Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?

Въпросът да се повдигне пред ЕК, съветва експерт
29 юни 2017 09:45,
84
Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?
Снимка: архив, Reuters

Проверка на Агенцията по храните показа, че ядем по-скъпи и некачествени храни от западноевропейците. 16 от проверените продукти се продават на по-високи цени у нас.

Още по темата
"Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Той уточни, че след като има двоен стандарт, би следвало министърът на земеделието и храните да повдигне въпроса пред Европейската комисия, а оттам да гарантират, че не може да има двоен стандарт.

"Най-важна е храната - следват заболявания, ако няма качество. Трябва да се предприемат незабавни мерки в тази насока", настоя д-р Йордан Войнов.

Той подчерта в, че органът, който е проконтролирал продуктите трябва да гарантира тяхната безопасност и еднакво съдържание. По думите му Агенцията по храните не може да обхване всички продукти, затова се доверява на компетентния орган от страната, откъдето се изпраща стоката.

Проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи посочи, че са изследвали 30 продукта и при някои са намерили сериозни разлики.

"Тревожен е фактът за съдържанието на белтъци и мазнини в детските храни - установена е разлика от 30%. Всички разлики са в аспект вадене на по-евтини продукти, които не съхраняват качеството", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя даде пример с детски десерт и безалкохолни напитки, в които има глюкозен сироп, свободната фруктоза е в значително по-високи количества и това може да създаде проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Това ми напомня една реклама на Киндер: По-малко какао,повече шоколад.0
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото е с вноса на битова техника!! 2ра ръка. Миналата Коледа реших да си купя нов смартфон Сони Експерия, от Технополис. На изпробването всичко беше ок. Работеше добре. След около месец спря да ми синхронизира Gmail и прекъсна достъпа ми до профила в Google. Докато се чудех каква може да е причината, на посоки отворих приложението Албум с вкараните от Сони няколко снимки. И установих че около 5-6 снимки са били изтрити още през... 2014 г.!!! (Моделът се води произведен 2016 г!!) На мястото на снимките имаше черни квадрати. Това значи че въпросният телефон вече е принадлежал на някого и г
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка"-------------------------------------Българинът ВИНАГИ е бил третиран като 2ра ръка ! Ако не и трета. И по отношение на качеството на храните които консумира , и по отношение на заплати, права, отношение на западни граждани и т.н. На изненадани ли се правите??. И като се е знаело от години "това нещо", защо въпросът се повдига чак сега? Защото чехите и унгарците реагираха, та да сме и ние в синхрон като последни плагиати! хаха За колко още неща
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да ви пука за храните от западна европа,защото скъпите там храни са именно произведените тук и в Испания.Трябва да се изолират измамните търговци за да оцелеем.Фалшиви *** има и ще има.
64
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ЗАЩО ЗАДАВАТЕ ТОЗИ ВЪПРОС. НА ВЛАСТТА ХИЧ НЕ И ПУКА ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИНА. ТА ТОЙ БОЙО ТОЛКОВА МНОГО МРАЗИ БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ БИ ГИ ИЗТРОВИЛ САМО ЗА МЕСЕЦ. ТОВА ЖИВОТНО КОЕТО СИ Е ВЪОБРАЗИЛО, ЧЕ Е ЦАРЯ НА БЪЛГАРИЯ. ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ Е ПАЗАРЕНЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЛИ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ КОЛБАСИТЕ И ДЕЛИКАТЕСИТЕ. СВИКВА СЕ И С ТОВА. ТОГАВА ЩЕ УСЕТИТЕ РАЗЛИКАТА КОЯТО ЩЕ НАСТЪПИ ВЪВ ВАШИЯ ОРГАНИЗЪМ.
63
0
 
6
 
! Отговори
1488 преди 6 години
Елементарно, спират вноса на въпросните марки и храни, докато производителите не започнат да вкарват в България стоката такава каквато е и в другите евро страни, като разбира се коригират и цените, който са в пъти по-високи при нас. Обаче това няма да се случи, защото влас имащите са получили вече тлъста сума за да позволят на въпросните производителида си продават скъпо стоките с лошо качество или изтичащ срок на годност. С две думи, нищо няма да се промени.
62
0
 
