Орбан сравнен с Брежнев и Сталин

ЕК започна разследване заради университета на Сорос
26 апр 2017 20:45,
81
Орбан сравнен с Брежнев и Сталин
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан беше оприличен на Сталин и Брежнев в Европейския парламент в Брюксел, където участва в дебат по повод последните закони, приети в страната срещу бежанците, чуждестранните университети, готвените поправки срещу чуждите фондации и националното допитване "Спрете Брюксел".

Още по темата

Вие възраждате старата комунистическа система, установявате икономически протекционизъм и виждате врагове навсякъд както Сталин и Брежнев", заяви лидерът на либералите Ги Верхофстат. Той добаи, че Орбан е изоставил демократичните си възгледи от 90-те и го запита дали следващата му стъпка ще е горенето на книги.

"Не може да получавате парите на ЕС, но не и ценностите му", каза Верхофстат.

Водачът на социалистите Джани Питела обвини унгарския премиер директно в лъжа и настоя ЕНП да го изключат от партийното си семейство.

"Нямаме предрасъдъци към вас и не ви възприемаме като враг, но не сме и глупаци и виждаме какво се случва", каза Питела в пленарната зала в Брюксел. Той обвини Орбан, че отказва да приема бежанци по европейските квоти, атакува неправителствения сектор и заблуждава обществото, че затваряйки Централноевропейския университет (ЦЕУ), спасява унгарците от Сорос.

"Когато си в едно семейство, споделяш плюсовете, но и тежестите", заяви Питела.

Съпартийците на Орбан от ЕНП също критикуваха затварянето на университета. "Не разбираме защо се отказвате от предимството унгарците да получават добри дипломи", коментира водачът на християн-демократите Манфред Вебер. Той осъди и националното допитване, което според него цели да настройва гражданите срещу ЕС, както и поправките срещу чуждестранните фондации, които трябвало да се прехвърлят и върху унгарските, за да е ясно кога инициативи се финансират от Русия. Вебер обаче похвали Орбан, че е дошъл в парламента и заяви, че ЕНП вярва, че той "ще чуе предложенията и ще ги предложи".

Унгарският премиер беше подкрепен само от консерваторите, които заявиха, че образователната политика е национален въпрос, в който Брюксел няма правомощията и от евроскептиците на Найджъл Фараж, който покани Орбан да се присъедини към "брекзитърите" в Лондон.

Междувременно, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария за поправките в закона за висшето образование, като даде на Будапеща 1 месец да отговори на съмненията, че с него се нарушават свободата на образование и академичната автономност, а също и свободата на учредяване и правото на достъп до услуги.

Брюксел заплаши, че ще пристъпи към санкции и по закона за бежанците, който предвижда затварянето в центрове от закрит тип на всички търсещи убежище и по поправките срещу фондациите, ако Будапеща не отстъпи.
"Този дебат е между нас и вас и между нас и един американски финансов спекулант, който разруши живота на милиони в Европа и е отявлен противник на еврото", заяви Орбан. Той говори срещу унгарския финансист и не отвърна на въпроса, защо се е обърнал срещу него, след като е следвал със стипендия на "Отворено общество".

Унгарският премиер заяви, че правителството му е проевропейско, но унгарците "ще подкрепят ЕС, ако той води честен и отговорен дебат с тях и признава отвреме навреме, че трябва да се реформира".

Орбан нарече "слухове" твърденията, че иска да затвори ЦЕУ и заяви, че законовите промени целят да премахнат привилегиите на чуждестранните университети спрямо унгарските и да подобрят прозрачността. Той заяви, че Унгария смята презаселването на бежанците за противоречащо на европейското право и обвини Сорос, че се опитва да накара ЕС "да приема по 1 милион мигранти в Европа годишно". За чуждите фондации кабинетът следвал американски модел за прозрачност.

Правителството също така иска да запази за себе си правото да определя цените на тока и водата, както и размера на данъците, каза Орбан. Той не коментира бележката на първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс, че размерът на ставките на ДДС се определят от националните власти, а не от Брюксел и че Унгария сама си е наложила 27% ДДС - най-високото в ЕС.

"В много отношения не сме доволни как работи ЕС и когато го критикуваме, ние искаме да го корегираме, за да работи по-добре", заяви още премиерът. Той призова парламентът и Еврокомисията да вникнат по-добре в промените и да разберат, че те са "свежи и креативни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
7
 
! Отговори
До 21-Анонимен преди 6 години
А твоят идол и вожд Нинова мислиш ли че мисли за теб и твоето поколение.
35
5
 
36
 
! Отговори
И само си викам,дано преди 6 години
Боже Господи!Ще дадеш ли и на нас държавник като Орбан?
34
3
 
20
 
! Отговори
Духът на Хитлер преди 6 години
Тоя Сорос и сие какви хубави кубчета с щампа Нивеа можеха да бъдат - гордост за всяка сапунерка
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TUK IMA BAZE,VINKEL I PSEVDO ISTORIZI--TRYABVA NI EDIN ORBAN S EDNA GELIAZNA RAKA.
32
3
 
34
 
! Отговори
777 преди 6 години
Както върви скоро ще спретнат на Орбан някой майдан,те са готови да вървят трупове.
31
5
 
32
 
! Отговори
Брюсеелл преди 6 години
Ами Орбан как ясно им казва неща които са важни ...някакви мътен план и процеси текът в Европа и тоя Сорос е много набъркан , за каква толерантност и какви евроценности да говорим като може да се наложи да говорим за оцеляване
30
4
 
36
 
! Отговори
нищо ново преди 6 години
Всеки който иска промени и се опълчи срещу шайката безделници и комисари в Брюксел е наричан враг,там не искат промени така си живеят добре и са готови на всичко.
29
6
 
35
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Сорос и кликата му управляват всичко в Европа! Дори общественото мнение са завладяли, правят си каквото искат и то така, че да им се ръкопляска даже! Трябва да се прочете много и то назад в историята, за да се разбере защо им пречи Християнството!
28
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Брюксел вървят гейове. Много силно наведени на Сорос. Маркончо във Франция затова толкова се харесва. А Орбан е мъж. .Бог да му е на помощ.
27
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на Орбан!
26
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либерало-фашистите се обединяват около Сорос.
25
4
 
38
 
! Отговори
луд свят преди 6 години
Сега е модерно всички тези лидери който не са продажници и бранят страните си да са наричани диктатори и пр.в едни добри времена ги наричаха Герой....
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва повсеместна либерална контраатака - срещу Льо Пен, срещу Орбан, утре и срещу Тереза Мей. Сега ще видите какво значи либерално отмъщение (каква ирония има в това словосъчетание!).
23
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времето ще покаже дали прави хубаво или лошо за народа си. При всички положения , ако не ти харесва съюза излизаш слагат ти визи, ддс, вземаш заеми с по големи лихли и се оправяш. Лесно е.
22
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАЕдва ли за теб ЕС е някаква надежда, за теб надежда батюшката Путин.
21
4
 
23
 
! Отговори
сорос преди 6 години
Подредил съм ви Как ще живеете в следвашите 100 години. Всички човечета на земята сте мои марионетки
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕГАЗИ ГНЕЗДОТО НА ЛЕВИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ И НЕ МУ ДРЕМЕ.
19
4
 
39
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Орбан устоява интересите на народа си и затова не е харесван,такива политици са надеждата за нов ЕС.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирос бил дал 62 милиона долара за поддръжка на унгарската опозиция. Нашите опозиционери през 2013-та се продадоха доста по-евтино.
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понесе се тежка смрад на комунистически *** ахаха