Брюксел ни протяга ръка за еврозоната. Евро – кога?

ЕК готова да ни подкрепи технически, финансово и със съвети
6 дек 2017 21:22,
49
Брюксел ни протяга ръка за еврозоната. Евро – кога?
Снимка: Reuters

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер съобщи днес, че Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от ЕС, които желаят да се присъединят към еврозоната.

Той изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети.

Йотингер отбеляза, че за тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Той поясни, че посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

Еврокомисарят уточни, че официалното предложение по този въпрос ще бъде направено от ЕК догодина. Той коментира темата на пресконференция за представянето на нови предложения за икономическо управление.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни, че така ЕК изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че е гледал много филми и любимият му е "Кръстникът".

"Пошегувах се, че ще направим на държавите извън еврозоната "предложение, което не могат да откажат". Уточнявам, че не го казах в смисъла, влаган от мафията - това просто е добро предложение, от което държавите могат да се възползват, това е възможност. Никой няма да бъде насилван да се присъединява към еврозоната", заяви Московиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е В ЕС! преди 6 години
ТАМО СА ПАРИТЕ И БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И НАЦИИТЕ!!!РАЗДЕЛЕНИЕТО Е ---БЕДНОСТ , МИЗЕРИЯ , СТРАДАНИЯ И ....МНООООГО КРЪВ !НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ---ЕС , ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА "СОЦИАЛНАТА ЕВРОПА"!"СОЦИАЛНАТА МРЕЖА"--МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ОТ МНОГО И ЕФЕКТИВНИ ПРОИЗВОДСТВА НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ !ТОВА --НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА СТРАНА В ЕВРОПА!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая ръка я виждам свита в юмрук и сгъната в лъката.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се отказвайте от българския ЛЕВ!Не налапвайте въдицата!
33
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Щом ще дават пари, от ГЕРБ, БСП и ДПС ще се напънат да влезем в евро зоната. От сега са започнали да обмислят "усвояването" им.Реално в България не бихме усетили разлика, защото сме в борд към еврото. Дори да вкарат 40 милиарда евро, те ще влязат в банките, а не в населението. Единствено лихвите може да паднат, но се съмнявам мутро-олигархията, която ги държи да се откаже бързо от печалбите си.Евентуално би стимулирало инвестициите.
32
1
 
3
 
! Отговори
До: Гого преди 6 години
Ми Гого, те си ти го казват хората: Когато си готов. Няма срок. Може и след 100 години.
31
2
 
8
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Какво ми пука,като нямам ни евро,ни лев!
30
0
 
8
 
! Отговори
Нанонимен преди 6 години
До анонимен 13Искаш изравнен стандарт?Спокойно, работи се по въпросът. Защо мислиш бяха докарани ордите от Пакистан, Афганистан, Сирия и цяла северна Африка в Европа?Скоро ще се изравни стандарта - Берлин и Париж ще са като Филиповци и Столипиново.
29
7
 
16
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Левът е доказал ,че е по-стабилна валута от ?-то. Защо да разваляме добрата работа ? Брюксел , ако ни отпусне финанси ,нашите акули ще намерят начин да се облагодетелстват.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-удачният вариант е просто да си връзваш валутата към актуалната за деня. Когато вчерашната рухне, просто скачаш на следващата. *** отите не могат да разберат, че няма вечни валути. Когато станеш част от дадена валутна зона, това означава, че ще потънеш с нея, когато тя рухне, а това е неизбежно.
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЗАРЕЖЕТЕ ТАЯ СОЦ-валута"Не знам дали ти е известно, че левът е по-стар от соца.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизането е по-лесно от излизането.
25
8
 
31
 
! Отговори
”Евро,кога? преди 6 години
Боже опазииииии....Никогаа...
24
9
 
10
 
! Отговори
shushan преди 6 години
епа я бацам по 2 часа на ден за 800 чисто...да живее българия...мога сичко да си позволя щото не пуша, няям кола, жена, деца, имам собствен апартамент, плащам 40 лв ток и вода, работата ми е на 2 мин от нас, по цял ден съм на кафета, чалгия и сръбска скара...вий кат сте недоволни ходете да берете ягоди в мрачната англия хаха
23
10
 
6
 
! Отговори
92686 преди 6 години
аре по бързо
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потвърддавам дедо ташунко: 1 DM=2,3? само водката и евтиното уиски 1:1.Ще ви бръкнат в джоба то се знае. Няма нищо без пари.
21
13
 
50
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Хора, живеяж от 3 десетилетия в Мюнхен. Закачих 12 години от немската марка, през следващите години сме на евро. Това, което струваше една марка, сега струва повече от едно евро. Не се съгласявайте да ви агитират за вкарването на евро в България! Ще обеднеете двойно! Не слушайте политиците само ви баламосват.
20
39
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако преди 20 години не беше правителството на И.Костов, сега щяхме със сигурност да живеем с паравоенни руски бандити, като в Луганск! Мислете с главите си, а не с г.за си!
19
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Брюкселското прокиснало зеле нещем и че.па им От както сме 10 години членове на ЕС с какво ни се подобри живота? С това че едни станаха милионери а другите работят без пари? С това че цените на стоките са по високи от Германските? С това че неможе да си платиме тока парното и водата. С това че гладуваме с по 20 лева пенсии 450 лева заплати? За чих ни е брюксел за да му плащаме членски внос? За народа не е дабре да ни командват от зелето. Добрее само за главоците у парламата!
18
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Повтарям!"Супер! Две такива държави сме - България и Румъния. Значи спокойно можем да си разделим по 70 милиарда на всяка! Та това са всички магистрали, повтарям - ВСИЧКИ, плюс бързи луксозни влакове, плюс спортна зала във всяка община, повтарям - във ВСЯКА! Това е огромен шанс за България, повтарям - ОГРОМЕН!"Да, огромен шанс някои да станат с 250 милиарда по-богати - щото ще ги окрадат , а народа ще плаща!!!!!!!!!! Ти повтарящият явно си от тях, че така ги хвалиш!?
17
5
 
9
 
! Отговори
българина преди 6 години
сегашния шеф на бнб за това дпйде от фащ, да вкара непокорните офце в кошарата на началниците, на къса каишка