Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!

"Европа е от Виго до Варна и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния"
Обновена: 13 сеп 2017 11:55 | 13 сеп 2017 11:55, Елка Василева
82
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Ако искаме да укрепим външните граници на ЕС, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген, заяви той.

Юнкер спомена няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер.

Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС.

Той призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер, цитиран от БТА. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.


82
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старчето има напредък. Осъвременил е опорните точки.
12
4
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 10

Абе не е така, да знаеш! Ама хич не си прав!
Шенген има жизнено значение за всеки един от нас.
Ха вземи се разходи до Гърция, представи си България в Шенген, и като стигнеш до границата пак си помисли дали няма "особено значение"?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11,
Да, това означава. Бургас винаги е бил в Азия, доказателство са Митьо Очите и Рижата - типични азиатци.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споменал е, че Европа е само до Варна, това означава ли, че Бургас е в Азия ?
9
5
 
12
 
! Отговори
do 6 преди 1 година
За гражданите на ЕС няма особено значение дали си в шенген или не. Но за мигрантите и бизнеса има. Минимално, но го има.
8
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България влезе ли в Шенген, това ще е окончателният й край.
Тъжно, но факт.
7
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юнкер ,заври си Шенгена някъде където не те грее слънцето .....
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любовникът на Суджука.
5
4
 
25
 
! Отговори
the Ghost преди 1 година
С или БЕЗ Шенген, който иска вече е на запад.
4
7
 
21
 
! Отговори
българчо преди 1 година
Юнкере, то да влезем няма лошо. Ама пак си помисли - в който съюз сме влизали, той се е разпадал. Втора световна война бяхме в съюз с Германия - знаеш какво стана с Германия. После влязохме в съюз със СССР (май се наричаше СИВ). И той не изтрая много и всичко стана на леш и *** след него. Сега докато се нагласим да влезем в ЕС и този съюз пострада: нападнаха го бежанци, политици и брюкселски бюрократи, А и някои вече започнаха да излизат от там. Та сега да влизаме ли в Шенгена? Помисли си пак.
3
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да спрем да ви търпим фирмите който унищожава икономиката ни и карат хората да емигрират щото живеят бедно
2
4
 
13
 
! Отговори
hmn преди 1 година
буаааахахахахахаха....
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмекер.