Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!

Еврозоната да си има министър, бюджет и отделно министерство до 2025 г.
31 май 2017 17:15,
123
Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!
Снимка: архив, Reuters

"Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави, с изключение на Дания, са поели ангажимент да го въведат и той трябва да бъде изпълнен", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия за еврото Валдис Домбровскис.

Финансовият еврокомисар Пиер Московиси добави, че Европейската комисия няма да поставя краен срок, но даде да се разбере, че страните извън еврото ще бъдат принудени икономически да го приемат, тъй като след напускането на Великобритания техният дял в европейския БВП ще остане само 15% и влиянието им ще намалее.

Европейската комисия представи днес визията си за бъдещето на европейския икономически и монетарен съюз, която ясно разделя страните от еврозоната от останалите.

Комисията предлага Европейският съюз да си направи финансово министерство, което да надзирава икономиката и бюджетите на страните членки, да емитира европейски облигации и дори да поеме управлението на спасителния фонд при кризи.

Европейският финансов министър пък ще да бъде и постоянен председател на Еврогрупата, в която заседават финансовите министри на страните с евро. Това ще го направи по-могъщ от върховния представител по външната политика на ЕС, който е постоянен председател на заседанията на външните министри от ЕС и може да говори от тяхно име. Но докато външната политика е основно национален приоритет, Еврокомисията предлага финансовият министър на ЕС да е толкова могъщ в европейското правителство, колкото и сред страните членки. Европейският семестър за управление на икономиките ще бъде затегнат за страните от еврозоната, за да се ускори тяхното развитие.

Еврокомисията очаква при обсъждането на предложението й да стане ясно и дали европейският финансов министър ще може да разпорежда на националните да коригират бюджетите си, ако те не съответстват на европейските правила за дефицит или излишък.

Европейската комисия смята, че ще е разумно и да има и отделен бюджет за страните от еврозоната, от който ще може да се подпомага икономическото им развитие. Този бюджет ще е различен от общоевропейския и ще се управлява от европейското финансово министерство.

Като основен проблем пред приключване изграждането на икономически съюз между страните членки Еврокомисията вижда сближаването на икономиките между страните членки.

Московиси дори предупреди за риск от създаване на еврозона на две скорости, тъй като част от страните в нея изостават от първенците. За да помогне за изравняване на условията, Еврокомисията предлага да се създаде схема за закрила на инвестициите, която ще предоставя помощ на държави, които трябва да затягат колана, за да не трябва да намаляват публичните инвестиции и така да забавят развитието си. Предлага се да се създаде и схема за закрила на безработните, както на резервен фонд, който да се ползва при необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: еврозонаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67по скоро се забелязва солидна финансова инжекция от банковото лоби към подразделенията на платените тролейбуси, ми тъй де банките са единствените които в момента печелят от ситуацията с оставането на лева
56
2
 
16
 
! Отговори
Нема такъв смех преди 6 години
Евро ще се въведе, когато има ефективна съдебна система. Едва тогава ще има инвестиции , работни места, повишение на доходите. Това разбира се никога няма да стане докато Пеевски и сие имат влияние в политиката и прокоратурата. А дотогава чакайте поредния фалит на банка, понеже някой трябва да плати сметката на олигарсите и това сте вие. Дерзайте !
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли от пишещите тук(някой, който и да е той), може да направи обективен анализ и да сподели плюсовете и минусите от въвеждането на еврото. По-скоро се забелязва левичарски привкус по темата, отколкото обективизъм. Това е за специалист, а не за лаици.
54
0
 
3
 
! Отговори
XX преди 6 години
Аре бе, не фалира ли това Джудже бе...то бива дебилни коментари...
53
2
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Въвеждането на паричен съвет създаде условия за коренна промяна на икономическата обстановка в страната. БНБ се лиши от възможността да провежда парична политика. Правителството не може вече да разчита на преки кредити. Търговските банки трябва да забравят рефинансирането като начин за покриване на лошите си вземания. Краткосрочната цел е постигането на финансова стабилизация, а в по-дългосрочен план - създаване на предпоставки за динамичен икономически растеж. От своя страна, финансовата стабилизация (поне през първата година след въвеждането на паричен съвет) е възможна само чрез масирано
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България можеше да влезе 2012 -2013 година, ама ББ и вДянков стопираха процеса още като дойдоха на власт през 2009, е това до момента ни струва само 5 млрд от КТБ, отделно още няколко милиарда разходи повече за фирми и граждани под формата на лихви, такси за подържане на допълнителни еврови сметки, такси за превалутиране и т.н. и т.н.
51
13
 
