Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре

Русия, Китай и Бразилия надминали очакванията на ЕС за растеж
9 ное 2017 14:54, Екип на Dnes.bg
202
Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре
Снимка: архив, Reuters

И българският гражданин ще усети, че икономиката е стабилна. Това обещава Европейската комисия в редовната си Есенна прогноза за състоянието на европейската икономика, публикувана днес.

Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети.

Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си за представянето на българската икономика, направени през пролетта, с 0,5% на сто нагоре.

Еврокомисията смята, че след три години дефлация, балансът на цените също ще излезе на плюс в резултат на желанието на населението да купува. Прогнозната инфлация за тази година е 1%. Предвижда се, че заетостта ще нарасне с 0,7%, което ще изкара още пари на светло.

Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа.

Есенната икономическа прогноза твърди, че вътрешното търсене на стоки и услуги вече е надминало интереса на външните търговски партньори и износът, който досега беше основен донор на бюджета, намалява. Голямото потребление в страната налага ръст на вноса, който е по-висок от този на износа. За първа година износът няма да има никакъв принос към икономическия растеж на България, се казва в прогнозата.

На същата оптимистична вълна Брюксел предвижда увеличаване на инвестициите и „бавно възстановяване след срива с 6,6% през 2016“.

Еврокомисията предупреждава, че излишъкът в бюджета ще намалее с 3 на сто заради допълнителните харчове на правителството за заплати. Запасите ще продължат да намаляват и през следващите две години, като ще стигнат до 2,3 на сто от БВП през 2019 г. Не са големи очакванията и за усвояването на еврофондовете, където слабите резултати ще са причина европейските пари да не играят съществена роля в създаването на българския БВП.

Недостигът на работна ръка ще намали скоростта на икономическото развитие в страната през идните две години, твърди Комисията, която прогнозира не повече от 3,6 на сто през 2019-а.

Държавният бюджет ще остане стабилен, твърди Брюксел, който изчислява, че ръстът в заплатите в публичния сектор може да се компенсира с по-добра събираемост на дължимите налози. Парите от данъци се очаква да станат повече заради по-бързите обороти на икономиката и увеличените вноски за социално осигуряване.

Европейската комисия очаква и намаляване на държавния дълг до 25,7 на сто.

Подобен оптимизъм се споделя и за развитието на европейската икономика като цяло, която тази година ще нарасне с 2,5 на сто, съгласно прогнозата – най-високият резултат през последните 10 г. Икономиката ще се увеличава дори във Великобритания (1,2%), която е дестабилизирана от процесите на Brexit. Предвижда се намаляване на безработицата до 7,5%, но заплатите няма да вървят така бързо нагоре заради по-слабото увеличаване на производителността на труда.

„Навлизаме в нова фаза на възстановяване на икономиката със силни индикатори, което ще се усети и от гражданите“, обеща икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

Той обаче предупреди, че излизането от кризата още не приключило, тъй като развитието на икономиката е по-бавно, отколкото след кризите през 70-те,80-те и 90-те години и все още е силно зависимо от политическата подкрепа.

Московиси предупреди, че бавния възход на Европа е проблем, тъй като Китай е надминал всички прогнози за икономически растеж, а Русия и Бразилия се възстановяват по-бързо от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Сега прочетох статията пак.. Ми то още в началото се казва, че "Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си..." и т.н. тоест оттам нататък статията е базирана на това становище на екипът на Юнкер, за който знаем, че е дружка на Боко, че се смее на шегите на Боко и е доволен от послушанието на Боко. Т.е какво друго бихте очаквали да е становището на ТОЗИ екип?Очаквам много скоро Борисофф да се бие в гърдите кат горила и да тръби навред как го оценяват в Европата.
126
2
 
