От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават

България е с най-висок процент на откази в Европа
20 дек 2017 18:00, Екип на Dnes.bg
151
От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават
Снимка: Reuters

След като на 1 декември Канада премахна визовите ограничения за пътуването на българи и румънци, Съединените щати останаха единствената държава в света, която иска от европейските граждани входни визи.

Това заключава  Европейската комисия във втория си за годината доклад за визовата политика публикуван днес.

САЩ изискват визи от гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, въпреки, че те са обявили безвизови отношения за притежателите на американски паспорти.

Съгласно европейското законодателство в този случай още през май Европейската комисия трябваше да предложи временни визи за влизането на гражданите на САЩ в Европа, но тя не го стори, тъй като се мотивира, че това би довело до обтягането на политическите отношения и до значими загуби за туризма.

Още по темата

“Оставаме на мнението, че сътрудничеството и съвместните дипломатически усилия са най-подходящия начин да напреднем”, пише в публикувания днес в Брюксел доклад на Еврокомисията. В него отпадането на безвизовото пътуване за американски граждани се определя като “контрапродуктивно за момента”.

Вместо временни визи Европейската комисия обещава да усили контактите с Вашингтон, за да постигне разрешение на проблема, като насърчава засегнатите страни също да бъдат по-активни.

"С петте засегнати държави ще продължим да действаме по същия начин със САЩ (като с Канада, б.р). Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден импулс на този процес", коментира комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според експертите на Комисията основна пречка пред свалянето на американските визи е високият процент на откази за издаване на визи.

По време на серия от консултации през годината, американските власти са обещали да включат в безвизовата програма държави, които имат откази под 10% и чиито граждани не застрашават сигурността на САЩ, се казва още в доклада. Възможност за промяна на начина на изчисление на отказите ще има и когато Вашингтон въведе електронната си система за проверка на документите за самоличност и визите по американските летища, се посочва в документа.

По данни на Брюксел в момента отказите за издаване на визи за български граждани са 14,97%, най-високи сред петте държави. След нас са румънците с откази от 11,76%. А Полша, Хърватия и Кипър имат съответно 5,92%, 5,1% и 1,69 на сто откази.

В доклада се посочва, че Румъния и Кипър са постигнали съществен напредък в докладването на загубени и откраднатите паспорти към Интерпол през последните 7 месеца от издаването на последния доклад за оценка.

За България се отбелязва само, че е решена да изпълнява стриктно ангажиментите си по споразумението си със САЩ за предотвратяване и борба с тежките престъпления.

Еврокомисията съобщава, че е предложила в края на септември и техническа помощ на България и останалите четири държави, за да могат да намалят отказите за издаване на визи, както и да финансира чрез европейския бюджет информационна кампания, през която да се осведоми кандидатите за визи как да подават документи и на какви условия трябва да отговарят, за да не бъдат отхвърлени от американските власти.

Докладът, публикуван днес, е отговор от искане на Европейския парламент да се направи оценка на ефективността на механизма за визова реципрочност. Според Еврокомисията механизмът дава резултат и не е необходимо да се променя, за да се подсилят начините за натиск срещу държави, които отказват да гарантират безвизовото пътуване за европейските граждани.

Следващият кръг от разговори между ЕС, петте държави и САЩ за визите ще бъде през февруари, а Еврокомисията ще излезе с нов доклад през есента на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
18
 
! Отговори
Правилно! преди 6 години
Да останат визите , особено за ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ *** и пропагандатори - това са хора, които се извъртат като ветропоказатели на 360 градуса!
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставаме на мнението, че сътрудничеството и съвместните дипломатически усилия са най-подходящия начин да напреднемОставаме на мнението, че ЕС се управлява от страхливци и вашингтонски марионетки.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двоен стандарт в действие
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докато брюкселските паляци размахват пръст на дискриминацията в България, в същия момент оставя България да бъде дискриминирана от САЩ, въпреки, че като член на ЕС не трябва да ни се налагат визи. Брюкселските двулични лицемери в пълния им блясък.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко да въвежда веднага визи за тия. Щом няма за нас, няма и за тях....евтино моренце, пиячка, някоя друга сгодна женица...
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не са това, което бяха
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съгласно европейското законодателство в този случай още през май Европейската комисия трябваше да предложи временни визи за влизането на гражданите на САЩ в Европа, но тя не го стори, тъй като се мотивира, че това би довело до обтягането на политическите отношения и до значими загуби за туризма."Европейски клоуни и жалки нас рани страхливци.
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние като послушни лакеи им даваме бази за без пари, лижем американски за. дници и се радваме, че сме член на ЕС.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставаме на мнението, че сътрудничеството и съвместните дипломатически усилия са най-подходящия начин да напреднем, пише в публикувания днес в Брюксел доклад на Еврокомисията."Оставаме на мнението, че Брюксел 5 пари не дава за България и с готовност прецаква собствената си членка, за да угоди на САЩ.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега!1.Без промяна визите за САЩ остават. Остават, защото сте роби на ОКУПАТОРА2 БИЕМ шута на лешьоядите (янки) и Бием шута на ЕС!Други опции няма!!!!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 1 декември насам откакто паднаха визите с Канада са заминали с цел "туризъм" над 6000 бг граждани .
4
14
 
9
 
! Отговори
Дивак преди 6 години
2013 работих като чероработник, по 70+ часа седмично, над 100 дена без почивка, върнах се с лев, тук за 4 месеца кога чисто спестени ше спестя 10 к лева...САЩ си е САЩ!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям праз!
2
4
 
33
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Т.е. европейските ***..вци за пореден път ще се издупят на хамеритата, въпреки че собствените им закони ги задължват да въведат визовата реципрочност. Жалка история. От източноевропейците се очаква да пият една студена вода и да слушкат.
1
18
 
15
 
! Отговори
2к заплатка бедняк преди 6 години
Пуснат ли облекчен безвизов режим за САЩ, зарязвам тукашна работ аи всичко, отивам там и почвам от чистач, съдомияя или ше рина на г0ведата, не ми пука, поне ше знам защо работя и за какво!