4
 
! Отговори
скачени съдове преди 6 години
От живота и физиката зная, че при скачените съдове, по-голямото отдава на по-малкото. Тъй като ние сме по - бедни, уверен съм ,че повече ще вземем отколкото ще дадем. И досега е било така.....спомнете си какво бяхме преди ЕС...1500лв за тухла мобифон и 5 лв на минута.....
50
4
 
3
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Някакъв шеметак е сложил минус на предния ми коментар . *** , ако не вярваш на написаното от мен - пиши в Гугъл - за , и против на валутен борд...чети, ограмоти се, и тогава пляскай минуси!
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след излизането на великобритания, някой трябва да поеме вноската а тя е няколко милиарда. ес има отчаяна нужда от свежи постъпления. Почти всички европейски страни имат над 100% бвп дългове, това не може да продължава безкрайно - все някой ден ще трябва да се плаща а плащането както знаем се поема СОЛИДАРНО от всички в еврозоната. Трябва да излезем на протести, докато не е станало късно
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!И що да бързаме, бе? Какво, няма да приемат повече балами? Или бързат, защото смятат, че който е с евро, няма да посмее като англичаните да излезе от блатото?
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
платените тролейбуси са се активизирали, чудя се кой им плаща в момента, може би банковото лоби ? сигурно щото те са единствени които печелят от оставането на лева, всяка година повече за лева за тях е между 350-400 млн евро чиста пара
46
5
 
13
 
! Отговори
Вуте е много умен преди 6 години
Някои дето хвалят лева май забравиха, че е закрепен за еврото и това го направиха с идеята докато влезем в еврозоната. Вече се чуват гласове да се махне борда..е тогава ще ви питам какво ще си правите левчетата и каква покупателна сила ще имат :) Някои не са родени били 97 , когато имаше 300% инфалция и заплатата ти беше ненужни хартийки
45
3
 
10
 
! Отговори
Циник до 48 преди 6 години
Уважаеми - това не е концерт по желание, и не си мисли, че валутен борд е добро!Валутния борд казва на чуждестранните банки, и инвеститори, че държавата е ( или е била ) пред фалит.Дано тези 28 години на лишения, глад , и мизерия са си стрували!
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как хем не ни притиска, пък иска да бързаме???
43
4
 
9
 
! Отговори
Спомени от ДСБ преди 6 години
Бойко си знае работата,ще бави пак топката дорде падне самото евро .А Тръмп им го каза,дотука другари неокомунисти.Америка е над всичко и на първо място.
42
4
 
15
 
! Отговори
ф преди 6 години
ЕС доказа,че каквото и да реши и да иде оттам е лошо .
41
2
 
13
 
! Отговори
Баси преди 6 години
Някой умен човек е казал: *** народ - слаба държава... като чета си ужасявам колко неграмотни и прости хорица имат достъп до интернет....неслувайно сме последната дупка..
40
2
 
17
 
! Отговори
Циник до 42 преди 6 години
Хм...досега в Брюксел се правиха на улави за нивото на заплатите (и пенсиите) у нас.Интересно ми е - как ще коментират МЕСЕЧНА заплата от 300 ( или по-малко ) евро, и пенсия от 150?
39
4
 
13
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Е тогава вече ,края братче!!!Хората ореваха орталъка ит това евро и как изяде париците,нас кво ни чака...мани мани
38
6
 
19
 
! Отговори
Баба от село преди 6 години
Защо не погледнете Гърция. Въведоха Еврото и оголяха . Карат на помощи и стачки. Ние и така сме си голтаци, но и за стачки не ставаме. Явно ще се гладува и студува.