Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските

Европа трябва да решава кой влиза, не трафикантите, казва канцлерът Курц
Обновена: 20 дек 2017 07:05 | 20 дек 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
47
Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде пример с България като държава, управлявана от крайнодесни партии, в опит да защити новото австрийско правителство, с чийто канцлер Себастиян Курц се срещна късно снощи в Брюксел.

"Ще работим с всички австрийски министри по най-добрия възможен начин. Така, както работя с крайнодесния коалиционен партньор на г-н Ципрас. Както работя с крайнодесните партии в България и в Словения. Не виждам защо се прави проблем за Австрия, когато се правим почти слепи за останалите партии. Това е проевропейско правителство и толкова", каза Юнкер.

Председателят на Еврокомисията добави, че "не е въпрос дали съм разочарован, радостен или тъжен, а че "правителството има проевропейска позиция". Той увери, че всички австрийски министри ще бъдат приемани в Брюксел, "както правим това с демократично избраните министри от останалите членки".

Външният, вътрешният и министърът на отбраната, както и вицеканцлерът в новия австрийски кабинет са членове на крайно дясната Партия на свободата, която членува в Европейския парламент в групата на Марин Льо Пен. Самият Курц е християндемократ, също както и Юнкер.

Новият австрийски канцлер бе приет в Брюксел само ден, след като кабинетът му се закле, и увери шефовете на евроинституциите, че ще води проевропейска политика.

Още по темата

31-годишният премиер настоя, че Австрия е силна демокрация и че изборът, направен от народа в честни избори, трябва да бъде уважаван.

Той обеща, че страната му ще остане член на Съюза и ще отстоява “силен ЕС”, в който държавите-членки имат повече независимост от Брюксел.

Австрия, която ще бъде председател на ЕС веднага след България, вече обяви, че ще се съсредоточи върху намаляване на европейските регулации, справяне с миграцията и със сближаването между Изтока и Запада.

Запитан дали би приел квоти за разселване на мигранти в ЕС, Курц каза, че не квотите, а затягането на външните граници на ЕС е разрешението на миграционната криза: “Ние трябва да решаваме кой да влиза в Европа, не трафикантите”.

Курц добави, че ЕС трябва да се справи с незаконната имиграция, ако иска да запази свободното движение в границите на Съюза.

Австрия е една от шестте европейски държави, които от две години прилагат проверки по вътрешните шенгенски граници. Виена изтъква миграцията като причина за това.

Преговорите за съставяне на правителството във Виена продължиха над 2 месеца след предсрочните избори  на 15 октомври, в които Народната партия на Курц спечели 31,5 на сто от гласовете. Коалиционният партньор, Партия на свободата не е бил в управлението от 14 г., когато беше оглавявана от Йорг Хайдер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Iskufjala rabota bg nikoga ne e bila tolkova bedna i s bolni hora vednost prostaschtina dibilska rabota sasipaha ja bg i bg narod 28 g laji bednost ubiistva krajbi isnadilvsne tel ismami s toja da si hodi mai ve4e ne e ok koi mu plaschta da govori glupisti gabriel li ili menda stojanova moje i komuniskata zeza za4eva
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А те няма да работят със един предател заминавй си за Ирак дрогарю Юнкер готов си и със Хитлер да работиш само да си запазиш поста жалък бюрократ и си вземи и Мурсула с тебе .
1
6
 
39
 
! Отговори
мунчо преди 6 години
какви крайно десни са от герПППППППП бе?!ми те още си пазят партийните книжки като членове на бкППППППППП!!!