Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен

Случаят отвори много врати, разясняват от Миграционния съвет
Обновена: 24 окт 2017 11:55 | 21 окт 2017 13:31, Петя Славова
148
Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен
Снимка: Дойче веле

Христо Ванков пристига в Мюнхен през 2004. Спи под мостове и работи по строежи. Не винаги получава заплатата си. През август той се прочу като "бездомника, който осъди Мюнхен". Преди броени дни Ванков внезапно почина.

"Чувала съм само хубави неща за него. Знам, че никога не е получавал социални помощи, въпреки че е имал правото на такива. Винаги е искал да работи и да изкарва честно хляба си. За съжаление обаче другите не винаги са били честни към него" - това разказва в интервю за Доче веле Димитрина Ланг, председател на Миграционния съвет на Мюнхен, за Христо Ванков. 57-годишният българин, който през август 2017 се прочу в баварската столица като бездомника, осъдил общината за място в приют. И който почина преди две седмици. От диабет.

Историята на Ванков олицетворява съдбата на мнозина бедни източноевропейци, пише по този повод мюнхенският "Тагесцайтунг". Авторът на статията посочва, че в края на 2016 в баварската столица официално са били регистрирани 12 900 българи и 18 800 румънци, повечето от които работят легално и се осигуряват.

В момента социални помощи получават  1560 българи и 998 румънци. Това е двойно повече, отколкото през 2013, но все още става дума само за 3% от общия брой на мюнхенчани, подпомагани от социалните каси. Така че тук в никакъв случай не може да се твърди, че всички българи и румънци идват в Мюнхен заради социалните облаги, подчертава изданието.

"Той винаги е искал да работи"

"И Христо Ванков не е дошъл заради помощите. Не го познавам лично, но съм слушала много за него от социалния работоник Саваш Тетик, който съветва безплатно надничарите. Ванков винаги е искал да работи. Знам, че един-единствен път се е опитал да подаде молба за социални помощи, но бюрократичната процедура му се сторила толкова сложна, че се отказал. И не е опитвал повторно", разказва Димитрина Ланг.

От статията на "Тагесцайтунг" научаваме, че Христо Ванков е пристигнал в Мюнхен още през 2004. Там е получавал инсулин от църквата. Нямал е здравна застраховка, в спешни случаи е бил лекуван от помощни организации. Редовно е работил по строежи, но често не е получавал парите си. Бил е щастлив, ако работодателят му е изплащал дори и само една трета от заработените пари. Тялото и психиката му са страдали от мизерния начин на живот, често е припадал. През зимата е спял в специалните приюти, създадени с цел да предпазват бездомниците от студа, т.нар. Kälteschutz, които са отворени само от 1 ноември до 30 април. Последната зима там са пренощували общо 1500 българи и румънци.

Днес бездомниците в Мюнхен са около 9000. Повечето от тях намират подслон в някой от 50-те мюнхенски пансиона за бездомници, които са отворени целогодишно - поне за германците. За чужденците от ЕС обаче важи специално правило: за да получат място в такъв пансион, който работи и извън определения период за т.нар. Kälteschutz, те трябва да докажат, че в родината си няма къде да живеят.

"Подобно нещо обаче се доказва трудно", казва пред "Тагесцайтунг" Кристина Кьониг от социалната инициатива "Цивилен кураж", която е помогнала на Ванков да осъди общината за място в пансион. Два месеца след като спечелил делото той отишъл в България, за да вземе някакви документи. Там обаче се почувствал зле и постъпил в болница, където починал вследствие на хроничното си заболяване.

Много от източноевропейските надничари сега се притесняват, че може да ги сполети сходна съдба, защото почти всички са без здравни осигуровки. А както пояснява Димитрина Ланг, "от началото на годината българите и румънците без застраховки не получават безплатна медицинска помощ - дори и в спешни случаи." Председателката на Миграционния съвет към град Мюнхен посочва, че до 31 декември 2016 на мигрантите без здравни осигуровки е било предоставяно медицинско обслужване, което се е поемало от различни социални фондове и организации. От 1 януари 2017 обаче нещата са се променили. "Неотдавна имаше един случай, в който българка без здравна застраховка роди в болница. Тя получи сметка за около 5000 евро, които по някакъв начин трябва да изплати. Подобни разходи вече не се поемат от никого", казва Ланг.

"Случаят Ванков отваря много врати"

Тя припомня, че неотдавна Общинският съвет на град Мюнхен реши да прекрати провеждането на т.нар. Кръгли маси за обсъждане на проблемите на източноевропейските мигранти по бедност. Сега обаче, по настояване на Миграционния съвет, председателстван от Димитрина Ланг, общината е решила да отмени решението си. Така Кръглата маса ще продължи да се провежда и в бъдеще. Двете най-нови предложения на Миграционния съвет, отправени към община Мюнхен, гласят: т.нар. Kälteschutz да бъде удължен и да обхваща цялата календарна година, както и в общината да се създадат социални фондове, които да подпомагат финансово социално слабите мигранти, които не могат да заплатят неотложно медицинско обслужване. Българката силно се надява, че Общинският съвет на Мюнхен ще обмисли сериозно тези предложения. Особено след делото, което Христо Ванков заведе и спечели. "Случаят Ванков отваря много врати пред нас", казва в заключение Димитрина Ланг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
14
 
