Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух

София, Пловдив, Варна с превишени нива на прахови частици
5 апр 2017 11:52,
134
Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух
Снимка: архив, Булфото

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови днес съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС.

Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, нашата страна не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29София не е обобщение за България, глупи.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В град като София колите замърсяват в пъти повече от отоплението. На мен това ми е работата, ама не е нужно да си голям физик да се сетиш и сам. Неделя въздухът е все едно си в друг град. Няма нужда да имаш докторска степен да го разбереш. Макар че и всеки полуграмотен го знае. В малък град, колите са многхо по-малко, къщите много повече, а и села наоколо, та е нормално в малко населено място колите да са с по-малък дял. Но за София - отоплението има нищожен дял за замърсяването.
27
1
 
10
 
! Отговори
Логика преди 7 години
Значи обикновените хора хем се тровим от мръсен въздух, хем плащаме с данъци такива глоби. Да се вдигне шум и да осъдят министрите и политиците, които не са взели мерки за мръсния въздух, а не пак будалите да теглим! Единия откраднал кренвирши и колбас - в затвора, другия отровил милиони българи - с имунитет...
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 16Ох, едно си баба знае, едно си баба знае.Както казах- вече е 2017 година, човек може да се информира и да прочете това, онова.
25
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Стига съчинения, управляващите много удобно не дават статистиката на какво се дължи замърсяването с ФПЧ. Според едно изследване 2013, може да се намери в Нета, почти 60 процента е от бита, на колите се падат едва 6 процента. Причина за замърсяването е немотията, хората масово се отказаха от парното и се топлят с каквото гори. Държавата мисли за нас, вдигна ни газта с 30 процента ;)
24
2
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Не си прав !!! Затова не обиждай ! Нали правителството прави закони и следи за изпълнението им !!! КЪДЕ е правителството !?
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под фини прахови частици не се разбира прах от улицата, а и това, което остава след горивото и особено след старите дизели. Нека си уточним понятията. Прах не е прах, както ти си мислиш... а и вероятно много други.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 14Ти може и да не караш и да не се топлиш, но *** го прави, а *** е преобладаващата част от населението, а не ти. Така че по-малко мрън мрън, повече чистичко, за да не се налага държавата като лелче от детската градина да обикаля и да събира нашите свинщинки
21
2
 
5
 
! Отговори
Изследване преди 7 години
Име едно скорошно изследване от колектив от учени по поръчка на фандъкова за замърсяването в София. Разбира се изследването е поръчково с предварително зададени резултати целящи да "докажат", че колите били най-големия замърсител в София, но тези учени не са успели да скрият добре истината, че това не е така. Като замърсяване от колите учените дават две неща: замърсяването от колите и замърсяването от неизмитите улици - движат се колите, вдигат прах, значи колите замърсявали.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A za mizernite zaplati nqma li da osadi Bg-to?
19
2
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Няма такива факти. Мога да те засипя със стотици линкове, че автомобилите замърсяват много повече от твърдото гориво. Ако говорим за град като София, където е задръстване нон стоп. Ако ми говориш за някое село или малко градче, където са къща на къща и има по 5 автомобила на улица, е нормално отоплението да има водещ дял. Преди да се изказваш научному, прочети малко, понеже излагацията, макар и в анонимен форум, е зрелищна.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФПЧда, забравих да спомена по-долу и че селяците зимата се отопляват на дърва. Ами те така са си свикнали на село. Освен това си мислят и че така е много по-евтино. В нашия блок ги има няколко такива, дето даже и не си купуват дървата нарязани, а ги цепят с брадви долу в мазите и целия блок се тресе.
17
1
 
5
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
И пак дизелите виновни.Само че прахта от улиците не се вдига само от тях а и от най новата кола.И защо като са виновни купуват дизелови автобуси.? След 10г.да не мислите че тези автобуси ще ги спрът.Градинките са оставени без контрол.Ако всяка година засаждат дървета картината ще е друга.
16
2
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Ами затова има държава и институции да ни пази. Понеже нито караме стари коли, нито се топлим на въглища и чакаме на държавата да озапти селянията. Понеже моята свобода свършва там, където започва свободата на другия. Това, докато не го разберем всички, ще теглим.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 12Не ме интересуват необосновани философставия, има си факти- ходи ги прочети.
14
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Не знам какви проучвания си измисляш. Неделя, когато почти не се движат автомобили, въздухът няма нищо общо с през седмицата. А в махалите каквито *** си горят, си ги горят и в почивните дни. Дори още повече, понеже се предполага, че разни заети в почистването на града ***, неделя почиват.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ейййй и пак управлението ви е виновно, че сте мърльовци, че карате стари коли и че се топлите на въглища.
12
1
 
7
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ееееее нали продаваме емисии !? Как така мръсен въздух !?
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според проучвания, главното замърсяване във въздуха в България далече не идва от газовете, които изпускат колите, а от твърди частици, появили се в следствие на горене на открити места на пластмаси, *** и какво ли още не. Тоест ходете да търсите сметка в махалите на ***.
10
0
 
13
 
! Отговори
ФПЧ преди 7 години
Фини прахови частици (ФПЧ)източници за София:под 1/3 от допустимите норми от МПС-татапод 2/3 под допустимите норми от неизмитите улици, от които ФПЧ се вдигат във въздуха от вятъра и всичко движещо се - хора, коли, тролеи, велосипеди и т.н.4-6 пъти над нормите - от отопление с твърдо гориво