Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"

Новата схема изисква кандидатите да инвестират 2 млн. евро
18 сеп 2017 21:29, Петя Славова
91
Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"
Снимка: архив, Reuters

Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени в корупция са сред стотиците хора, които са се сдобили с европейски паспорти съгласно пораждащата полемика схема "златна виза", пише британският в. "Гардиън".

Правителството на Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 г., като е предоставило гражданство на супербогати хора съгласно схемата. Бенефициентите на схемата получават правото да живеят и работят из ЕС в замяна на инвестиции. Над 400 паспорта са били издадени само за миналата година.

Сред хората, възползвали се от схемата, са бивш член на руския парламент, основатели на най-голямата търговска банка на Украйна, хазартен милиардер и др. Всичко това поражда въпроси дали Кипър е извършвал проверки на кандидатите или става дума за един доходоносен бизнес, пише БТА.

Преди въвеждането на схемата, тоест преди 2013 г., гражданство в Кипър се предоставяше дискретно, от министрите. Тогава кипърски граждани станаха руски олигарх и колекционер на произведения на изкуството и сирийски бизнесмен с тесни връзки с президента на Сирия, описван в изтекли в медиите американски дипломатически грами като "рекламното момче на корупцията" в обхванатата от война Сирия.

В. "Гардиън" припомня, че руският олигарх е Дмитрий Риболовлев, който е платил, според информациите, 95 милиона долара за имение в Палм Бийч във Флорида, притежавано преди това от Доналд Тръмп. Тръмп купил имота през 2005 г. за 41 милиона долара, ремонтирал го и го продал на руския олигарх три години по-късно за двойно по-голяма сума. Риболовлев е станал кипърски гражданин през 2012 г. и се смята, че притежава 7,4 милиарда долара. Другият бенефициен на схемата отпреди 2013 г. - Рами Маклуф, братовчед на Башар Асад, е обект на американски санкции от 2008 г. заради твърдения, че е натрупал пари от корупция. Кипър му дал гражданство през 2010 г. Година след това Маклуф станал обект и на европейски санкции и тогава кипърското гражданство му било отнето.

Новата схема за златни визи, влязла в сила през 2013 г., изисква от кандидатите за гражданство да инвестират 2 милиона евро в имущество или 2,5 милиона евро в компании или правителствени облигации. Няма изискване за владеене на език или за пребиваване, освен изискването съответният човек да посещава страната веднъж на седем години. Според кипърски представители новата схема установява подобрен и прозрачен процес за разглеждане на молбите на кандидатите за гражданство.

Тя била предназначена за истински инвеститори и кандидатите били подлагани на щателни проверки, в това число и на проверки дали средствата, с които разполагат, не са спечелени от пране на пари, твърдят кипърски представители. Те посочват, че не само Кипър е предоставил европейско гражданство на заможни руснаци.

Европейски политици обаче гледат на схемата "златна виза" с нарастващо безпокойство и казват, че тя подкопава самото понятие на гражданството. Португалската европейска депутатка Ана Гомеш описва "златните визи" като абсолютно неморални и перверзни. Тя казва, че се опитала на няколко пъти да получи имената на хората, получили златна виза в Португалия, но без успех.

Депутатката смята, че пазенето на тези имена в тайна поражда подозрения. По-късно тази година Европейският парламент ще дебатира промяна, внесена от Гомеш, изискваща от страните членки да извършват проверки за сигурност на кандидатите за "златна виза". Европейската комисия неотдавна нареди свое собствено разследване дали проверките на кандидатите са били извършени подобаващо.

