Българките раждат в... Германия! 4202 българчета през 2015-а

След румънки и сирийки, нашенките са най-плодовитите там
4 дек 2017 14:00, Златко Желев
83
Българките раждат в... Германия! 4202 българчета през 2015-а
Снимка: Reuters

Рекордна раждаемост отчете Статистическата федерална служба в Германия. Данните показват, че новородените от майки чужденки съставляват една пета от общия брой.

"Значителният прираст се дължи преди всичко на румънки, българки и сирийки", отбеляза авторитетният вестник "Ди Велт".

4202 българчета са били родени в Германия пред 2015 (последната отчетена година), сочат официалните данни. Това е с 34 на сто повече спрямо предходната година. По-голямо увеличение има само при посочените по-горе румънски и сирийски майки.

Още по темата

Статистическите данни обаче сочат друга любопитна тенденция. След 2000 г. в германските болници всяка година се раждат повече български бебета. Откакто България е член на ЕС в Германия на бял свят са дошли общо 17 580 българчета, като през първите две години от членството ражданията са били под 1000. Така българките вече са на девето място сред чужденките по броя на ражданията в Германия. Тук лидери са туркините (21 555), но при тях от 2000 г. насам се забелязва постоянно намаляване.

Общо 263 320 български граждани са живели в Германия към 31 декември 2016 г., сочат официалните данни. От тях 142 175 са от мъжки пол, 121 145 – от женски. Спрямо предходната година увеличението е с близо 40 хил. души.

На фона на детските надбавки в България тези в Германия изглеждат огромни – 192 евро за първо и второ дете, 198 евро за трето и 223 евро за всяко следващо дете. Реално, сумите не са толкова големи предвид стандарта в страната и разходите за детски градини и ясли, пише "Труд".

В Германия майчинството е по-кратко от това в България. Там системата е по-сложна, на практика жените имат право на една платена година и една неплатена. Може да вземат още една година неплатена, докато детето стане на седем години, но само ако работодателят разреши.

При връщане на работа след майчинство жената може да работи на по-кратък работен ден. Но отново – ако работодателят е съгласен и договорът й позволява това. И при съответното намаляване на заплатата.

Таксите за ясла и градина зависят от една страна от доходите на родителите, от друга – от населеното място и съответната провинция. Стриктната германска система отчита времето, което детето прекарва в градината. Колкото повече часове остава, толкова повече плащат родителите. Ако престоява малко време, напр. до 4 часа, и не се храни, се заплаща само за гледане. Разходите за храна не са ниски, защото на малчуганите им се предлагат биопродукти. Също така в градините няма ястия със свинско, тъй като в тях има и деца на мюсюлмани.

Най-ниски са таксите, ако децата посещават общински градини и ясли 160-200 евро. Най-скъпо е в частните градини, където на месец сумата може да достигне 1000 евро. В тези, устроени към учреждения и фирми, цената излиза около 400 евро на месец, ако детето престоява пълен работен ден.

Има и напълно безплатни детски градини в страната, като броят на градовете с подобна инициатива се увеличава всяка година.


83
Още от ЕС
Заради заплахи във FB: Арест за служител на летище в Брюксел
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не са само детските, платила съм в училище 10 Е само за една тетрадка по английски, в България помагала не ми мърда 100 лв, училищен комитет айде и там, униформа 120 лв. А доходът?
41
0
 
1
 
! Отговори
Empty преди 1 седмица
Дойчланд бундес републик дава право на майката или бащата да излезнат до 2 години в "майчинство" или "родителско". Добавките на месец са процент от заплатата една календарна година назад. Парите са вече изчислени и родителите сами решават как ще ги ползват за 14 или 24 месеца. Единия от родителите 12 месеца , а другия 2 или единия 24. Можеш да си стоиш вкъщи, но след втората година получаваш помощ от фамилната каса за да си гледаш детето, ако разбира се то не ходи на градина.Парите са около €150
40
0
 
6
 
! Отговори
НЕМСКОТО ПОСОЛСТВО преди 1 седмица
ГОСПОДА ...
ВМЕСТО 200 ЕВРО ДЕТСКИТЕ В БГ НА ГРЕБ ЩЕ БЪДАТ 20 ЕВРО ПРЕЗ 2018 г.