4
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
Има един десерт ,,Пингвин,, -редовно го докарват и пускат в търговската мрежа 10 -15 дни преди изтичане на срока ! Опитайте се да намерите по-пресен ! Няма !
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен тук продават и залежали хранителни продукти близо до края на срока на годност. На всичкото отгоре са по-скъпи,
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозен бум на раковите заболявания в сравнение с времето преди 10- 15г.Познайте от какво?
59
0
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Предлагам да станем провинция на унгария, техните власти и мин председател знаят как да се пазят от идиотщините на ес и ек, пазят народа си. Тук ни управляват Граждани за Еничарство на Република България, по известни като герб.
58
0
 
13
 
! Отговори
Важни са бананите преди 6 години
Докато ни управляват хора свързани с групировките, все така ще бъде, а и няма за какво да се оплаквате. След 1989-та искахте демокрация и банани и сега ги имаме. Не подрипвахте и не ревяхте по улици и площади за евтини и качествени храни и сега храните са скъпи и некачествени, точно както искахте тогава.
57
0
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Цените на дребно не би трябвала да се различават съществено в Западна Европа и у нас. Вярно, да се достави стоката са необходими допълнителни разходи, но тя е платена на едро, не по цените на дребно в техните търговски вериги. Остава въпрос за % на печалба на нашите честни частници. Някой да е видял подобна информация? Няма и да види.А колкото до различното качество, това е възмутително. Вече виждам как Бойко яхва Фалкона и още утре ще удари по масата в Брюксел. Ако не стане, Ердоган ще помогн
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЪЛГАРСКИТЕ дали не са по зле от вносните ? - МАЙ ДА !
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има ли нещо което да е наред ? - не се сещам за нито едно.Ще си мълчим докато ни изтровят и после чужденците ще кажат ! - това е нацията която се самоунищожи.От простотия и лакомия !!!
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКОТ НА НЕМСКИ И АВСТРИЙСКИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИБОЙКОТ.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 МИЛИАРД МЕСЕЧНО ОТПЪТУВАТ ЗА ГЕРМАНИЯ САМО ОТ "КАУФЛАНД"
52
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ехеее...откриха топлата вода...повече от 25г. ядем *** и системата безотказно работи.Инспектор в агенцията по храните или същия в РЗИ са с мизерните заплати около 500лв....какъв контрол чакаме ние...как няма да взима парички и да затваря очички...пък и те нямат думата...правят каквото им се нареди ..ченгетата имитират дейност и са верни на боко щото той ги храни,контрабанда е навсякъде,престъпници управляват.. кво искаме..рай..време е да отворим очички..а дано ама на дали..ние сме си виновни
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мони Тук тока е скъп,защото няма реална конкуренция в предлагането на ток в домовете.Няма и конкуренция в начините на отопление /вода и сграда/ било то газифицирани къщи, термопомпени инсталации и слънчеви системи.Няма реална световна либерализация на енергииния пазар в държавата.Всички пълним гушите на едни мастити чичковци с охрана и екип про*ст*ит*утки край тях.Държавата е малка, корупцията голяма.
50
0
 
6
 
! Отговори
Мони преди 6 години
До Дзивко Не си наясно с ценообразуванетоВ цената на продукта се включват суровини, енергия, труд, печалба. Колко е населението няма никакво значение. *** като сготви за 4 души ще и излезе много скъпо по твоите разсъжденияС високите цени на тока ЧЕЗ от печалбата храни чешките пенсионериИли тука тока е по-скъп защото сме по-малко хора
49
0
 
4
 
! Отговори
Ирландец преди 6 години
Хайде продай българско "краве" масло на ирландец! Веднага ще те набие, че и ще те осъди за отравяне ако се оплачеш в полицията.