Французите отхвърлиха политическото статукво

Ще удържи ли и този път т.нар. "Републикански фронт"?
24 апр 2017 09:02, Елка Василева
132
Французите отхвърлиха политическото статукво
Снимка: Reuters

След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън".

Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур.

Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание.

Още по темата

През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс".

Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник.

От Втората световна война антиимигрантското крайнодясно не е било толкова близо до идването на власт във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Но впечатляващото постижение на Льо Пен на вчерашните избори е толкова обезпокоително, че още при обявяването на първите прогнозни резултати минута след затварянето на последните изборни секции фактически всички нейни големи опоненти сред 11-те кандидати призоваха тя да бъде победена на балотажа и приканиха поддръжниците си да гласуват за Макрон. Въпросът е дали този традиционен за френската политика междупартиен, антикрайнодесен "Републикански фронт" ще удържи и този път, пише американското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Циник до 73 преди 7 години
+10!
70
5
 
13
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
Световното зло е там, където печатницата прави от въздух пари...т.е. дълг, на народите, ***. А печатницата, колкото и да ти промиват мозъка медийте няма как да излъжат, че се намира в кремъл или където и да било другаде, тя е на едно място и това място се казва ФЕД и е институция на САЩ - конгломерат от няколко частни банки. Пиплата му задушават света и тук таме някой като се опита да се освободи му пращат я самолетоносач, я цветна революцийка, я Макрон.
69
1
 
9
 
! Отговори
Циник до 71 преди 7 години
Прогресивното му е, че шепата дерибеи, използвачи, и национални предатели в Брюксел и Берлин - си отдъхнаха - ще продължат както досега - да продават народите си за 30 сребърника!
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво му е прогресивното на макарон? Че е безполов, без религия и ценности за каквото и да било? Освен че е мазен *** друго не се вижда. Пипичен френски гей
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 67Треперете , следующий президент на Франс ще се казва Ахмед...... и ще въведе шериата........Правилно товариш пyтлеpист, затова ти предлагам немедлено да се скриеш в Сибир от шериата. Трябва да даваш личен пример в лютата битка с него.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от многото 63КОГА ТОЗИ *** НАРОД ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ, И ЩЕ СТАНЕ ЕДИНЕН ?.когато си раздадете парите равномерно на същият този народ !
65
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разлика от путинската държанка Льо Пен, Макрон знае, че световното зло се крие в Кремъл. Това е главното постижение от тези избори. Французите показаха че не могат да бъдат излъгани с евтини руски циркаджийски трикове и откровени лъжи по медиите на които се хващат толкова лесно през последните 72 год българските шарани. Няма да има приказки и лакърдии за отмяна на санкции, няма да има повече и лигава политика по отношение на Путин и путинците.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Треперете , следующий президент на Франс ще се казва Ахмед...... и ще въведе шериата........
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайНагледно виждате ефекта от МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР - кандидатите на големите партии са аут..е нали трябва да се променя нещо "на сцената", да тече "нов сценарий" за пред публиката, нещо да се променя - малко саниране да има- нищо, че връзките между панелите са ръждясали, ако изобщо ги има и ...нищо, че зад завесата сценариста си е същият! :)))"win - win every time!"
62
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Нагледно виждате ефекта от МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР - кандидатите на големите партии са аут.
61
2
 
11
 
! Отговори
Реалистка преди 7 години
До Реалист: да, колега, същите тези жертвени агнета - Шаблитата, Цветенцата, Меченцата, дето рисуват с тебешири сърчица по улиците и тротоарите на Париж, докато там кръвта на поредните жертви на ислямския джихад дори не е засъхнала! Същата тази пасминa, която бори терора с постове, лайкове и статусчета във Фейсбука.. ТЕ ще гласуват за Макрон, най-вече от страх някой да не ги помисли за "расисти", нищо, че после те и децата им може да станат на курбан под ножа, бомбите или гумите на някой от ония
60
3
 
7
 
! Отговори
Един от многото преди 7 години
А ние кога ще се махнем от този ЕС ? КОГА природните ни богатства ще бъдат експлоатирани от нас, А НЕ ОТ "ЕВРОПЕЙЦИ" С "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ". И КОГА ТОЗИ *** НАРОД ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ, И ЩЕ СТАНЕ ЕДИНЕН ? МЕЧТИ И ФАНТАЗИИ НА ЕДИН ОТ МНОГОТО МАААААЛКО ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ КОЙРО ВСЕ ОЩЕ ВЯРВА В НАШИЯТ НАРОД.МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ, ЧЕ НЕ СА МЕЧТИ И ФАНТАЗИИ.
59
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 49 преди 7 години
И кой каза че фактите са изопачени?Правителството приело стотици хиляди тарамбуки?И един мармот завива шоколад в станиол...Вярвай и в дядо коледа - как се муши в комина!На такива като теб - и бързата помощ е бавна!
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не се съмнявам, че след две седмици французите ще изберат Еврабия пред Франция . И не мога да ги жаля, това е техния избор . Явно извънредното положение заради терора не ги плаши . Може би си ги сакат ислямистите .
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябва да избирам между модела КОЙ и модела Ердоган с минимум пет ч.вета на кадъна плюс смъртно наказание с ятаган на площада избирам модела КОЙ
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 53Другарю, то и наш Бойко правеше такива сметки за Меца-Цеца - всички десни щели да гласуват за нея и хоп - президентка......Обаче - цък.. Сметки без кръчмар..сметките си бяха много точни - да се издигне неизбираем кандидат, за да се подпре другият "полюс" от изчерпване на заряда...както и у франция - червеният щит игра с двама играчи (плюс и минус), които са на финала. "win - win every time!!"
55
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лоши дни настават за путинофилството. До преди месец Льо Пен водеше с 6% пред Макрон, но откакто започнаха да трият фалшивите руски новини във Фейсбук и Туитър и да закриват пропагандистки акаунти, резуртатът се преобърна. Също се оказва натиск и върху медиите фалшификатори Раша Тудей и сПутник, които не могат да публикуват повече лъжи заплашени от спиране на излъчването. Путинските кибер престъпници един по един се отправят в американските затвори за дълги години. Лошо много лошо товаришч Путин
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв случаен атентат няма да помогне защото във франция нефранцузите вече са мнозинство и ако ще 1000 човека да загинат под ятагана малцинството е безсилно. Мнозинството там е с ислямски корени и приема атентатите на братята им по релугия у кръв за нещо нормално
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другото най-добро за Европа е империята на злото да се разедини...на по-малки части, ако може :)
52
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червената ***, нали бяхте интернационалисти бе-бо.клуци скапани!Каквото ви нарегят от Москва -това лаете!Най-доброто нещо за Европа, до като съществува "империята на злото" е ДА БЪДЕ ОБЕДИНЕНА!!!!Противното е в интерес само на ушанките.