НО И ТЯХ НЕ ГИ ДАВАТ ГЕРБАВИТЕ АНТИ-БЕЛИ ФАШУГИ

ЗАРАДИ ПРАГА ОТ 400 лв. БРУТО ЗА ДЕТСКИТЕ
39
1
 
8
 
! Отговори
Две момчета преди 1 седмица
Не е причината в детските. Целият пакет на живота в Германия е много по-съблазнителен откол5кото в територията.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гост Еми кво да ви кажа тук вземат 195 евро на дете като за всяко следващо се увеличават пак за гражданството няма как да е немско ако някои от родителите няма 8 години в германия пак това че родителите имат Български лични документи не значи че са българи доста от тях не могат да говорят правилно на български език ама за еврогеиците това няма значение а и нещо друго до днес.бг тук като нети стигат парите за градината държава дава достатъчно даже остават и за кебапчета нашите
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На снимката са 4 чернички деца, които след време ще станат бели.

Не разбрах колко са детските надбавки в Германия. Да ги сравним с детските надбавки в Бг.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Значителният прираст се дължи преди всичко на румънки, българки и сирийки", отбеляза авторитетният вестник "Ди Велт".
---
Щом в едно изречение за Германия има заедно българки и румънки, веднага си представям картината. В случая, картината е подсилена и със сирийки.
35
3
 
16
 
! Отговори
ХАХОВЦИ преди 1 седмица
Тея повечето са *** и турчеещи се клонинги...
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горките :(
33
6
 
21
 
! Отговори
али преди 1 седмица
До mitaka: повечето от децата родени там са турчета с български паспорти....
32
1
 
12
 
! Отговори
n.d преди 1 седмица
Българките раждат в Германия Иииии в Англия.
31
5
 
13
 
! Отговори
mitaka преди 1 седмица
В тази статистика не влизат българчетата с немски паспорти!
Дори и родителите да не са взели немско гражданство, ако единият е живял 8 години и детето получава.
Не се броят и от смесените бракове, където пак се взима немско гражданство.
Така че реално родените българчета в Герамания за повече
Може да са родени в Германия, но специално с двама българи родители всички учат децата си на български. Има неделни училища - учат се да четат и пишат на български, български народни танци, история и т.н.
30
6
 
11
 
! Отговори
бай Ганьо преди 1 седмица
Браво! Успелите Българи се увеличават! Наздраве
29
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези деца не са българчета вече, те живеят в Германия, родени са в Германия,родината им е Германия. Единствената връзка с България е езика от родителите им, който го говорят доста комично. В Яслите, градините, училищата и университетите се говори немски, не български. Германия си има своите проблеми, но те нямат нищо обща с БГ проблемите - на риба на оцеляването.
БГ правителствата са вонивни за тази история, държавата умира.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами една землячка, хубава бяла българка има принос в тази тенденция! Мисля, че е 1978 набор, има 2 деца родени там преди около 7-8 години, и двете са на цвят като това рекламно лице на adidas вдясно!
27
11
 
17
 
! Отговори
Юбер Алес преди 1 седмица
Германия е победена страна! Факт!
26
4
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Да са им честити ! Това се казва ,, подобряване на генофонда" . Определено германците ще стават по-тъмни на цвят !
25
4
 
47
 
! Отговори
бързам... преди 1 седмица
Не са от малцинството, момчета, баш българки са, вчера мой приятел стана дядо на "германче" с немското име Калин. Хем се радвах, хем ми беше мъчно...
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре че раждат в Германия,че ако са тука няма да учат и ще издевателстват над коренното българско население .
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имат право след майчинството да работят почасово....не само след, но и преди това. Стига с тази тенденциозност, че майчинството в България е най-дълго. Ако не е майчинство, в зависимост от дохода се получават отново пари. Масово жените работя от 40 до 80 часа месечно, ако въобще работят. Със заплата на мъжът ако не е в голям град, където наемите са много високи се живее добре. Защо се сравняват несравними неща. Повечето градини са до обяд, рядко 17 часа, в петък до ранният следобед.