Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева

По този показател сме на четвърто място в Евросъюза
Обновена: 14 ное 2017 09:01 | 14 ное 2017 09:00,
210
Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева
Снимка: flickr

Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Още по темата

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са примерно 3 милиарда на фона на 90 милиарда БВП, но това са свежи пари отвън които влизат тук в циркулация и тези пари реално покриват експортния дефицит на страната. Българският бизнес не е конкурентен навън и не може да изнася стоки, затова точно този приток на пари вдъхва свеж въздух в мутренската икономика, базирана на кръчми, чалготеки, магазини за алкохол и цигари, казина и т.н.
112
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на тези пари има икономически растеж в България, защото растежът ни се дължи на увеличеното вътрешно потребление. А за даима потребление трябват пари. А с тези заплати в България...Но и тези пари ще са до време, защото все повече българи бягат и все по-малко остват. И ще дойде време, когато вече ще има трайно установени в чужбина и нямащи тук роднини (живи или въобще останали в тази "държава"). И после тези пари ще секнат.
111
1
 
9
 
! Отговори
До лимонад преди 6 години
Пич това са пари готови! Т.е. директно се вливат в БГ икономиката! Знаеш ли колко е бюджета на БГ за 2016г Е като го рабереш, то тогава земи и сметни каква част от тоя бюджет представляват баш тия 1,7 милиарда лева!
110
1
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Аре стига с тия лъжливи новини.Аз ако бях премиер,бих подвел под съдебна отговорност медия като днес.бг При 100 милиона бвп,какво са 1.7 милиарда - и то не е казано че всичките тия пари са за харчене.Голяма част от тях са заеми телефони и кабелни телевизии.
109
1
 
7
 
! Отговори
лимонад преди 6 години
на фона на 50 милиарда очаквани приходи за бюджета -имаме 1.7 които се внасят от заплати на хора извън страната. 50 милиарта приходи от данъци - означават 300-400 милиарда стокооборот. само на мен ли ми се виждат пренебрежимо малко тия 1.7 милиарда. и всъщност колко стоки вкасяме за да изнесем същите тия пари и да ги похарчим в чужбина?
108
6
 
9
 
! Отговори
Ачо преди 6 години
Това не е нищо ново-ако не са имигрантите, работещи в чужбина, държавата отдавна щеше да се разпадне.
107
1
 
7
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Не е вярно. Цветав би казал:"Фалшива новина. Ние ГЕРБ ги изхранваме. Бойко дава!"
106
1
 
2
 
! Отговори
Фиорентина преди 6 години
В тази група трябва да играеме бараж с Мароко.Имаме шанс показателите ни са страхотни.
105
0
 
0
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 121и къде по точно се задъхва щот на минималката не се живее брато язе не можем си позволим да работя щот дома ми е по евтино и удобно
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е първа коментар 76ЖАЛКО Е ТОВА Е ИСТИНА. Трябва да се вземем в ръце и да унищожим МАФИЯТА
103
20
 
7
 
! Отговори
Жоре Гастарбайтеро преди 6 години
Грешка в заглавието...Не е пратили на мама и тате, а мама и тате пратили на хрантутковците си да висят по кафенетата и да не правят нищо. Хората берат марули или аспержи и живеят като скотове, а техните горди наследници тук не пипват нищо, при положение, че държавата се задъхва от липса на работници. Не мога да си обясня стимула да битуваш като животно но на Запад, при положение, че почти същия доход може да се докара и в БГ- може би не в дадения град или село, но все пак...
102
4
 
16
 
! Отговори
много повече преди 6 години
За какво да плащам на банки ако за 2 връщания в България годишно носим в брой над 6-7000 евро И как точно ги засичат ако не ги декларирам по никакъв начин а и с познати пращам . Същата глупост с компютрите Донесъл съм на близките си 5 лаптопа купени в Зап Европа / на половин цена от тук/ КОЙ ги е засякъл и как се води ,че ги има .
101
0
 
3
 
! Отговори
до 118 преди 6 години
Виж сега додо..Опитай да излъжеш някой чукча колко си добре!Обикаляй магазините втора употреба....и прави гениални изчисления - кое да платиш по-напред ...тока...парното...или водата!Скрий се ***
100
0
 
25
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
Прав е 115 Турчина, че реално парите са много повече. Аз не го знам него дали наистина е турчин, но като тръгнеш лятото, когато е земеделската работа, надолу по селата в Ардино, все едно е след война. Няма мъже. Само жени, деца и стари хора. Обяснението е просто. Мъжете са по гурбет. Кротки и работливи хора. Какво изкарат - пращат в БГ.
99
8
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Я пак да попитам.Муахаха я да видим сега, кой лъже?Значи имигрантите ни изхранвали с 1,7 милиарда лева годишно пък хипермаркетите изнасяли 700 милиона лева месечно!?Смотаните хибридни медии се омотват в собствените си лъжи хахахаха
98
8
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Скрит на топло в панелния град,*** оправя другите пак.Всичко разбира *** юнак,а във Европа е първи GOLTAK.
97
4
 
30
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Реално изпратените пари от емигранти са доста повече. Това са данни от преводи чрез банки и няма как да знаят кой колко пари носи в джоба си, като идва за отпуска при семейството си.
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който работи за 4000-5000 евро на месец в ЕС/а не сме никак малко/ няма проблем на две седмици да се връща за уйкенда да си види семейството. Самальоти -бол! Поняли тролейчета??
95
6
 
9
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Абе ***....кого се опитваш да излъжеш?Колко ти остават - като си платиш сметките...и кредита за новия мобилен ( върхът на постиженията ти) Колко бе ***?Тръгнал да мисли за българите в Германия!
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-ха-ха 92БСП-то се побърква от яд, че не може да краде хахахаха.Ама нищо напиши още 100 коментара за по 5 стотинки да си изкараш за цигарки днеска ахахахаха