11
 
! Отговори
*** преди 6 години
До ОйропИдИpacTСега в центъра ще те пребият, но за онова време, за което жалиш, можеха да почукат на вратата ти в 2 часа през нощта и повече никой да не чуе за теб. Вярно , че имаше копанка с храна за всеки, на на каква цена! Предпочитам да съм свободна, отколкото сита. Бройлерите може би са на друго мнение.
94
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво пак ви избива на комунизъм бе хора?Тук пише за човек който е бил бездомник в Германия и е починал вследствие на нелекуваното си хронично заболяване.Къде видяхте комунизъм и тука бре!?
93
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди говореха за Румънци и Българи че източвали Социалната им Система а сега за 3 000 000 Бежанци мълчат като *** ***
92
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да станеш Бездомник и то са живееш на улицата като местните им Клошари е най долното нещо на Света , как Бежанците им дават Жилища и пари за него няма сам се е прецакал
91
0
 
9
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
Пак ли копира и постави наготово от Дойче веле , че ти идна буква не си написала глупав е тоя дето ти дава Заплата
90
8
 
3
 
! Отговори
Циник до 112 преди 6 години
Безмерната тЪ потия на мързелашките червенокаскетници е обединяващата им обща черта! По нея ще ги познаеш!Като червения хе мо ро ид - дето е свикнал да бърше сел ския си *** с Работническо дело и Отечествен фронт!
89
14
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Няма да спра да се дивя! Колко трее си тъ П та да не разбереш колко "безплатен" беше цоциализма на правешкия чобанин....дето финансираше рая със заеми от Парижки и Лондонски банки! Колко трее си тъ П да не виждаш, че България осъмна през 89 безнадеждно изостанала от съвременните световни икономики! Колко трее си тъ П да не виждаш, че бившите комунисти я оглозгаха до бял кокъл...и продължават да гризят кадавъра и!Колко трее да си тъ П !??????????..?
88
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е по-добре от преди!!!Има банани, тоалетна хартия и се правят прайдове.Да си 0братен сега е най-естественото и модерно нещо, а да си хетеро е демоде.Жените се еманципираха и не искат да раждат и не искат семейства. По им е добре по кафета, шопиннг с приятелки и да изчyкат някой и ако изкарат някой лев с оная си работа още по-добре. Сега няма ценности, но пък има двуличие, лъжа и прецакване.И поради тези причини и много още други 0рките са поканени да ни завладеят с прираст при това.
87
0
 
23
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Няма пари за всички които които искат помощи. Трябва да избираме между "бежанците" които поканихме да идват кой откъдето иска, и хора от източна Европа. Така че избираме всички араби и терористи, тези от източна Европа не са ни никакви. Да се оправят.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОйропИдИpacTКакво му обясняваш, той много добре знае, и е поне на 50 години, кой знае колко партийни школи е изкарал и е писал хвалебствия за партията, сега е пръв евроатлантик и бард на евроатлантизма освен това е и отракан - "социалната мизерия е пълна и в момента", аме преди не знае какво е било, но и в момента е социална мизерия като при преди 89та, но сега имаме бевепе и магистрали - ерго при евроатлантизма сме много добре.
85
4
 
36
 
! Отговори
ОйропИдИpacT преди 6 години
до: 100Да се беше родил по-рано и щеше да е видиш. По бай Тошово не беше цвете, но такова нещо, като сега не е било. Питай по-големите да ти кажат имало ли е престъпност, безработица, кражби, убийства и др. подобни екстри на демокрацията. Питай ги дали някой е умрял от глад или липса на лечение тогава. Имаше безплатно образование, здравеопазване, наука. Живееше се бедно, но вратите на жилищата не се заключваха, защото не се крадеше. А сега на центъра ще те пребият и ограбят и изнасилят!
84
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм добре, на 4 хилки съм при демокрацията.
83
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес живееме добре, имаме тоалента хартия и банани а преди 89та години хората са живеели зле защото са нямали тоалетна хартия и банани.
82
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та деца не умираха от глад и пенсионерите не ровеха в кофите.
81
33
 
12
 
! Отговори
До 98 преди 6 години
Вижте,аз лично не съм видял България в по-добро състояние от сега ! За жалост социалната мизерия е пълна и в момента,но като инфраструктура,облик,БВП,работа,заплати е по-добре от всякога.Преди 89г. Не коментирам,малък съм
80
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тринадесет години не е изкарал пари за една стаичка??айде нема нужда,починал лека му пръст ама ми писна всекви неудачници да ми се представят като някакви мъченици,иначе познавам един който след 20 години в САЩ си дойде гол като пушка ШОТ ПИЕНЬЕТО НЕ ПРОЩАВА КЪДЕ И ДА СИ!!
79
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Драги комунисти,заради вас сме на кота нула в момента."---Трябва да пишеш:"ДРАГИ КОМУНИСТЕ БОКО ТИКВИН, заради ТЕБ сме на кота нула в момента".
78
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христо - българин? Хайде, бе! "Български" - може.Щом публикацията споменава "всички българи и румънци" и "социални помощи", разбирай, че става дума за български и румънски ***.
77
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги комунисти,заради вас сме на кота нула в момента ! 45 години крадохте,след това си произведохте алтернатива и продължихте да крадете ! Внедрихте в народа покорен манталитет и мислене и го направихте РОБ !Но чашата започна да прелива и след като Европа ни освободи от оковите на комунизма може да потърсим по-добър живот извън територията на олигархията,корупцията,простащината и диващината!По-добре да гледам гей парад,отколкото 19 годишни гейове в поршета с номер СВ 99999 АК
76
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше арабин,щеше да има обзаведен апартамент,безплатен курс и безплатно отопление и карта за транспорт