21
 
! Отговори
абориген преди 6 години
*** са 1.5 милиона. Една малка част от тях са "на светло". Населението е застаряващо, затъпяващо и необразовано. Нормалните хора рядко правят по повече от едно дете. И да има подем, той ще е мимолетен. България след 10-20-30 години няма да бъде същата. Да не говорим, че много хора ще бъдат на улицата, защото сградният фонд не се поддържа/санира качествено и сградище ще бъдат потенциално опасни да се живее в тях. А по това време Евросъюз няма да има. Съжалявам за черногледството си...
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние отдавна го усещаме бе Брюкселското зеле. Цели 28 години го усещаме
124
1
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Брюксел разправя някакви жалки хуморески, дето едно банкянско "слънце" се опитва да ни ги пробута. Познайте какво обаче: българите все повече НЯМА да вярват на сладки приказки, а ще гледат пробития си джоб.
123
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОИ, БАН и болниците са във фалит, а армията и МВР са в стачка.
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, уточнете кой именно българин.
121
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахааааааааа....... И кво викат от Брюксел????? ЩЕ! ЩЕ видиме. Значи отново ЩЕ! Абсолютно същото ЩЕ, като онова навремето, когато казваха: ЩЕ дойде светлото бъдеще! Нещо аз лично не виждам особена разлика между онова ЩЕ и това ЩЕ.
120
1
 
29
 
! Отговори
вечна дружба преди 6 години
Такава гавра с хората и по времето на комунизма не е имало. Българите са най-умиращата нация в Европа, всеки ден намаляват с по 80 души, обаче от Брюксел ги потупват по рамото, че са послушни и им казват, че са много добре.
119
1
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ИМА ВЕЧЕ ЕДИН ШИШКАВ "ВЕЛИК" ГЕРБАДЖИЯ, КОЙТО КОМАНДОРИ ГЕРБАДЖИЙСКАТА И СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е СПАСТРИЛ ЕДНИ 3,8 МИЛИАРДА НА КАЙМАНОВИТЕ ОСТРОВИ. ТОЙ НАЙ-ВЕЧЕ Е УСЕТИЛ СТАБИЛНОСТА НА ИКОНОМИКАТА, НО ЗА НАРОДА ЕДНО НИЩО !!!
118
1
 
23
 
! Отговори
До 116 преди 6 години
Умнико Герберски,Само преди 2 седмици в същия този (доста лъжлив) сайт, обявиха за 1000 Евро коледни в Гърция.Разрови се тук в сайта и прочети.Нашите пенсионери не 1000 Евро, а 100 Евро ако получат, ще е чудо.Управниците ни с голяма доза наглост заявяват, че за излишъка от 2 млрд (ако не са лъгали и за него) имали други планове, та затова надбавки ще има само за част от пенсионерите. Но да плащат за USA базите пари имат.Само ни будалкат управляващите и всичко наоколо се скапва - факт.
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога "ще усети"? След 20, 30, 40, 50 г.?Не е указан срок.Т.е. "Я усетите, я не"...
116
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропагандната машина на четвъртия райх работи на пълни обороти, но пак ще ядат боя, както се случвало вече!
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам! От как съм се родил, а това беше преди повече от 50 години все казват, че сме добре, а се очаква да стане мнооого по-добре!
114
2
 
16
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Е, ако не усетим, ще ни се каже че сме добре. Нали като чуем кънгратилейшън и вече трябва да сме доволни.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще усети когато се върне на село ,започне да си произвежда суровината и храната и престане да купува *** внесени на пазара -много хора го правят вече -дори това да ви се струва архаично ,защото на запад е очно така -малки стопанства произвеждащи но трябва и помощ законова от Държавата това което на нас ни липсва -тук няма дребни производители има едри така оттърва на политиците
112
8
 
4
 
! Отговори
Питагор преди 6 години
До Анонимен110Можеш да слагаш колкото искаш нули след единицата за коледните добавки на гръцките пенсионери, но лъжата няма да ти помогне на тезата. Гръцките пенсионери може да имат пенсия от 1000 евро, но не е и добавка в такъв размер
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I feel it in my fingers, I feel it in my toes.Well love is all around me, and so the feeling grows.It's written on the wind, it's everywhere I go.So... Brussels... if you really love me, come on and let it show.Come on and let it show.Come on and let it show. Come on and let it show!!!!!!
110
2
 
19
 
! Отговори
Бачо Киро преди 6 години
Ако се прочете между редовете, ще се установи, че почувстването ще е само в портфейлите на чиновници, учители и прочие. В частния сектор робството ще продължи, защото правителството е под ръка с олигарсите и не му пука за работниците. Даже и оправдание си има защо - защото е дясно
109
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще усети на върба у сряда!
108
3
 
15
 
! Отговори
БРАВО НА БРЮКСЕЛ преди 6 години
Живота Поскъпна МНОГО за 10 години .