Развод след 40 години брак без любов – Brexit

Краят на мъчителната връзка няма да помогне нито на UK, нито на ЕС
Обновена: 31 мар 2017 22:54 | 31 мар 2017 22:50, Елка Василева
18
Развод след 40 години брак без любов – Brexit
Снимка: архив, Reuters

Лондон започна процедура по развод с Европейския съюз след 40 години брак, който бе повече по сметка, отколкото по любов, и икономическите въпроси винаги бяха по-значими от политическия проект, пише Франс прес.

"От 1973 г. това е прагматична връзка с акцент върху икономическите измерения ", подчертава Полин Шнапер, преподавателка по съвременна британска цивилизация в Сорбоната в Париж. "Сантименталното измерение почти не съществува", каза тя за АФП.

Още по темата

Според преподавателката по европейско право в Уестминстърския университет Патриша Хогуд "това бе не само договорна, но и условна връзка".

Отначало Обединеното кралство не иска да се присъедини към европейския проект, заченат след Втората световна война в дух на помирение.

"Не се чувствахме достатъчно уязвими, за да се обвържем с него", обобщава Анан Манон, преподавател по европейска политика в Кигс колидж в Лондон и директор на програмата "Обединеното кралство променя ЕС". Обединеното кралство не излезе ли победител от войната?

Страната освен това остава отдадена на специалната си връзка със САЩ и на колониалната си империя или поне това, което е останало от нея.

Лондон обаче гледа с добро око на проекта и го подкрепя, припомня Джон Спрингфилд, научен директор на Центъра за европейска реформа в Лондон. За това свидетелства речта през 1956 г.в Цюрих на Уинстън Чърчил, който призова за създаването на "Съединени европейски щати", казва той.

"Клуб на другите"

В началото на 60-те години на миналия век нещата се променят: икономическият растеж на Великобритания изостава значително от този на съседните Франция и Германия. Общият пазар става привлекателен. Присъединяването на Обединеното кралство обаче няма да стане така лесно.

Първото кандидатстване, през 1961 г., се натъква на ветото на генерал Шарл дьо Гол, който вижда в британците "Троянски кон" на САЩ и поставя под съмнение европейския им дух.

След ново вето на френския президент през 1967 г. Обединеното кралство най-накрая влиза в Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1973 година. Този момент обаче съвпада с първия петролен шок и очакваният икономически бум не се случва.
При все това през 1975 г. над 67 процента от британците гласуват на референдум за оставане в ЕИО.

Този резултат обаче не разсейва колебанията им, тъй като политическите лидери - както лейбъристите, така и консерваторите - въобще не са склонни да защитават ползите от присъединяването.

Точно обратното, загрижени основно да бранят "националния суверенитет", те използват ЕС "като изкупителна жертва за всичко, което не върви в Обединеното кралство, както в икономиката, така и в политиката", казва Патриша Хогуд.

"Късното влизане затвърждава чувството на дискомфорт... чувството, че сме се присъединили към клуб, чийто облик е моделиран от други" в техен интерес, обяснява Манон.

Не закъснява и първата криза. През 1979 г. Лондон отказва да участва в европейската валутна система в името на националния и паричния си суверенитет. След това се противопоставя на всяка инициатива за засилване на политическата интеграция, с което засилва впечатлението, че е "с единия крак вътре, а с другия отвън". През 1985 г. отказва да се включи в Шенгенското споразумение, а през 1993 г. - да стане част от еврозоната.

"Искам си парите обратно"

Политика, теоретизирана от Маргарет Тачър в реч пред Колежа на Европа в Брюж през 1988 г., в която тя отхвърля идеята за "европейска супердържава, упражняваща власт от Брюксел".

Четири години по-рано консервативната лидерка най-сетне получава отстъпката в британската вноска в евробюджета, за която настоява с прочутия възглас: "Искам си парите обратно".

Опълчването срещу Брюксел се изостря в средата на 90-те години на миналия век със създаването на партия ЮКИП, която се бори за излизане от ЕС. Изборните й успехи, най-вече на изборите за Европейски парламент през 2014 г., карат Консервативната партия, в която по онова време вече има голяма евроскептична фракция, да втвърди своята реторика.

Кризата в еврозоната и масовата имиграция от ЕС - макар и имигрантите да са дали своя принос за британския растеж, както подчертава Шнапер - допринасят за радикализирането на дебата. Това кара премиера Дейвид Камерън да организира на 23 юни 2016 г. референдум, на който да се вземе решение за членството в ЕС.

Въпреки че това допитване поставя края на една мъчителна връзка, "това няма да помогне нито на Обединеното кралство, нито на ЕС", смята Спрингфорд.
 

/БТА/


18
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обединеното кралство драпаше като откачено цели 13 год да го приемат в ЕИО и като го приеха беше най слабо развиващата се икономика сред останалите членки.
Произвеждаше ябълки и ягоди и сайдерчета... но дори и с животновъдството не се справяше.
11
7
 
3
 
! Отговори
До 12 (писна ми) преди 1 година
Как така стига? Знаеш ли колко пари са дадени от ЕС да се плюе Англия във всички останали страни от Еврозоната? Как така ще напускат и ще се измъкват от батака? Не може!
10
0
 
10
 
! Отговори
айляков преди 1 година
Тоз Шарл Де Гол трябва да е бил опасен тип.Не е цепил басма на никого.Вече е ясно че Англия е със САЩ и ако се наложи е готова да разпали война в Европа.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще си ядат сами ябьлките...ако има кой да ни сьбере де...а до 2 години като ги изоставят и шотландците...ще викат хелп!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Мадрахерц преди 1 година
То EU в началото е само икономически съюз. Това че политиците се набъркаха и изградиха голяма бюрокрация за да лапат пари е друг въпрос!
7
3
 
20
 
! Отговори
упс... преди 1 година
Дребнобританците май сами шЪ сЪ прецакат, при това то много яко!!!!!!!

Тръмп им обещава всичко, но "да обещаеш, не означава задължително да се ожениш".
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8, хапчетата явно те отпускат по-рано от визитацията.
5
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия излезе двигател на прогреса, за милион и двеста хиляден път.
4
4
 
33
 
! Отговори
ники преди 1 година
Англия излезе една егоистична грозна и неморална крадлива империя.
3
3
 
51
 
! Отговори
Британците преди 1 година
май са забравили колко дълго пълзяха пред французи и немци, за да ги приемат в ЕИО, белким не изгинат от глад. Е, сега, след излизането, ще имат добра възможност да си припомнят добрите стари времена!
2
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците или по-скоро англичаните отдавна гледат съмнително към ес. Те бяха единствената държава, която въпреки че беше готова, не прие единната валута. Ирландия и Шотландия приеха еврото, но ония червендалестите - не. Това донякъде е индикация, за мисленето им за ЕС. Донякъде доста пренебрежително.
1
26
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
текст написан в *** на дирекция пропаганда и агитация. почти-позоваване на някакви хора във всяко нечетно изречение, които се предполага да заемат някакви постове, и чиито имена не говорят нищо на целевата аудитория. точно в стил ранен гьобелс или разказите на совинформбюро за големите героични постъпки. не знам кой е главния,но на мен за подобни памфлети ще трябва да ми плащат , да ги публикувам.