Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!

"Европа е от Виго до Варна и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния"
Обновена: 13 сеп 2017 11:55 | 13 сеп 2017 11:55, Елка Василева
82
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Ако искаме да укрепим външните граници на ЕС, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген, заяви той.

Юнкер спомена няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер.

Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС.

Той призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер, цитиран от БТА. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.


82
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
9
 
! Отговори
G преди 1 година
До истина

И кой е този, който е готов да си пожертва живота, т.е. неговото поколение да премине в кофти условия?! Аз не съм. Ти готов ли си?! Никой не иска с неговата глава да запушат пробойната в корпуса на потъващия кораб. Затова бягаме и ще продължаваме да бягаме от България. Съвсем нормално е желанието на всяко човешко същество да иска да изживее живота си добре и това да стане сега, а не на оня свят или за след 1-2-3 поколения.
52
1
 
7
 
! Отговори
traf преди 1 година
До Анонимен хе хехе -не ти трябва ес защото нямаш образование, мърезелив си и не знаеш ни френски, ни английски, ни немски и т.н., но искаш заплати, пенсии !
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни трябва Шенген - едно че зоната няма да изкара още дълго и второ - по границите трябва контрол, нещата отиват на зле.
50
4
 
11
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Това че България и Румъния не са приети все още в Шанген, въпреки че са покрили всички критерии , говори че в сегашния Европейски Съюз има и двойни стандарти и две скорости, а очевидно има и дискриминация на православните християни!
49
4
 
6
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Юнкер е най-добре подготвеният политик на европейския съюз, макар и да е далеч от украинските лидери Кучма, Юшченко, Порошенко удостоени с престижното звание "Горький пропойца" за високи постижения в алкохолната подготовка на професионално ниво.

Прочети още на: ***/politika/2017/09/13/stanishev-dovolen-bylgariia-zae-seriozno-miasto-v-rechta-na-iunker.353180
48
2
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
червената Иzмет смята, че по-гадно същество от Анонимния драскач няма.
47
1
 
3
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 1 година
хаха виц на деня..
46
6
 
5
 
! Отговори
v-1 преди 1 година
Няма повече място за африканската *** в Европа, та тръгнаха на юруш да я набутват в България!
Те затова Юнкер неистово дава зор да влезем в Шенген, да ни набутат няколко десетки хиляди ислямиста, които успешно да довършат геноцида срещу българската нация!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до анонимен дращещ на воля. Европа и сега се придържа към "мисълта" на Чърчил: "Европа свършва до Виена, от там нататък е Ориента!"
44
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ще им дойде акъла на "западните демокрации", само дано не е късно. Много по-лесно е дружно да се охранява 500 км българска граница, отколкото всеки да пази хиляди километра своя.
43
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета уригванията на червената Иzмет по-долу, за сетен път се убеждавам, че по-гадно същество от русофила Бъгария не е раждала!
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше недалновидната политика на САЩ през ВСВ, днес Европа щеше да граничи с КИтай!
41
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е в Европа и единственият правилен път е цялостно приобщаване към ЕС.
Лошото е, че народът ни бе принуден по време на съветската окупация да сеподмазва на управляващите за да живе по-сносно, от колкото да образова децата си.
Процесът ще е труден и продължителен , защото ушанките все още дърпат конците у нас, почти всички медии са техни, аправителствата от 2000г. насам са антибългарски и брутално проруски!
Всички, които милеят за България и желаят да спре изтичане на младите от родина
40
8
 
25
 
! Отговори
истина преди 1 година
Истината е, че откакто сме в ЕС стандарта на живот ни се подобрява постоянно. Наистина, не е с темпа с който би ни се искало, но тук основния проблем е и от населението, защото хората не са научени да спазват ред и дисциплина, да си плащат данъците, да спазват законите и т. н. Най-хубавото е, че все повече хора пътуват в Западна Европа и виждат как живеят хората, след което се връщат тук и се опитват да си го направят като там( не всички се връщат). Порсто трябва да се смени още едно поколение.
39
5
 
19
 
! Отговори
666 преди 1 година
Браво Юнкер! Рядко се чува европейски политик да говори смислено!
38
6
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
Вива ЕС !
Бойко е пионка. Имам приличен стандарт на живот, на благодарение на него, а въпреки него. Да живее ЕС ! Да живее Демокрацията !
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Да живее и бате Бойко.
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вива ЕС
Собственик съм на малка фирма. Мейла ми е пълен със заявки. Ще изкарам парички за зимна почивка. Да живее ЕС. Да живее Демокрацията.
35
5
 
4
 
! Отговори
Джъстиса преди 1 година
ще бъде отпразнувано с мощен парад
вие знаете на кои
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вива ЕС !
Вчера се върнах от почивка в Гърция. Прекарах си чудесно, щото там балкантерист-мурафетите не се прилагат. Да живее ЕС, да живее Демокрацията.