Брюксел: По-качествените храни са по-скъпи!

Еврокомисията ще похарчи ?1 млн. за методика за сравнение
26 сеп 2017 20:37, Екип на Dnes.bg
29
Брюксел: По-качествените храни са по-скъпи!
Снимка: архив, Reuters

Ако цените трябва да се повишат значително, за да се подобри качеството, бих посъветвала производителите просто да прандират (да променят името и марката, б.а).

Това каза комисарят за защита на потребителите Вера Юрова, запитана дали новите мерки за справяне с проблема с различното качество на едни и същи храни в старите и в нови страни членки от ЕС няма да предизвикат значително поскъпване в по-евтините държави.

Юрова заяви, че няма достатъчно доказателства, че производителите слагат по-некачествени съставки в храните, предназначени за Централна и Източна Европа, за да ги държат на по-ниски цени. По-скоро ставало въпрос за отговаряне на вкусови предпочитания и различия в суровите съставки.

Европейската комисия обяви днес, че нейният председател Жан-Клод Юнкер е решен да се справи с проблема, поставен от Словакия, Чехия и Унгария преди повече от година.

Още по темата

След като през пролетта Юрова твърдеше, че за различното съдържание на продукти, продавани под едно и също име и опаковка, няма достатъчно доказателства и че то е по-скоро проблем на отделни страни. Сега комисарката заяви, че доказателства са събрани и че става дума за "стотици продукти", продавани с различно съдържание под една и съща марка в източната и в западната част на континента. През април само Чехия и Словакия имали резултати от сравненията, сега повече държави предоставили данни за двойното качество на храните в Източна и в Западна Европа, каза комисарката.

Въпреки че няма информация за проблем с цените, Еврокомисията ще постави на производителите въпроса с евентуално поскъпване по време на предстоящи срещи с тях, които са част от стратегията за справяне с проблема.

Основните усилия и ресурси обаче ще бъдат насочени за изработване на обща методика за сравняване на храните, така че потребителите да знаят кога са мамени. Ако бъдат събрани достатъчно данни, имената на производителите и марките ще бъдат огласявани, така че гражданите да могат да направят информиран избор, увериха от Еврокомисията.

Юрова обаче категорично отхвърли възможността Брюксел да подкрепя бойкоти на потребители и организации.

За изработване на методиката ЕС ще похарчи 1 млн. евро, като задачата е възложена на Европейския изследователски център към Еврокомисията. Центърът ще привлече национални експерти, за да изготви модела. Методиката ще може да започне да се използва от идната пролет.

Отделно на националните власти ще бъдат предоставени за ползване други 1 млн. евро, за да направят тестове по брюкселската метода.

Днес Еврокомисията издаде 9 страници указания до органите по безопасност на храните как да използват съществуващото европейско законодателство, за да се борят с двойното качество на храните. Брюксел не смята, че трябва да се приемат нови правила извън Регламента за предоставяне на информация на потребителите за  храните и Директивата за нелоялни търговски практики. Юрова призова отново производителите да приемат етичен кодекс, с който да се самозадължат да не мамят с качеството на продукцията си.

България също подкрепи инициативата на Словакия, Чехия, Унгария и Словения за премахването на различното съдържание в еднакви храни. През юни земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че са били сравнени 31 продукта, продавани у нас и в Австрия и Германия. При 7 са установени различни съставки, при 3 различен вкус и консистенция, а при 16 по-високи цени на българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: храниЕСкачество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ето още едно доказателство че ес е една изключително вредна организация ибьлгария трябва да излезе незабавно от нея ако иска да запази живота на гражданите сивсяка дьржава да си произвежда сьгласно вкусовете си и традициите и ако може да продава навьн сега ще ни вдигат цените ако искаме тяхното качество ами няма да им купуваме отровите и ще ги откажем от бьлг пазар
26
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Вера Юрова: По-скоро ставало въпрос за отговаряне на вкусови предпочитания и различия в суровите съставки." - 'баси наглата краветина! Какъв ще е този вкус, дето ще предпочете палмово масло в сиренето или нишесте в киселото мляко и лютеницата!?
25
2
 
1
 
! Отговори
не благодаря преди 6 години
болумачи от префърцунена ,,западна ес,, 1 во качество за вас за нас това са болумачи яжте си ги не сте добре
24
0
 
