ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен

Да вървим в една посока, макар и на различни скорости, призова Меркел
Обновена: 25 мар 2017 18:23 | 25 мар 2017 18:17,
262
ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен
Снимка: Reuters

Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим днес, слага началото на промени в съюза, в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес. 

Според него, днешната Римска декларация, приета точно 60 г. след забележителния Римски договор, положил началото на европейското обединение, е добра отправна точка за широки дискусии за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. 

"Атмосферата сега е такава, че можем да подходим по този въпрос с увереност", подчерта той.

"Това, което постигнахме в дните преди Рим и през последните часове тук, създава нещо като зараждащо се оптимистично настроение, защото, противно на очакванията, тук нямаше сблъсък, нямаше голям спор между няколко различни виждания за пътя напред", посочи Юнкер.

Римската декларация, подписана от европейските лидери, закрепва принципа на съюз на различни скорости, в който някои страни могат да вървят напред, а други - да останат настрани по специфични въпроси, отбелязва АП. 

"С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив. Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности. Ще действаме заедно, ако е необходимо - с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим", се казва в декларацията. 

Лидерите на 27-те определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа. 

"Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите национални парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище... Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати", подчертават 27-те лидери, предава БТА.

Домакинът на срещата - италианският премиер Паоло Джентилони, също подчерта, че с днешната юбилейна Римска декларация, определяща основните направления за развитието на общността за близките 10 години, ЕС прави уверена крачка напред. 

"Тази декларация потвърждава силата на ЕС. Ние знаем какви проблеми стоят пред нас - миграцията, икономическата криза, но подписвайки декларацията, ние изразихме доверието си към европейския проект. Някой я смята за твърде амбициозна, друг - за недостатъчно амбициозна, но това е крачка напред, която потвърждава нашето единство, солидарност и желание да активизираме сътрудничеството", подчерта Джентилони.

А председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че запазването на единството на 27-те след предвиденото напускане на Великобритания е единственият път да се гарантира оцеляването на ЕС. 

"Европа, като политическа цялост, или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има", каза той в Рим днес. 

Според него "само обединена Европа може да бъде суверенна Европа по отношение на останалия свят. Само суверенна Европа гарантира независимост на своите страни членки, гарантира свободата на своите граждани". 

Германският канцлер Ангела Меркел пък настоя, че страните членки на ЕС трябва да се движат в една посока, макар и понякога използвайки различни скорости.

"Европа на "различни скорости" не означава в никакъв случай, че няма да има единна Европа", посочи Меркел.

Продължаваме делото, което започнаха тук нашите предшественици през 1957 година, заяви тя.

Канцлерът подчерта, че един от приоритетите в ЕС трябва да бъде изграждането на една по-сигурна Европа, която ще може да се защити. Това означава, че трябва да пазим по-добре външните си граници, коментира още Меркел. 

Тя отбеляза необходимостта от по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбраната, а също така сътрудничеството със съседните страни, включително с държавите от Африка. 

Германският канцлер обърна внимание на необходимостта да бъде продължена работата по подобряване на икономическата ситуация в ЕС и създаването на работни места.

"Искаме да създадем икономически силна Европа, социално ориентирана Европа", посочи тя.

"Тук поехме отговорността да работим по това заедно, понякога е възможно да използваме различни скорости, но да вървим в една посока", подчерта Меркел.

По думите й има неотменими неща като свободата на изразяване на мнение, свободата на пресата, на вероизповеданието.

"Това ни прави по-силни. Тук няма да има отстъпки", настоя германският канцлер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
9
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 7 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
51
3
 
2
 
! Отговори
До Българина-европее преди 7 години
То в Европа живеят и работят и много африканци мейн фройнд, а не сав Европа. И не само не са в Европа ами следвайки доволната ти логика мога да обобщят че са в пъти с по голямо самочувствие от теб или търсят максимално правата, а не са радват че ги ползват за черната работа като теб! Времено съм в Германия, от там черпя инфо
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 77"За да живеем нормално в ЕС трябва да се изравнят стандартите, да сеинвестират стотици милиоарди, ако не и трилионо в нови технологии - нанотехнологии, био-технологии, вместо това те отварят аутсорсинг фирми -страна от третия свят."-----Помисли каква глупост си написал! Кой ще работи с тези нови технологии и ще усвоява тези трилиони.Един милион роми, още толкова помаци и турци ли? Даже и сега има глад за можещи специалисти и всеки квалифициран специалист намира добра заплата
49
2
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Не той е комплексиран русофоб, които като го биеш с факти и логични доводи, отскача от тема.в.тема.и отговаря на въпроса с въпрос. Иначе не е ол...френ момчето
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 77"За да живеем нормално в ЕС трябва да се изравнят стандартите, да се инвестират стотици милиоарди, ако не и трилионо в нови технологии - нано технологии, био-технологии, вместо това те отварят аутсорсинг фирми - страна от третия свят."-----Помисли каква глупост си написал! Кой ще работи с тези нови технологии и ще усвоява тези трилиони. Един милион ***, още толкова помаци и турци ли. Даже и сега има глад за квалифицирани специалисти и всеки можещ намира добра заплата.
47
2
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Добър вечер приятели! Да са се мяркали тук Странджата и Професора! Отново са напуснали стаята и санитарите са ги изпуснали!
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 85"И след като според теб България е стар Москвич, защо я приеха в при мерцедесите? Значи мястото ни изобщо не е в ЕС и трябва да напуснем, собствената ти логика го подсказва. Благодаря ти, че сам си вкара мощен автогол, г-н атлантико."А ти твоето гъзолизачество на руски 3адници логика ли го наричаш?
45
2
 
