България не е искала удължаване за "Газпром"

Участието е доброволно, няма да наказваме, обещава ЕК
Обновена: 25 апр 2017 16:32 | 25 апр 2017 16:30,
24
България не е искала удължаване за "Газпром"
Снимка: архив, Reuters

България не е заявявала искане за удължаване на срока за отговор по новите условия на "Газпром" за доставки в Централна и Източна Европа, договорени от Европейската комисия.

Това заяви днес служител на Комисията по повод политическите тревоги у нас, че ще изпуснем крайния срок за отговор - 4 май.

Брюксел поиска становища от газовите оператори и други заинтересовани лица по постигнатата между Комисията и руската компания "Газпром" възможност за подобряване на условията за доставка към 8 държави членки от Централна и Източна Европа. Те имаха 7 седмици да изразят мнения как новите условия ще се отразят на техните газови доставки в рамките на процедурата, наречена "пазарен тест".

Още по темата

"Удължаване на срока за отговор е възможно, но за това нашите партньори трябва да се свържат с Комисията. Досега това не е направено", заяви служителят.

Тя подчерта, че Брюксел се интересува от "факти, а не от политически твърдения" по повод намеренията Народното събрание да се ангажира с дебат по темата. Еврокомисията разчита да получи мненията на компаниите и други участници на пазара, които се занимават с доставката, преноса и продажбата на газ.

"Участието в този диалог е съвсем доброволно и ако някои от заинтересованите страни не се отзоват на нашето питане, ние ще го приемем, макар и със съжаление", посочи служителят на Комисията, добавяйки, че няма да има санкции за пропускане на времето за отговор.

След като получи коментарите от 8-те държави по предложените от "Газпром" условия, Европейската комисия ще прецени фактите, съдържащи се с тях и ще реши дали да продължи преговорите с "Газпром" за допълнителното им подобряване или ще сключи споразумение по внесеното вече предложение.

След това Комисията ще назначи специален отговорник, който ще следи дали "Газпром" си изпълнява обещанията и ако се намерят сериозни нарушения, Еврокомисията ще я глоби.

Ако преобладаващото мнение на операторите в 8-те държави е, че предложението не е добро, Комисията ще глоби руския доставчик за нарушаване на правилата за конкуренцията на европейския пазар.

Брюксел започна разследване срещу "Газпром" за неконкурентно поведение на пазара в Централна и Източна Европа през 2012 г. За да избегне глоба, руският доставчик се съгласи в края на 2016 г. да промени договорите си с България, Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария.

За България се предвижда включване на клауза, която ще позволи преговори за договаряне на нова цена при значителни различия с цените за Западна Европа. Предвижда се и премахване на ограниченията за препродаване на трети държави на доставяните от Русия газови количества.

За България ще бъдат премахнати и разпоредбите за мониторинга и измерването на газ, които са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция.

"Газпром" ще оттегли и претенциите си да получи компенсации от българските си партньори за провала на строителството на "Южен поток" в размер на 70 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, Тиквите пак станаха за смях и на кокошките в село Банкя.Тотални некадърници. Заради тях България загуби над 3 млрд само за последната година.