2
 
! Отговори
безотговорни преди 6 години
и некачествени на Балканите не ви пука
23
2
 
1
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
не сме ,,западна ес,, сори или ,,гейска америка,, *** от медия и некачествена храна си го хвърляйте вие ние не ,,ядем ***,,
22
3
 
1
 
! Отговори
добре съм преди 6 години
от еднополовите съм хахоооооо и не съм хахоооо като тея дето ядат по качествена храна западна европа ,,западна,, ,,кръвосмешение,, в англия хомо франция ,,западна европа,, не са добре не се казвам ,,Веселин,, сори чао перковци от ,,западна ес,,
21
18
 
5
 
! Отговори
Гогим преди 6 години
Дай му на българина за хейтва, мрънка, оплаква...От години живея в Австрия- изключителен стандарт в храните в заведенията и магазините. Нищо вярно в това, че тук храните са по-евтини от БГ- месо от 5евро нагоре, домати от 3евро, хляб от 1.5 евро, спагети от 1.5 евро и т.н. Има и дискаунтъри с много по-ниски цени, но и качеството е ниско. Не може да плащаш двойно по-ниски цени в БГ и да искаш високо качество, няма как просто.
20
2
 
12
 
! Отговори
бесен преди 6 години
че тук някои неща са в пъри по-скъпи. тази опорна точка няма да мине!
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска качествена храна - Берьозка
18
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщнсот нищо вярно няма, вкл. и в част от коментариите. В България храните са хем по-некачествени, хем по-скъпи, отколкото в Западна Европа.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти от третополовите ли си ха хо хоо...
16
1
 
19
 
! Отговори
купувач с истински п преди 6 години
Срещу истински пари истински стоки, това значи твърд Европейски стандарт за всяка храна, единен процент на печалба, единен безкомпромисен контрол в съюза, независимо за коя държава става въпрос и незабавно повсеместно огласяване на нарушителите като престъпници. Грижата за качеството на храните да бъде висша отговорност пред законите и всяко нарушение, преследвано от ЕС като тежко престъпление срещу здравето и живота на европееца.
15
24
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
То ценообразуването не е проста работа, нормално една стока да се продава в две различни държави на две различни цени, ама не е тая работа за акъла на Ганья Балканский, потомствен свиневъд, димпломиран инжЕнер, по стечение на обствоятелстава (не зависещи от него, естествено) работещ като "меринджей снабдавяне" (разбирайте шофьор на баничарка, снабдяващ кварталните магазинчета).
14
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва се БРАНДИРАНЕ а не прандиране :) в европа храните са по-евтини, факт. Призовавам за бойкот на ЕУ ***, Българското винаги е било по качествено...
13
0
 
26
 
! Отговори
ISTINATA преди 6 години
Защо от ЕК лъжата като Роми? Тази Вера Юрова е Ромка .Всички сме ходили вече във Всички Държави на ЕС и виждаме - Храната и Лекарствата там са по-евтини и Качествени . Само един пример - всички поръчаме на познати да ни докарат ОКИ от ЕС , струва 30 стотинки , в България предлагат в Аптеките Аулин за 1 и кусор Лев и е Отровен /
12
0
 
22
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Просто трябва да не се купуват огласените продукти. В съвременния комерсиален свят няма нищо по-лошо от това изведнъж 50 милиона души да спрат да ти купуват продукцията. След 3 месеца компаниите сами ще клекнат.
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - качествените храни може и да са по - скъпи, но в германия са по - евтини от некачествените в България. Що така? За немските храни говоря, не за българските.
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От заглавието става ясно, че Европа консумира по некачествена храна от България, защото там цената на една и съща стока е в пъти по евтина от България!!! АБЕ ЗА ТОЛКОВА ЛИ ПРОСТИ НИ ИМАТЕ БЕ!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са , но също така Една обиколка по магазините в Бг показва ,че скъпите храни не са качествени.
8
0
 
35
 
! Отговори
Xaxaxa преди 6 години
С оглед на това, че в България цената на голяма част от хранителните продукти с ниско качество е значително по-висока от цената на същите продукти,но с нормално качество продавани в Европа какво правим - понижават цената, за да отговаря на качеството или вдигат качеството , за да отговаря на цената. За съжаление може би единственото нещо,което ще се вдигне е цената .