Брюксел забранява подсладителите (аспартам, захарин...) в тортите

Еврокомисията иска да разреши фосфатни соли в дюнерите
Обновена: 29 ное 2017 07:02 | 29 ное 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
44
Брюксел забранява подсладителите (аспартам, захарин...) в тортите
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в сладкарството, става ясно от гласуване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент.

Брюксел иска да сложи край на влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, тъй като смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Нарочно проучване, направено по поръчка на Комисията, показва, че храните за диабетици не отговарят на препоръките на учените.

Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950.

Европарламентът обаче не е съгласен и е подел инициатива да спре предложението.

"Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител", коментира френската евродепутатката Франсоаз Гросет.

Колегите й от ЕНП смятат, че тъй като броят на болните от диабет и затлъстяване непрекъснато се увеличава, диетичните храни не бива да се спират. Те обаче са сами, тъй като останалите политически групи поставят вредите от подсладителите пред възможността за избор на консуматорите на сладкарски изделия.

До странното предложение се стигнало, след като Еврокомисията изтеглила проект за директива, регламентиращ употребата на хранителни добавки в храните и сега употребата на подсладители в сладкарството е поставена под въпрос, твърди Гросет.

Социалистите в Европарламента пък се заканват на месото. Те се противопоставят на идеята на Европейската комисия да разреши влагането на фосфатни добавки в месото, което се използва за правене на дюнери и кебапи. Производителите искат да слагат ди-, три- фосфати и полифосфати, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не се продава на дребно и не е етикирано, този факт остава скрит от консуматорите на дюнери.

Евродепутатите се позовават на научни изследвания, които правят връзка между фосфатите и високото кръвно и сърдечните заболявания. Те настояват Европейската агенция за безопасност на храните да направи повторно цялостно изследване за използването на фосфатните добавки в храната, след като през 2012 г. отрече зависимост между кардиологичните заболявания и консумацията на фосфатни соли. Заключението на европейския орган противоречи на резултатите от подобни изследвания, направени в САЩ.

Европейският парламент трябва да събере две трети мнозинство, за да върне на Комисията предложенията й. Очаква се окончателното гласуване да е през декември.

 


44
Още от
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
На минимална преди 6 месеца
Какво беше туй - торта?!?
30
0
 
2
 
! Отговори
Браво на EC преди 6 месеца
преди години съседи пили нагло вредни безалкохолни тип Ябълка/2 литра ПЕТ/ при споменаване на ключови думи
почват да рецитират че ще режели глави ония вкл и и тия .
Като скромни експерти учили три семестъра физикохимия и колоидна химия с лед това и геохимия правим тествове оказва се че тн"Ябълка" от двa литра има над 3 000 000 повече спец наркотици отколкото мож е д а понесе 112 килограмов собственик на хотел наблизо
29
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 6 месеца
браво най сетне сега ако забрани и пси активните нарко спец продукти вкл тн Джихадисти/маскирани като подсладители

НЯма да сбърка
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и откъде накъде Брюкселските зелки , или московските пияници ще ми казват какво да ям или не ?
27
0
 
2
 
! Отговори
qwerty преди 6 месеца
Ти умнолюдие ли си :D.Не случайно на напитките със аспартам пише-"консумирайте добре охладено",защото над 23-4 градуса се разгражда на съставните си части - формалдехид,мравчена киселина и фенилаланин,който изрично пише,че се съдържа,т.е. "пий на своя отговорност".При големи количества фенилаланина навлиза в мозъка и причинява епилепсия,също е пристрастяващ,като наркотик е.
26
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
До: 26

Не се занимавай с неща, които не са ти ясни и с които объркваш простолюдието!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Един българин

Не се занимавай с неща,които не ти са ясни!
24
0
 
10
 
! Отговори
консерва преди 6 месеца
а Брюксел кога ще забрани сам себе си, защото по-вредни от тях няма!!
23
2
 
5
 
! Отговори
м..да преди 6 месеца
Брюксел иска да забрани, обаче Европарлмента не е съгласен. Така ,че не се радвайте предварително-няма да стане.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много правилно. От аспартама, диетична кола почнаха да ми се появяват причернявания по 1-2 секунди. Спрях я и изчезнаха.
21
0
 
33
 
! Отговори
Lan преди 6 месеца
По-интересното е защо не се забранят добавените оцветители в храната (с изключение на храните, които са произведение на изкуството). Никой няма нужда от напръскани с боя мандарини, нито от оцветители в маслото, кашкавала или саламите, даже и в "ежедневните" бонбони и сладки няма нужда от тях!
20
12
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
А сега любителите на конспиративните теории обяснете колко опасни са ГМО!
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изкуствените подсладители са канцерогенни. Това се знае от преди 25 години но никой не предприема действия за забраната им. Сигурно на някой бажанака или балдъзата са в този бранш и не иска да ги фалира. Никога не ползвайте изкуствени подсладители те водат до онкологични заболявания.
18
17
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
До: номер 18

Ми ще си ям, ти ли ще ми кажеш да не ям???
Кой си ти че да ми казваш как да живея???
Много подсладители са стреснали учените тъй като лабораторни изследвания с мишки са довели до рак.
Впоследствие допълнителни проучвания показват, че това не важи за хората (не сме плъхове), защото при гризачите липсват важни ензими които всички ние ги имаме.
По същия начин и парацетамолът е силно токсичен за котките но е безопасен дори за бременни жени!!!
17
14
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
До: номер 10 (До до 3)

Редно е също така да отбележа, че в пресните плодове може да се намерят по-големи (микроскопични) количества метанол отколкото сред метаболитните продукти от аспартам.
Така че, хайде да се разберем какво да правим? Да не ядем ябълки, да не ядем круши ли? Защото съдържат метанол и са отровни ли?
Хайде стига лъгахте хората! Торбалан не съществува, а родителите купуват подаръци на децата си защото няма Дядо Коледа!
16
3
 
11
 
! Отговори
158 преди 6 месеца
С две думи, диабетиците да продължават да бъдат тровери и без това натоварват здравната система /ядосана!/
15
10
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
До: номер 10 (До до 3)

Като четеш всякакви писаници във "Гуглето" или не знам къде си, недей да пишеш без да си наясно с реалните факти, или пък може би нарочно изопачаваш фактите, за да убедиш простолюдието колко "опасни" са подсладителите?
Каквато и да е истината, редно е да кажем цялата истина (като в съда) а не част от нея:
Та значи, съотношението аспарагинова киселина : фенилаланин : метанол = 4 : 5 : 1
Което идва да рече, че метанолът е в едни количества "нюню", повече има в плодовете.
14
0
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 месеца
Лятото в хотели на он инклузив, пак ще се предлага скапана храна, приготвена от некачествени продукти.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако си диабетик, изобщо торти и подобни сладкарски изделия не бива да ти минават през ума, били те подсладени с отрови като аспартам и захарин.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ж К Юнкер

Прав си ама Ганя как да зацепи че еврокомисията се използва за прокарване на корупция и лобистки цели Ганя иска да плюска торта ако може и да му позволите да спи под мостовете в Мюнхен Ганя е доволен.