България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО

Ще купуваме заедно оръжие, ще правим военни учения...
13 ное 2017 17:45, Екип на Dnes.bg
115
България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО
Снимка: Reuters, архив

България се присъедини към новата постоянна военна структура на ЕС, която се очаква да бъде основана през декември.

Външната министърка Екатерина Захариева и военният министър Красимир Каракачанов сложиха подписи в Брюксел под заявката за участие, само месец, след като правителството взе решение за това.

Още по темата

Общо 23 от 28 държави от ЕС ще участват в новата отбранителна политика на ЕС. Великобритания, която има третата най-голяма армия в НАТО – след САЩ и Турция, няма да се включи в проекта, тъй като напуска Съюза.

Извън него остават Малта и Дани, а Ирландия и Португалия ще се присъединят до месец.

Военното сътрудничество ще включва общи разработки на въоръжение и обявяване на общи обществени поръчки за модернизиране на оборудването на армията, както и участие в съвместни учения на въоръжените сили.

Според  ЕС ПЕСКО, както е съкращението на структурата, не дублира НАТО, а подсилва европейския му флаг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства създаването на ПЕСКО, но подчерта, че "не се нуждаем от конкуренция, а от сътрудничество“. Той напомни, че след напускането на Великобритания 80% от парите и 3 от 4-те военни групи на НАТО ще идват от страни, извън ЕС.

Според Столтенберг при участието на толкова държави от ЕС в ПЕСКО, ще стане възможно да бъдат увеличени разходите за отбрана на Пакта и да се преразпределят по-равномерно тежестите между държавите членки.

Постоянното сътрудничество в отбраната е изцяло нова политика, която стана възможна през 2009 г. Тя е била изключена от областите на общо действие в ЕС досега заради желанието на бащите основатели да изградят нова Европа от пепелищата на войната.

ПЕСКО беше предложен от Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, който е привърженик на създаването на европейска армия. Той стана възможен след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, след като по време на предизборната си кампания, той обяви, че Щатите може да излязат от НАТО.

Засега ЕС не си поставя за цел да създаде армия, но ПЕСКО е първа стъпка към създаването на европейски отбранителен съюз, който трябва да е факт до 2025 г. Новата структура ще даде по-голяма стратегическа автономност на ЕС, ако партньорите му не са на разположение, заяви дипломат.

Участниците се надяват да си помогнат един друг с общо купуване на въоръжение и така да изпълнят обещанията си към НАТО да харчат 2% от БВП за отбрана, което сега правят само 5 от 19-те членове на организацията. Те смятат, че ще заедно ще могат да договорят по-добри цени от производителите заради по-големия обем на доставките.

Освен това ПЕСКО ще служи като шапка за регионални военни инициативи като създаването на общ белгийско-холандски военен флот или общо командване на военната транспортна авиация в ЕС.

Новост ще бъде и Европейската агенция за отбраната, която ще следи бюджетите на отбраната в страните членки и ще може да препоръчва на държавите да обединят усилия за постигане на цели.

Първите проекти за съвместно сътрудничество ще бъдат обявени до края на годината. Според дипломат България има готовност да участва в 3 или 4. Проектите ще могат да разчитат на до 10% европейско финансиране.

ПЕСКО ще бъде прието формално от външните министри от ЕС на 14 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
11
 
! Отговори
Б преди 6 години
ето така и евреина Соломон Паси ни продаде на НАТО !!!!без да питат народа, без дори да гласуват в Народното Събрание - тихомълком зад гърба на Българския народ, бедна България беше продадена отново !!!точно по същия начин - без допитване до народа, без гласуване в народното събрание наи продадоха на Хитлер през 1942 !!!
39
4
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Тикво зелена, скрий се с тъппите си реплики! Много добре знам за какво дрънка оръжие Европа. Да и го натика Путин отзад. Щото неговите ракети не правят разлика от терористи от нато и песко. Така както в Сирия. Лошото че ще завлекат и нас в радиоактивната пустиня.
38
13
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
За да НЕ ни напада Русия бе, щурчо!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'ва ти Великобритания,яле те ние улазаме у военио саюз и стресираме Путин ,ИДИЛ,Ким Чен-ун,китайците и марсиянците.С наш'та славна и свръхтехнологична армия ,че опрайме свето.
36
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно за какво е този военен съюз, след като всички държави са в него. Ако се сбият помежду си, да ги разтърват ли? Или да нападнат Русия?
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Различно мнениеРазличното мнение си го заври нали знаеш къде.
34
3
 
14
 
! Отговори
Различно мнение преди 6 години
ПЕСКО е по-добре от НАТО.Постепенно ще заличи натото.За САЩ основан цел е сблъскване на ЕС и Русия, а самите европейски страни естествено, че няма да правят всичко с такава цел.
33
1
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Армии и оръжия трябват на данъкоплатеца. НАТО не достига със кой ще воюваме кого трябва да пребием БГ да се въоръжи с бухалки и сопи.
32
7
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
19Бегай в Сибирь немедлено и дишай, дишай, ще помогне!
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина увеличи сърцетупа сред предателите русофили над 200 удара в минута. Ха дано изпукат половината от тях.
30
8
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЩЕ СЕ ОПРАВИМ И БЕЗ ВЕЛИКАБРИТАНИЯ ! ГЕРМАНИЯ Е НАЦИЯ ОТ УМНИ ХОРА И ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ ДОПРИНЕСАТ МНОГО ЗА ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ ! ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВ. ВОЙНА СЪЗДАДОХА ПЪРВАТА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА БАЛИСТИЧНА РАКЕТА И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ ДНЕС КОСМОНАВТИ И АСТРОНАВТИ ЛЕТЯТ В КОСМОСА ! ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ СЪЗДАДАТ И ЯДРЕНИ РАКЕТИ ,С КОИТО ЕС ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-СИГУРЕН И НЕЗАВИСИМ ОТ РУСИЯ ,САЩ И ДР. ! ГЕРМАНИЯ ЩЕ Е ЛИДЕР В ТОЗИ ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ВОЕНЕН СЪЮЗ !
29
10
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
*** ще получат инсулт.Направо им се мре.:))))
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински дибра новина!Следващата крачка - създаването на работещ енергиен съюз!
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заедно ще разработваме оръжия. По непотвърдени данни България ще разработва лъкове с оптически мерник и трибуше с лазерно насочване.
26
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че нашият най-голям враг Русия ще има още едно основание да се страхува от нас и да не смее да ни напада както нападна Украйня, Грузия и Сирия. Вън руския окупатор от Украйна, Крим, Приднестовието, Южна Осетия, Абхазия и Сирия
25
7
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Де да можеше да мислиш по-задълбочено...ама русофобите виждате само каквото ви изнася.
24
10
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Правилно дрогарю Тиквата е прав. БГ няма пари за собствени изтребители, но има пари за европейски защо да не купим на немците 1-2 изтребителя. Българина е достоен за обслужващ персонал на същата армия която лично е въоръжил.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАПреди Путин руската икономика е 9.50 % от световната. Сега е около 1.20 % от световната.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да ставаме 51-ви щат. Да видим кой ще се ежи тогава :)))))))))))))))))
21
5
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Рвферендум за излизане от нато веднага. Ще имаме още един началник на главата си. Стига началници