От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!

Лидерът на регионалното правителство говори пред хиляди
30 сеп 2017 08:56, Петя Славова
131
От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!
Снимка: БТА

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон, цитиран от ТАСС. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души. Днес в Каталуния е "ден за размисъл", когато агитацията преди плебисцита се прекратява. Сред участниците имаше представители на всички поколения.

Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата "Si" " - Да" на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер - над два часа продължи музикален концерт на местни звезди.

Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака" /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от символите на съпротивата срещу диктатурата на Франко.

Преди това на голям екран беше пуснат видеозапис на откъс от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той изпълнява същата песен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Венци Тоневски преди 6 години
Нещо сувенирно ще да е - СУВЕРИНЕТ!?Дайде медал на автора за завършен 3ти клас.
106
2
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
И понеже е мумифицирано, вече не може и няма способността да разпознае живия първоизточник, т.е., от зор да се запази старината и буквата на някакъв древен канон, се губи способността за разпознаване на самия извор на живи води. Така, както и на древните Траки, вярвали в Дион Исус им отнело известно време, докато се убедят до един, че почитания Син Божи и въплътения Човешки Син са едно и също лице. Така културите в своята закостенялост да се перчат помежду си, отхвърлят едната жива премъдрост.
105
2
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Много от съвременните култури, които познавам и до колкото ги познавам, носят отпечатък от древния орфизъм. Културите имат един общ корен, както има една обща премъдрост. Само че във времена без интернет, с отдалечаването от корена се губи част от това познание. Елементи от културата на китайците, индийците, японците, може би и турците, се откриват в древния орфизъм. Но народи, които са били последователи, а не учители, са пазили консервативно познанието, без да го развиват, то е мумифицирано.
104
0
 
4
 
! Отговори
Helleborus до 103 преди 6 години
Това, което някои хора днес не разбират е, че една култура не може да се запише на книга. Защото тя е начин на живот, мислене и поведение, може да я илюстрира само жив човек и да я пренесе чрез поколенията. Знанието включва книгите, но изисква посветени родове, които живо да го носят в собствените си духовни гени. Почитта ми към траките не се базира на национализъм, те са един от посветените родове. И това са го знаели техните съвременници, културата на които е повлияна от тях.
103
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus до 103 преди 6 години
Нямам нищо против турците, нито който и да било народ. Когато говоря за култура, аз разпознавам като правилна и успешна една единствена култура и я считам за познание, което не е измислено от човек. Това е Премъдростта, от която произлиза целия свят, поддържа Живота и чийто животворен закон откриваме в цялото творение. Затова не мога от куртоазия да правя комплименти, не съм мултикултурен човек. Тази култура се поддържа от определени родове, защото само живият живот може да я съхрани и пренесе.
102
0
 
1
 
! Отговори
До 107 преди 6 години
Че живей си. Кой ти пречи? За останалото - мечтай си! Мечтите са безплатни ...
101
0
 
2
 
! Отговори
Класная шлюха преди 6 години
Много кримски сценарий, кримски проценти. Само дето армия и полиция са от другата страна. Шотландия и Фландрия наблюдават зорко. Има прогнози за Одеска област и Южна Осетия. Баските едва ли ще искат независимост, имат прекалено голяма автономия а и не са богати като Барса. Интересно имаме и обратно действие- Луганск декларира че е готов за връщане към Украина. Абе Батаците не са малко. Ти зае, би Ердоган възражда ядрените амбиции на Турция.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А помните ли, когато спряха сятото дело, на братятя сърби ?!
99
4
 
15
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Анонимен 107Ко рече ***?Благодари се на бай Тошо,че не ви затри долни твари,а дори ви даде да си вземете всичко което искате и напуснете България тогава,когато искахте да отцепите още земя от мойта Родина долни азиатци.Вие нямате място в Европа-forever!
98
1
 
9
 
! Отговори
Бес преди 6 години
Тази благословена от БОГА земя ! Не мога да повярвам ! Иберите-тези врагове на исляма,изгонили маврите от земята си !Горд народ , владетел на Западното полукълбо и въпреки че е победен от британците ,като че лие по -благороден от тях.Нямам пред вид *** латиноси от Ю.Америка залели Испания.Гостоприемна и за 300-400 хиляди българи , милион и повече руснаци също и поляци ,сърби , македонци ,косовари и т.н. Дано Бог да им помогне и да им даде мъдрост!
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Когато тук строим бани, хората са спали с овцете и са умирали на 30 г. от мръсотия."Машшаллаа(или там както се пише). Припомни ми световно значимите турски открития. Ще ти е лесно, ще дам насоки - математика, физика, биология, медицина. Няма такива? Чакай, ще те насоча в други сфери - самолетостроене, космонавтика, ракетостроене, комуникации, електричество... И там нямате попадение?Хайде, обори ме - докажи, че не сте нация овчарчета, закопай ме с дълъг списък... не можеш.
96
0
 
19
 
! Отговори
До Осман преди 6 години
Отиди до Плиска и Преслав, ***.но!? И ще видиш, че българите сме имали бани с течаща вода и канализация много преди ти да си чувал за съществуването на твоята религия, камо ли за думата "турчин"! Единственото, което сте дондесли по нашите земи е смърт, разруха, ислямизация, изостаналост и теми подобни Убавини
95
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 100Шо не ми харесвате коментара бе ! Вки българи сте ! Аз хубууту ви мисля, а па вие . ААааааа! Ми шамари !!!
94
22
 
3
 
! Отговори
Osman torunu преди 6 години
В темата за Каталуния пак сте зачепкали Турция и културата. Само сляп и промит човек може да отрече, че с Османската империя турците разпространяват култура, език и традиции на три континента, които по това време са доста изостанали еволюционно. Когато тук строим бани, хората са спали с овцете и са умирали на 30 г. от мръсотия.
93
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кървав конфликт там, би се отразило добре на туризма я България !
92
2
 
12
 
! Отговори
пепи преди 6 години
От 7 милиона 0.1 са против
91
6
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Езикът не се ли казва каталонски, не каталунски?
90
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живеят независимите Родопска Турска Република и турската Република Делиорман! Вива вива вива!!
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААСега, бе мога да те разбера ! Един ден си джангал терорист, друг ден си сепаратист, трети ден си нинджа и не знам си кво. Виж, има хора, които могат да ти помогнат, докато е време, но ако продължаваш така, ще е един от двата варианта - или затвор, или лоботомия ...
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААпикаам на първобитната турция, никакво наследство и кулктура няма там !