Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?

Въпросът да се повдигне пред ЕК, съветва експерт
29 юни 2017 09:45, Мария Захариева
84
Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?
Снимка: архив, Reuters

Проверка на Агенцията по храните показа, че ядем по-скъпи и некачествени храни от западноевропейците. 16 от проверените продукти се продават на по-високи цени у нас.

Още по темата
"Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Той уточни, че след като има двоен стандарт, би следвало министърът на земеделието и храните да повдигне въпроса пред Европейската комисия, а оттам да гарантират, че не може да има двоен стандарт.

"Най-важна е храната - следват заболявания, ако няма качество. Трябва да се предприемат незабавни мерки в тази насока", настоя д-р Йордан Войнов.

Той подчерта в, че органът, който е проконтролирал продуктите трябва да гарантира тяхната безопасност и еднакво съдържание. По думите му Агенцията по храните не може да обхване всички продукти, затова се доверява на компетентния орган от страната, откъдето се изпраща стоката.

Проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи посочи, че са изследвали 30 продукта и при някои са намерили сериозни разлики.

"Тревожен е фактът за съдържанието на белтъци и мазнини в детските храни - установена е разлика от 30%. Всички разлики са в аспект вадене на по-евтини продукти, които не съхраняват качеството", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя даде пример с детски десерт и безалкохолни напитки, в които има глюкозен сироп, свободната фруктоза е в значително по-високи количества и това може да създаде проблем.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
Това ми напомня една реклама на Киндер: По-малко какао,повече шоколад.0
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото е с вноса на битова техника!! 2ра ръка.
Миналата Коледа реших да си купя нов смартфон Сони Експерия, от Технополис. На изпробването всичко беше ок. Работеше добре. След около месец спря да ми синхронизира Gmail и прекъсна достъпа ми до профила в Google. Докато се чудех каква може да е причината, на посоки отворих приложението Албум с вкараните от Сони няколко снимки. И установих че около 5-6 снимки са били изтрити още през... 2014 г.!!! (Моделът се води произведен 2016 г!!)
На мястото на снимките имаше черни квадрати. Това значи че въпросният телефон вече е принадлежал на някого и г
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка"
-------------------------------------
Българинът ВИНАГИ е бил третиран като 2ра ръка ! Ако не и трета. И по отношение на качеството на храните които консумира , и по отношение на заплати, права, отношение на западни граждани и т.н. На изненадани ли се правите??. И като се е знаело от години "това нещо", защо въпросът се повдига чак сега? Защото чехите и унгарците реагираха, та да сме и ние в синхрон като последни плагиати! хаха За колко още неща
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да ви пука за храните от западна европа,защото скъпите там храни са именно произведените тук и в Испания.Трябва да се изолират измамните търговци за да оцелеем.Фалшиви боклуци има и ще има.
69
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 1 година
ЗАЩО ЗАДАВАТЕ ТОЗИ ВЪПРОС. НА ВЛАСТТА ХИЧ НЕ И ПУКА ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИНА. ТА ТОЙ БОЙО ТОЛКОВА МНОГО МРАЗИ БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ БИ ГИ ИЗТРОВИЛ САМО ЗА МЕСЕЦ. ТОВА ЖИВОТНО КОЕТО СИ Е ВЪОБРАЗИЛО, ЧЕ Е ЦАРЯ НА БЪЛГАРИЯ. ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ Е ПАЗАРЕНЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЛИ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ КОЛБАСИТЕ И ДЕЛИКАТЕСИТЕ. СВИКВА СЕ И С ТОВА. ТОГАВА ЩЕ УСЕТИТЕ РАЗЛИКАТА КОЯТО ЩЕ НАСТЪПИ ВЪВ ВАШИЯ ОРГАНИЗЪМ.
68
0
 
5
 
! Отговори
1488 преди 1 година
Елементарно, спират вноса на въпросните марки и храни, докато производителите не започнат да вкарват в България стоката такава каквато е и в другите евро страни, като разбира се коригират и цените, който са в пъти по-високи при нас. Обаче това няма да се случи, защото влас имащите са получили вече тлъста сума за да позволят на въпросните производителида си продават скъпо стоките с лошо качество или изтичащ срок на годност. С две думи, нищо няма да се промени.
67
0
 
