Британски печат: Мей се отметна, поиска нови избори

Тя може да се окаже най-могъщият премиер от II световна война насам
19 апр 2017 10:00, Елка Василева
34
Британски печат: Мей се отметна, поиска нови избори
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей смая страната си, като се отметна от своите обещания и призова за предсрочни общи избори, докато Великобритания е на път да навлезе в един от най-несигурните периоди в най-новата си история. Министър-председателката заяви, че само избори могат да гарантират едновременно, че опонентите й няма да саботират Brexit-а и че Великобритания ще в силна позиция в преговорите с Европейския съюз, посочва британският в. "Индипендънт".

Изходната й позиция изглежда по-силна от тази на всеки друг партиен лидер от десетилетия, така че екипът на Мей се почувства достатъчно уверен да обяви, че тя няма да участва в никакви телевизионни дебати през предизборната кампания, допълва вестникът.

Надеждите за анулиране или промяна в становището за миналогодишния референдум са окончателно разбити, посочва в. "Файненшъл таймс". На 9 юни сутринта след обявените от нея вчера общи избори Тереза Мей може да се окаже най-могъщият британски премиер от Втората световна война насам.

Още по темата

Тони Блеър беше контролиран от враждебен министър на финансите, а Маргарет Тачър трябваше да се съобразява с профсъюзите, които тогава все още имаха някакво значение.

При Мей няма подобни пречки и ако се вярва на допитванията, които показват, че консерваторите водят с толкова, колкото е делът на гласовете за лейбъристите, тя ще разполага с мнозинство, което превръща парламента във формално средство за утвърждаване на решенията й.

Още преди да встъпи в длъжност, Тереза Мей категорично изрази виждането си, че предсрочни избори са нежелателни. На 30 юни миналата година тя заяви, че "общи избори не бива се свикват преди 2020 г." Изявлението й беше недвусмислено и досега бе мантра, към която тя неизменно се придържаше. По-рано този месец на въпрос възможно ли е да се свикат предсрочни избори нейният говорител отговори, че такова нещо няма да се случи, припомня в. "Гардиън" в редакционна статия.

Сега обаче това в крайна сметка ще стане и то само защото Мей вижда в него партийно предимства за консерваторите. Министър-председателката представи решението като правителствено, но е съвсем очевидно, че то е лично нейно.

При това положение трябва да е абсолютно ясно следното: Великобритания и гражданите й не искат тези избори. В правителството няма криза, Мей не губи гласове в Камарата на общините, а Камарата на лордовете не й се противопоставя. Законодателството не е в опасност, няма война, нито икономическа криза. До Brexit-а има две години. Правителството не се е изчерпало откъм идеи. Опозицията не е готова. Мей би трябвало достатъчно добре да знае, че за британските премиери, които поемат поста по средата на мандат, няма конституционна необходимост от личен мандат, особено ако са в такава доминираща позиция, както е сега. Вместо това парламент, който би трябвало да работи пет години, ще трае само две, само защото Мей смята момента за подходящ да смачка Лейбъристката партия на Джереми Корбин, заявява редакционната колегия. Искането на Тереза Мей за предсрочни избори е вреден за политиката обрат.

Избирателите не трябва да й връчват празен чек за условията на Brexit-а, подчертава "Гардиън".

Тереза Мей поема голям риск, свиквайки предсрочни избори. Провалът ще е пагубен, пише в. "Дейли телеграф". Трябва да признаем, че Мей със сигурност умее да изненадва и не само страната, а и собственото си правителство. Същият премиер, който твърдеше, че предсрочни избори биха били вредни за Великобритания, понеже ще отвлекат вниманието на правителството от основата му задача по осъществяването на Brexit-а, сега сам иска да дръпне ръчната спирачка и да обясни колко велика е тази идея, допълва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС може и без Великобритания. Но явно Великобритания не може без ЕС, затова сега госпожа Мей ще извърти няколко политически пируета, едно салто аморале, и 15-16 гьонсуратлъ вувузелла само и само да върне пропадналата си държава на топло в кочинката и хранилката. Никакво достойнство няма тази алкохолизирана бритиш лелка.
11
15
 
12
 
! Отговори
българин преди 7 години
Чета коментари за това, колко са *** англичаните, колко загубили, колко били зле......Ало......припомнете си какво е Великобритания и ние---на първо масто по смъртност и корпуция
10
15
 
8
 
! Отговори
Принц Хари преди 7 години
Тази наглосаксонска пачча разбира от политика като хипопотам от тенис на корт. ЕС се разпада, тя тръгнала да се връща в него. Пълна политическа неадекватност и недалновидност. Божееее, прибери си версиите. А няколко платени лиззачи тука изпадат в телешки възторг и възхищение от "качествата" на госпожа Мей. "Новата желязна лейди." Да такава е - главата и е чугунена. От шефийлдски *** е.
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично за англичаните е да се отмятат. Нация от предатели и интриганти. Генерал Владимир Вазов ги "отмяташе" най-добре с артилерията по чукарите.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лош път поеха англичаните - и,*** от ЕС и загуба на кралски земи - Шотландия и Ирландия. Тежко ,ще пострадат заради популизма и глупостите .
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И В МОМЕНТА Я ИМА САМО НА ХАРТИЯ!!!!!ИЗЛЕЗНЕ ЛИ ОТ ЕС ТЯ ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА!!!!МЕЙ ПОДАВА ОСТАВКА НЕ ДОРИ ЗАРАДИ ЕС А ЩОТО ПРЕМИЕРКАТА НА ШОТЛАНДИЯ ПОИСКА НОВ РЕФЕРЕНДУМ ДА СЕ МАХНАТ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ И ТАЗИ ВМЕСТО ДА ОТГОВОРИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА БЯГА ОТ ОТГОВОРНОСТ С НОВИ ИЗБОРИ!!!КАТО СЕ ПРОВЕДАТ НОВИТЕ ИЗБОРИ И НОВИЯ ПРЕМИЕР И ТОЙ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА СЛЕД ГОДИНА ВАЖНОТО Е ДА СЕ ПРОТАКА!!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Англи и Германия се упавляват от жени... друго си е Володя да удари по масата или бат Бойко да каже - стига хейтване.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фараш да назначат за премиер, той ще ги извади бързо от ЕС и приятеля му с жълтата косичка, мамини сладки - какви песни пяха за Брекзит, сега нещо не се чуват?!?
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!!!ТАЗИ Е НИКОЙ ЕДНА ПИОНКА НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО!!! И ТАЗИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ НИКОЙ!!!! ПОЯВИЛА СЕ ДА ЗАМАЖЕ ПРОВАЛА НА КАМЕРЪН И ДА БАВИ ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕС !!!НОВИТЕ ИЗБОРИ СА ЗА ДА СЕ БАВИ ПРОЦЕДУРАТА ПО-ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС!!!!НЕ МОГА ДА ГИ ПОНАСЯМ ВЕЧЕ НАГЛИТЕ АНГЛИЧАНИ!!!!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стана тя :) Никой не иска да остане в историята,като извадил страната от ЕС ! И последвалата финансова криза ... по-лесное им е да направят нов референдум за оставане в ЕС. И да забравят. Другото е очевидно - очвакват сериозни финансови проблеми и всеки политик го вижда.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
англичаните ще я накажат най-вероятно за това й нагло и противоречиво поведение, най-малко противниците на Брекзит ще гласуват против нея като един вид реванш
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая си е повярваля яко, последния такъв много убеден подаде оставка след референдума