15 държави от ЕС засегнати от аферата с яйцата

Еврокомисията свиква министерска среща, ще вади изводи
11 авг 2017 16:58,
25
15 държави от ЕС засегнати от аферата с яйцата
Снимка: Reuters

Поне 15 европейски държави са засегнати от разрастващия се скандал със заразените с фипронил яйца. България не е сред тях.

Европейската комисия съобщи днес, че освен Белгия, Холандия, Германия и Франция, където незаконният инсектицид е открит в птицеферми, вече е установено и къде продукция от тях е била изнесена.

Проследен износ на яйца и яйчни продукти до: Румъния, Италия, Австрия, Ирландия, Люксембург, Дания, Словакия, Словения, Полша, Великобритания, Швеция и Франция.

Извън ЕС яйца от замърсените ферми са експортирани в Швейцария в Хонконг.

Засега Еврокомисията не твърди, че продукцията, която е била изнесена, е опасна, а само, че е проследено, че там са експортирани яйца от затворените ферми.

Още по темата

Необходими са допълнителни изследвания дали в яйцата и сушени продукти от тях има завишени дози фипронил.

Брюксел е разпратил депеши до основните си партньори по света, за да ги информира за проблема. За момента не е ясно как това ще повлияе на търговията.

Фипронилът е инсектицид, който е забранен за обезпаразитяване на животни, които се използват за храна от хората. В определени дози той уврежда черния дроб и щитовидната жлеза на човека.

В противоречие с европейското законодателство фипронилът е бил използван от холандска компания, предлагаща почистване на птицеферми и така е попаднал в яйцата на кокошките . "Чикфренд" е купувала препарата от белгийската компания "Полтри-вижън", установи следствието. Шефовете на холандската фирма бяха арестувани вчера.

Холандските власти съобщиха, че вече проверяват и месото от заразените птицеферми. Еврокомисията препоръча това да се направи и в останалите засегнати страни, но заяви, че разглежда инцидента засега само като "санитарен" проблем.

На 26 септември в Брюксел ще се съберат министри и високопоставени представители на санитарните власти на засегнатите държави, за да обсъдят проблема и да си "направят изводи" от случилото се, за да подобрят работата си. Срещата е по инициатива на здравния еврокомисар Витянис Андрюкайтис. Причината за късната дата според Еврокомисията е, че скандалът все още се развива и не е установен изцяло неговият размер. Възможно е и други държави да бъдат включени в него.

Вероятно темата с опасните яйца ще бъде обсъдена и по-рано - на 3-5 септември в Талин, когато земеделските министри се събират за неформална среща по инициатива на председателстващата ЕС в момента Естония. Очаква се тогава да стане дума и за помощ на производителите на яйца, чиято продукция е блокирана или иззета от магазините.

Холандското правителство вече обяви, че няма да помага на засегнатите производители, тъй като те са използвали забранена субстанция, предизвиквайки така кризата. В Белгия производителите още преговарят с властите за евентуални компенсации. Милиони яйца са унищожени или блокирани във ферми и складове.

Белгийският министър на земеделието Дени Дюкарм обвини Холандия за кризата. Според него холандските власти са знаели за фипронила в яйцата още през ноември, но са забавили с цял месец отговора си до белгийските си колеги, които са им изпратили в началото на юни запитване за подробности. Белгия беше първата европейска членка, която сигнализира за опасност за човешкото здраве през системата за предупреждение на ЕС на 20 юли.

Холандия отхвърли обвиненията и добави, че белгийският министър се позовава на секретни документи на холандската агенция за безопасност на храните. Според холандското правителство анонимен сигнал от представител на бизнеса е бил изпратен до тях през ноември. От него обаче не ставало ясно, че фипронилът може да е попаднал в яйцата.

"Ако тогава имахме информацията, с която разполагаме сега, щяхме да действаме по друг начин", се казва в изявление на правителството.

Тъй като инсектицидът фипронил е забранен за употреба в птицевъдството в ЕС, установяването на наличието му не е част от редовните тестове, които се правят на яйцата преди пускането им на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нас ще ни ги продадат като произведени в България. такава далавера изпуска ли се?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засегната е и Полша,а ние ядем полски яйца.Или са реекпортирани?Кой знае.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЕ ЗАСЕГА НЕ СМЕ ЗАСЕГНАТИ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ Е В ОТПУСКА.КАТО СЕ ПРИБЕРАТ, ЩЕ ПОИСКАТ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ БРЮКСЕЛ ДА НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА НА ЯЙЦАТА И В БЪЛГАРИЯ.