ЕС: Забраната на забрадка на работа е допустима

Тя не представлява пряка дискриминация, реши Съдът
Обновена: 14 мар 2017 12:31 | 14 мар 2017 12:31, Елка Василева
44
Съдът на ЕС: Забраната на забрадка на работа е допустима
Снимка: архив, Reuters

Съдът на ЕС оповести свое решение, с което призна за оправдана забраната, въвеждана от частни дружества срещу носенето на забрадка на работното място.

Според съда вътрешно правило в предприятие, което забранява носенето по видим начин на какъвто и да било политически, философски или религиозен символ, не представлява пряка дискриминация.

Съдът допълва, че забраната е оправдана, когато преследва законна цел и средствата за постигане на тази цел са подходящи и необходими.

Съдът решава, че волята на работодателя да се покаже неутрален пред клиентите си както от обществения, така и от частния сектор, е законна цел, особено когато са засегнати само работниците, които имат контакти с клиентите.

За Съда този стремеж е израз на свободата на стопанска инициатива. В решението е записано, че забраната за носене по видим начин на символи на политически, философски или религиозни убеждения, може да осигури правилното прилагане на политика на неутралитет, ако тази политика действително се прилага последователно и постоянно.

Европейският съд заключава, че непряка дискриминация може да бъде обективно оправдана от законна цел, като например прилагането от работодателя на политика на философски, политически или религиозен неутралитет в отношенията с клиентите, стига средствата за постигане на тази цел да бъдат подходящи и необходими.
 

/БТА/


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Правоверен преди 3 години
Абе хора кво са правите на ухапани
Вижте как влизат в църкви по време на празник в други християнски държави
Носенето на забрадка е част от християнството ,научете си първо религи ята тогава приказвайте глупости.
Ще дойде време християни и мюсюлмани заедно ще се борят срещу сатанизма защото той е враг на човеците и ни настройва ги едни срещу други
39
0
 
4
 
! Отговори
месара преди 3 години
турция като каква се явява , като говорите на мюсюлманския свят ли , щото не чувам емирствата например , да взимат отношение !? по скоро се опитва да насъсква всички мюсюлмани срещу Европа , това си е чиста проба призив за джихад
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само на забрадките забрана! Трябва и екстрадиране на приносители - само така Европа ще се оправи!
37
0
 
6
 
! Отговори
Циник до куку преди 3 години
Аз не съм живял в арабския свят...но всеки ден ги гледам...афганистанци...пакистанци ...ходят на 10 метра пред жените си(и дъщерите си) потърси в ю-туб в ислямска Африка как им режат клиторите с бръснарски ножчета...или как ги пребиват с камъни!
Дрънканици са твоите - даже не от 1001 нощ!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
I KAFEZI DA SI SLAGAT NA GLAVITE-KAKVA E FAIDATA, KATO GLAVITE IM SA PRAZNI ? TE SA SAMO ZA RAZPLOD, DA IZTARSVAT PO 8-10 PRIMITIVA ! GNUSNA RABOTA .
35
0
 
12
 
! Отговори
да преди 3 години
Може да ходят със забрадка обаче да са без гащи
34
21
 
2
 
! Отговори
куку преди 3 години
До ***
Пълни глупости..... Живях години в арабска държава и видях как техните мъже уважават жените си .... За арабските мъже жената е царица.... може да се каже че царува матриархат.... каквото каже ТЯ.... това е..... Стига с тези приказки от хиляда и една нощ
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смисълът на религиозното облекло - жената да е скромна, смирена, тиха, незабележима, по никакъв начин да не привлича нагона на чуждите мъже, а и мъжът на карето да смогва с бюджета.
вместо това - лакирани, гримирани, боядисани, парфюмирани, кресливи, нахални, фръц кълките насам, фръц натам, токчетата трак-трак, лачени чантички, герданчета, обички дзънкат, гривнички хлопкат, кикоти, погледи, шамията модерна, с пайети, пискюлчета, а под чаршава за мола - дънки, минижупи, деколтета, бра, прашки
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това решение е добре дошло, но реално няма да има много голямо приложение, по простата причина, че в мнозинството си забрадените и опакованите не работят...
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каквото и да ви говори, става дума за пари, това е единствената водеща религия и дето де вика никоя друга не може да я измести.
Нема бог тука, има интереси, както си е бли винаги, де. Все пак човеците трябва да не се заплесват по духовни неща, а да мислят само за потребление и икономика.
Ако трябва книги ще горим, паметници ще рутим но Мамонът трябва да доволен.
Айде....това беше днешната проповед, кой разбрал-разбрал.
бензинът ви е от арабите , но това не ви пречи да го купувате ))
30
0
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Аз пък познавам туркиня която се ожени за българин и стана светска жена. Истории всякакви, но когато в една компания има дрескод той трябва да се спазва, като не ти харесва на тютюневата нива няма изискване за облеклото
29
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Никой не е длъжен да търпи подобни фосилни измишльотини в собствената си страна! Колко "толерантност" показват арабите , и изобщо мюсюлманите към религии различни от тяхната! В Африка..в Ирак...палят църкви , колят свещенници...колят друговерци!!!!
Кривотълкуваната толерантност е тази, която напълни европейските градове с фанатици-убийци, и изнасилвачи! Карат ни..не - задължават ни - да скърцаме със зъби, и да търпим! Вече си мисля, че наистина граждански войни - са единствения начин за съпротива
28
5
 
0
 
! Отговори
Фют преди 3 години
Нещо много се заиграха с огъня..
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...но пък мъж с рокля и грим-може
Жена със забрадка не може, но с брада-може.
И те така.
пък вие си се карайте...
26
1
 
5
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 3 години
Да така е несъмнено! Но това пак подкрепя факта че сме една отврат!
25
1
 
5
 
! Отговори
Таварищ Ягода преди 3 години
Бебелашников, най страшното оръжие на света!!! Факт
24
1
 
10
 
! Отговори
до Ян Бибиян преди 3 години
Парадокс е, но именно свръхвъоръжаването крепи мира и баланса в света в момента - и разбира се атомното оръжие. Ако си разградиш двора както ние го направихме, рано или късно ще видиш кравите на съседа си вътре....
23
3
 
5
 
! Отговори
Прокопи преди 3 години
Има ли ден без 100 статии за ислям, бурки, джихад, ИДИЛ, за чичо Реджи и неговия Пуйкистан? За един преятел питам. Светът вече се върти около тях. Цъкни ВЕФА майна да чуеме Кидика ;)))
22
0
 
9
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 3 години
Ако някой си въобразява че ВСВ е последната голяма война, веднага да си махне розовите очила. Само Китай ще хвърли над 150 милиарда за оръжие тази година. И за дете би било ясно че с толкова пари които хвърлят държавите за армии и оръжия, не би останал нито един човек бездомен и гладен. Човешкото общество е един ***. И като такъв ще изчезне от вселената. Въпрос на време е.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам българки, които се залюбиха с турци и сложиха забрадки, че са и горди... за ужас на родителите си