8
 
! Отговори
Василев -цру-wcchef преди 7 години
Хората се блъскаха по автобусите, щото имаше хора бе джаном, имаше положителен прираст на населението. И сто процента по голяма сигурност за хората и социална и за живота. А не сега да оставят пенсионерите на произволна съдбата, все едно са храна за лешояди!
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 81"А България имаше индустриални гиганти от европейско ниво."Никога не сме имали индустрия на европейско ниво. Индустрията ни беше 10 пъти по енергоемка от аналогичната на Запад с технологии от СССР от 1939 година и с плачевно качество. Ако помниш онези времена никой не желаеше да купува български стоки ако имаше аналогични подобни па макар и от ГДР, Чехия или Унгария. Ако си някой младеж под 40 години със сигурност не помниш и валутните магазини, около които клечеше нашенеца.
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм доволен че съм в ЕС. Вие си говорете каквото си искате. Не можете да ме разубедите от това до което съм стигнал от личен опит.
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 79А ти глyпако като се движиш със стария си Москвич, защо очакваш хората с Мерцедеси и Ферарита да те екскортират.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"За жалост на тpетополовите ЕС се разпада, а Русия увеличава населението си и територията си."Е те щото увеличават населението и територията си сега ще ядат на баба Меркел дъртата .....
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може да бъде райско место в Европейския съюз. Само трябвя виновниците за днешната и изостаналост, а именно русия и турция, да я оставят на спокойствие. Ако сте истински патриоти трябва да се борите срещу това вредно влияние а не да се чудите какво лошо да кажете срещу ЕС. Всъщност не разбрахте ли че ставате смешни когато се опитвате да търсите недостатъци за членството ни в ЕС?
39
5
 
7
 
! Отговори
Европейският съюз преди 7 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58"Ко стан с турски поток ве солдати ,кога ще го почвате ?"В момента Путин подготвя лопатите за българските русофили (набива им дръжките) и другия месец със зачервени 3адници от набиването на дръжките го започват.
37
3
 
6
 
! Отговори
Класация БВП 2015 преди 7 години
Брутен вътрешен продукт в USD :1 United States 17 419 000 000 0002 China 10 354 831 729 3403 Japan 4 601 461 206 8854 Germany 3 868 291 231 8245 United Kingdom 2 988 893 283 5656 France 2 829 192 039 1727 Brazil 2 416 635 506 0768 Italy 2 141 161 325 3679 India 2 048 517 438 87410 Russian Federation 1 860 597 922 763Коментарите са излишни !
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 55"В ЕС България никога няма да е конкурентоспособна и няма да има икономика."Да бе то щото в СИВ бяхме конкурентно способни и имахме икономика. Ако не си спомняш да ти припомна какво стана, т.н. българска социалистическа икономика рухна за 1 месец след скоропостижната кончина на СССР и се оказа че няма никой ама никой който да иска да купува бoклуците ни. Това според теб икономика ли беше?
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50,това майтап ли е? Какви възможности са дадени на БГ? Възможност да се напълни с некачествена западна продукция,с ГМО,с мюсюлмани и да загубим суверенитета си!Пазарите и без тях сме ги имали,нещо повече,сега загубихме пазари,защото стоките ни все не влизаха в техните критерии...Имам спомени от миналото и знам какви храни ядяхме тогава,а какви днес.Голям,червен домат нареден до негов двойник,но безвкусни..ама влизат в стандарта на ЕС!Това е той ЕС- голям,червен домат,но само че безвкусен!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев 50Браво! Перфектно си им го обяснил на глупаците, които само мрънкат и което е още по-лошо продават народа си за жълти копейки.
33
3
 
5
 
! Отговори
England - Essex преди 7 години
До АнонименИмаш ли си представа с какъв финансов ресурс разполага Англия ? Даже може и да не търгува с ЕС , а само със САЩ , Австралия , Нова Зеландия , Канада и други от Британската общност , но ЕС ще умре от глад ако не търгува с тях ! Няма вече сладки стърлинг паундчета за безполезните търтеи от Брюсел !!!