Депутатката Ана Гомеш казва, че тя не е против предоставяне на гражданство или разрешително за пребиваване на някой, който има много специален принос към дадена страна, в областта на науката, изкуството или на инвестициите. Но тя допълва, че трябва да става дума за предоставяне на гражданство, а не за продаване на гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
10
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Давам по хиляда рубли на всеки русофил , който емигрира в Русия.Айде бе мишоци , каде сте.
46
5
 
10
 
! Отговори
Трак до наивници преди 6 години
Не знам кипърците колко са спечелили , но знам колко вие си платихте на рашките- само за Белене им подарихте 4 млр. лева , на Лукойла дето е на загуба последните 10 години пак толкова.А най големия инвеститор в България са омразните ви емигранти в ЕС.Кога Русия ще ни върне тристате тона злато.
45
3
 
3
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Кипър спечели 4 милиарда евро продавайки гражданство на руски и украински олигарси, а ние лапаме мухите!!!!!!!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празня се с литри в сорошшки усти.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ебба сорросоиди на ишлеме!
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колхозника ще пие боярщник и ще гласува за ***
41
2
 
2
 
! Отговори
Немат никъв шанс преди 6 години
Според закона Гранитски имаха 6 месеца да си съберат куфарите не само те ,а и нашите *** ***.Парите им ще бъдат конфискувани естествено и хвърлени на народите които са подложили на геноцид .Справка Маркос,миналия век.Ограби Филипините,забегна в САЩ ,там му конфискуваха милиардите и го пречукаха.......
40
7
 
8
 
! Отговори
ХУЙ за тъпите сороси преди 6 години
Както виждам, до полуощ има само 50 коментара. Обикновено, до това време се събират около 400 коментара с плювни срещу Русия. Това всичкото ми доказва, че повечето русофобски коментари са поръчкови и copocoидни. Най-вероятно copocoидите и герберистите са си изпълнили плана за днес, а от Козяк или "Америка за България" са закъснели с плащанията.Гадни национални предатели!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски олигарси, обвинени в корупция...Стига петнихте името на руските "виолончелисти" бе !!!
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като свърши петрола в СА доларът ви ще се крепи на дедовия ми. Ще видите къде зимуват раците. Радвайте се още на зелените хартийки, докато можете.
37
4
 
4
 
! Отговори
Трак до мангасио преди 6 години
Москвича отдавна не е бърза кола , виж моя баварец 530 дизел 258кончета xdrive е много бърз.А иначе се моли да не те побарам , че и в Русия не ще те оправят.
36
2
 
2
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Тук има двама дето си ги мерят постоянно и никой не им трие коментарите, а от мойте постове ,ако половината видят бял свят, съм късметлия. Това говори много за мо.дератора.
35
3
 
8
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
В България пари да даваш на някой пак не идва. Българите бягат от собствената си страна. Журналята се загрижили за рускаъа миграция. Щото за нея плащат, за тоталния аутсайдер България на никой не му е интересно,
34
3
 
3
 
! Отговори
Българин до 42 преди 6 години
И кой ти предлага Меркел бе умнико.Това , че ти си готов да се кланяш на руски олигарси си е твой проблем.Аз имам достойнство и гордост , че съм българин и на руските олигарси шут в *** ще им подаря.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива престъпници с мед и пита да ги посрещнеш. Какво ще им е лошото, богати хора. Те и другите които Меркел ни предлага и те са престъпници ама от другите, дето за мен са по- страшни и опасни .......
32
4
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
Май на путинчо доларите свършват , отчитайки русофилското тролене напоследак.Даже и ултра русофилите не приемат рубли вече.Що така бе русодоларчета мили :)
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до игнасиосрал - А моите ако се фанат на орото , последната нема да може да 4ува тъпано.
30
1
 
3
 
! Отговори
Пропаганда! преди 6 години
Внимавайте, това е "новина" със заблуждаващо съдържание и пропагандна цел!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между Кипър и Бг е че едните са си оправили 10 год дефицит с 400 паспорта,а ние дадохме 10 год си бюджет напред за разни съмнителни дето са се излежавали много ама много на плажовете в ЦЗ и С Африка.Че и от ШалварлендКофти сравнение.Ама е така. За жалост
28
2
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
То и "българския чадър" сигорно е филм за теб.Чети бе простако , стига лосион за вана пи , чети-ако можеш де.