3
 
! Отговори
кака Лара преди 1 година
Има един десерт ,,Пингвин,, -редовно го докарват и пускат в търговската мрежа 10 -15 дни преди изтичане на срока ! Опитайте се да намерите по-пресен ! Няма !
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен тук продават и залежали хранителни продукти близо до края на срока на годност. На всичкото отгоре са по-скъпи,
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозен бум на раковите заболявания в сравнение с времето преди 10- 15г.Познайте от какво?
64
0
 
12
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Предлагам да станем провинция на унгария, техните власти и мин председател знаят как да се пазят от идиотщините на ес и ек, пазят народа си. Тук ни управляват Граждани за Еничарство на Република България, по известни като герб.
63
0
 
12
 
! Отговори
Важни са бананите преди 1 година
Докато ни управляват хора свързани с групировките, все така ще бъде, а и няма за какво да се оплаквате. След 1989-та искахте демокрация и банани и сега ги имаме. Не подрипвахте и не ревяхте по улици и площади за евтини и качествени храни и сега храните са скъпи и некачествени, точно както искахте тогава.
62
0
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Цените на дребно не би трябвала да се различават съществено в Западна Европа и у нас. Вярно, да се достави стоката са необходими допълнителни разходи, но тя е платена на едро, не по цените на дребно в техните търговски вериги. Остава въпрос за % на печалба на нашите честни частници. Някой да е видял подобна информация? Няма и да види.А колкото до различното качество, това е възмутително. Вече виждам как Бойко яхва Фалкона и още утре ще удари по масата в Брюксел. Ако не стане, Ердоган ще помогн
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А БЪЛГАРСКИТЕ дали не са по зле от вносните ? - МАЙ ДА !
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има ли нещо което да е наред ? - не се сещам за нито едно.
Ще си мълчим докато ни изтровят и после чужденците ще кажат ! - това е нацията която се самоунищожи.
От простотия и лакомия !!!
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКОТ НА НЕМСКИ И АВСТРИЙСКИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ

БОЙКОТ.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 МИЛИАРД МЕСЕЧНО ОТПЪТУВАТ ЗА ГЕРМАНИЯ САМО ОТ "КАУФЛАНД"
57
7
 
0
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Няма шанс да получим цена за един продукт като тази за 1000, образно казано, не че ми харесва но такива са фактите, ама в Германия Милка била 1,2 а тук 1,6 ама там се продават има няма десет пъти повече, тоест от една реклама тук могат да се изкарат едни пари а там по десет, груб пример просто..
56
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 1 година
Ехеее...откриха топлата вода...повече от 25г. ядем боклуци и системата безотказно работи.Инспектор в агенцията по храните или същия в РЗИ са с мизерните заплати около 500лв....какъв контрол чакаме ние...как няма да взима парички и да затваря очички...пък и те нямат думата...правят каквото им се нареди ..ченгетата имитират дейност и са верни на боко щото той ги храни,контрабанда е навсякъде,престъпници управляват.. кво искаме..рай..време е да отворим очички..а дано ама на дали..ние сме си виновни
55
0
 
4
 
! Отговори
До мони преди 1 година
Аха и маркетинговия бюджет и логистиката, не бе няма никакво значение дали всички разходи ще са ти за 1 или 100, просто сравнението с Германия е некоректно, да не говорим и за покупателната сила на населението, сравнете цените с Румъния, Хърватска..., по са силни от нас в парите, но поне са по близо от към население и икономика
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мони Тук тока е скъп,защото няма реална конкуренция в предлагането на ток в домовете.Няма и конкуренция в начините на отопление /вода и сграда/ било то газифицирани къщи, термопомпени инсталации и слънчеви системи.Няма реална световна либерализация на енергииния пазар в държавата.Всички пълним гушите на едни мастити чичковци с охрана и екип про*ст*ит*утки край тях.Държавата е малка, корупцията голяма.