"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"

Ще можем да предоговорим цените, ако приемем офертата на Брюксел
13 мар 2017 15:00, Никола Димитров
69
"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"
Снимка: архив Reuters

"Газпром" ще оттегли претенциите си да получи компенсации за провала на строителството на "Южен поток", ще свали забраните, доставяния в България да се продава на други страни и ще позволи предоговаряне на цените на доставка. Това става по силата на споразумение между руската държавна компания и Европейската комисия.

Още по темата

Според договора за изграждането на "Южен поток" Русия има право на обезщетение от 70 млн долара, ако проектът не се реализира. Брюксел започна да разследва "Газпром" на 31 август 2012 г. за нарушения на правилата за конкуренция в България и в още 7 централно и източноевропейски страни. 

За да избегне глоба, "Газпром" излиза сега с обещания, които ако бъдат одобрени от Еврокомисията, ще станат правно обвързващи. Обещанията са със срок от 8 години, след което Брюксел ще вземе окончателно решение по разследването.

По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012 г. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта, съобщи Брюксел.

Това обаче не предпоставя, че този проект не може да се реализира в бъдеще, ако има търговски интерес към него, уточни комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Руската държавна компания обещава да отвори договорите си за доставки в България, както и в Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария. От тях ще бъдат премахнати ограниченията, които сега не позволяват на тези страни да препродават газа, който получават от "Газпром".

Специално за България ще бъдат премахнати и разпоредбите на договорите на "Газпром" за мониторинга и измерването на газ, кито са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция. 

Освен премахването на ограниченията върху препродажбата на газ (напр. забрани за износ, клаузи за местоназначение) Газпром ще премахне всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ (например клаузите, според които Газпром ще получи дял от печалбата при препродажба). Също така Газпром няма да въвежда отново такива клаузи в бъдеще.

По отношение на цените "Газпром" обещава нови измерители, така че Централна и Източна Европа, които сега плащат по-скъпо, да получат по-справедливи цени. Новите референтни стойности ще включват цените, по които руската газ се подава в западноевропейските газоразпределителни възли. Страните получатели, сред които България, ще имат право да поискат от руснаците да преговарят за нови цени, ако ги намират твърде високи, спрямо останалия пазар.

"Сега цените са ниски заради спада на цените на петрола, но има риск те да тръгнат отново нагоре и сметките да се окажат на масите на потребителите в Източна Европа", обясни Вестагер.

Сега правителствата на 8-те страни и газовите компании имат срок до 4 май дали приемат предложенията на "Газпром". Ако те ги одобрят, Еврокомисията ще сключи споразумение с компанията и ще назначи свой представител, който да следи дали ги спазват. Ако те откажат, Еврокомисията трябва да накаже руснаците за нарушаване на конкуренцията.

"Европейските правила се отнасят за всички компании, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не. "Газпром" е добре дошла в ЕС, но по европейските правила", заяви Маргрете Вестагер.

Ако се окаже, че страните приемат ангажиментите на "Газпром", а компанията не ги спазва, Еврокомисията ще може веднага да я санкционира, без да трябва да доказва нарушенията. Глобата срещу руския монополист може да е до 10% от световния му оборот. През 2016 г. компанията е отчела оборот от 102 милиарда долара. "Газпром" е най-печелившата добивна енергийна компания в света.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
до поп Грую преди 3 години
Поп Грую, тези неща, които говориш, са само юридически нонсенс, защото силният диктува винаги на слабия, не е обратно. Винаги могат да се измислят форсмажорни обстоятелства - например продължаване на наказателните санкции и да се стигне до ситуация "На ти си кукличките, дай си ми парцалките". Струва ми се, че в отговор на налудничавите претенции на тантето и нестабилната ситуация в ЕС, този момент наближава. Само че ще го загазим и ние.
53
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
А какво би станало ако в отговор на заплахата на ЕС за налагане на глоба 10% за монополно положение Русия спре газа в продължение на 15-20 дни в знак на несъгласие с политиката на непрекъснато налагане на наказателни санкции НС, провеждана от ЕК, ЕС и Германия. Не може едностранно да ти налагат НС и същевременно да искат от теб изпълнението на неблагоприятни за фирмата и държавата клаузи.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aйде сиктир вече с тия потоци.
Никакви потоци няма да има понеже в момента си има тръба която е напълно достатъчна а и руснаците нямат пари да заобиколят Украйна.
51
2
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
"Еврокомисията ще може веднага да я санкционира, без да трябва да доказва нарушенията."
============================
БЕЗ КОМЕНТАР...
50
4
 
2
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
Руснака само да се отърве от южен поток и пари ще даде.при агата нещата са бетон.не са смешници като тукашните...92225
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 57 от славянин

Стига с тия смешки бе човек. Турски поток от 2014 та го слушам как със сигурност ще е готов след 2 години. До къде е сега ?? Договор няма подписан , а ти още малко лентата ще му режеш. Турски поток не е рентабилен, ако не стигне до Европа. А няма как да стане без да се спазват правилата на ЕС. Ако ще се спазват правилата на ЕС трасето през България е 200 пъти по рентабилно, виж картата през БГ до Италия се стига по пряко и през повече евентуални потребители на газ.
48
0
 
4
 
! Отговори
до 57 от славянин преди 3 години
А относно ''Турски поток'' строителството на една тръба е повече от сигурно, защото тя ще доставя газ само за нуждите на Турция, въпросът е с втората, която ще доставя газ за ЕС ! А иначе и ''Северен поток'' според вас беше фантазия само че той от няколко години работи и доставя газ за ЕС, най-вече за Германия, и даже ще се разширява с нови тръби!
47
1
 
4
 
! Отговори
до 57 от славянин преди 3 години
Проектната дължина на газопровода ''Силата на Сибир'' от Чаяндинското газово месторождение в Якутия до град Благовещенск на границата с Китай е точно 2154 километра! Има и един клон на газопровода, който ще бъде до Владивосток с дължина почти 4000 километра, където има завод за втечнен газ, но той няма да доставя газ за Китай, а за Япония, Южна Корея и други страна от югоизточна Азия! Така че не ми се прави на интересен, защото не си в час!
46
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 23 от славянин

Ха ха ха . А от Китай са направили 0 км. от трасето на Силата на сибир. Според Газпром до сега е проведен един търг за 850 км и после е отменен. Общото трасе е над 5000 км. С тия темпове ще го направят около 2143 та. По план трябваше да е готов 2018. Тия партенки ги слушаме и за Турски поток, който дори не е подписан, няма постигната цена нито на трасето нито на газа. Според руските тролове обаче е почти готов.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари тролове, моля по темата. Само това ли можете.
44
1
 
6
 
! Отговори
до 23 от славянин преди 3 години
Та от долните данни, ''демократче'', се оказва че газопроводът ''Силата на Сибир'' се строи със скорост 45 километра на месец, колкото и да ти е тъжно!
43
0
 
3
 
! Отговори
до 23 от славянин преди 3 години
28 февраля. Interfax-Russia.ru - "Газпром" по состоянию на 1 февраля построил (уложил) 490 км магистрального газопровода в Китай "Сила Сибири", сообщается в презентации ко Дню инвестора газового концерна в Сингапуре.

В конце декабря компания раскрыла данные о завершении строительства 445 км.

Таким образом, получается, что в январе компания полностью построила 45 км трассы (примерно по полтора км в сутки).
42
2
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''На 1 януари 2017 г. по газопровода "Северен поток" в Европа от Русия са
били доставени рекордните 160,75 млн. куб. метра природен газ за
денонощие, съобщи ТАСС. Този факт е доказателство, че разширение на
северното направление на доставките е необходимо за европейските
потребители, коментира ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.''
41
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Газпром всяка години поставя нови рекорди по доставки на газ на ''независимата'' от руския газ Европа! Шистовата ''революция'' с последващото ''освобождение'' на Европа от руския газ умряха преди да са се родили!
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Газпром" е най-печелившата добивна енергийна компания в света.NA NIAKOI HAZARCHETA U USA TO I TEKAT LIGITE DA KOLONIZIRAT RUSIA ZETETE KNIGATA NA EDUARD DAVIDOVICH HODOS EVREISKIAT FASHIZAM KOI SA DNESHNITE EVREOHAZARSKI FASHISTI AMI SOROS E EDIN OT GOLEMITE FASHISTI NO DA NE ZABRAVIAME I RUKATA PRODAJNA SVOLACH KOIATO SAHO KRADE I E CHUJDOPOLONNA NE MOGAT AKO NE SI VOZIAT ZADNIZITE V ROLS ROIS KADE E IVAN GROZNI DA IZKORENI CHUJDOPOKLONIZITE KRADZI V RUSIA
39
3
 
3
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 3 години
Така е, от много европостене с боб и кисело зеле имате много газ!
38
5
 
1
 
! Отговори
Shopp преди 3 години
Ние газ и сега си имаме, поне до 2019 г.

А той дотогава ептен ще свали гаките.
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Басижал кияПут...
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най обичам руските тролове да са безмълвни.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Герчо с тамбурата
Че те Епъл с един телефон правят почти толкова оборот.