Турция иска пълноправно членство в ЕС, обвърза го с мигрантите

Анкара не приема привилегировано партньорство или сътрудничество
19 яну 2018 13:45, Елка Василева
93
Турция иска пълноправно членство в ЕС, обвърза го с мигрантите
Йомер Челик. Снимка: Reuters

Турция би отхвърлила всяко предложение за партньорство с ЕС различно от пълноправното членство, заяви турският министър за отношенията с ЕС. Той предупреди, че сегашната ситуация не дава основания на Турция да запази споразумението си с блока за възпиране на миграцията, предаде Ройтерс.

"Привилегировано партньорство или друг подобен подход - не приемаме нищо такова сериозно. На Турция не може да се предлага подобно нещо", заяви в интервю за Ройтерс Йомер Челик.

"Както и да бъде наречено, привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение няма дори да бъде разгледано от Турция", добави министърът.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди две седмици, че развитията в Турция не позволяват напредък по пътя й към евроинтеграция, продължаващ от десетилетия, припомня агенцията. Той посочи, че дискусиите трябва да сменят фокуса си, като спомена за възможността за някакъв вид партньорство за Турция.

Челик заяви, че ЕС не спазва всички договорености от споразумението за овладяване на миграцията към Европа, сключено с Турция, на която в замяна бяха предоставени 3 милиарда евро финансова помощ за бежанците.

На практика няма причина за Турция да продължава да е в сила това споразумение, каза Челик, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
16
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Има такава поговорка-"Не го щат в селото,той за къщата на попа пита!"Пределно ясно е,че в Европа място за Турция и въобще за исляма НЯМА!Обаче от евроге.овете очевидно всичко може да се очаква....
22
3
 
14
 
! Отговори
А ЕС иска ли турция преди 6 години
До 18 :)Помечтай си. Поне мечтите са безплатни. Като се развиват така бурно, както твърдиш, защо им е да влизат в ЕС? Мечтаеш за силта турция,но мечтите ти ще си останат само мечти. Подозирам, че големите имат други планове да любимците ти и те не са никак радостни. Като гледам май на небосклона изгрява друга държава чито граждани са около 30 милиона в турция. Те затова турците сега навлизат в чуждата сирийска територия, за да предотвратят това, но господарите им едва ли ще се съгласят с това
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция да си търси късмета при тези, на които подражава: са, катар и други. В Европа няма място за турция, освен това, тя не е Европейска държава.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС нняма да вкара Турция това е 100% сигурно. Ако искаха да ги вкарат щяха още преди години.
19
3
 
6
 
! Отговори
Джагалски мечти преди 6 години
Ес, ес, ес хоул...
18
4
 
20
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Една бедна и изостанала държава като Турция с 25 % инфлация за миналата година вечно ще проси подаяние от Европа. На пух и прах стана митът за "силната турска икономика"!
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подлостта на турция винаги е била пословична. Сега вече стана ясна и на всички европейски лидери. ерджолан продължава с мръсните си анадолски номера и мисли, че въртейки номера, ще стане по-забележим и приятен. Всъщност положението му прилича на прасе, търкалящо се в калта, което се стреми с квиченето си да привлече внимание. Но всичко което ще получи от всичко това е една снизходителна усмивка.
16
4
 
13
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Турските съюзници на Путин сиреч казват: "-Или ще приемете мигрантите доброволно,или ще ви ги вкараме насила!"- вие избирайте кое от двете да предпочетете.
15
23
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
Колкото и да лаете и завиждате Султана си развява байрака, малко остава до 2023 г., започва се изграждснето на Канал Истанбул, този канал годишно ще носи на Турция около 10 млрд долара. Много силно и мощно се развиват съседите ни, даже ни оправиха църквата в Турция, а на думи страната уж се ислямизира...Бат Бойко си знае работата, затова държи топли отнишения със съседа.Ес мес това е положението, и те ще клекнат, като му дойде времето. То колко мюсюлмани има вече в страните от ЕС???....
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция както чета заплашва, изнудва и изисква нещо, тя не иска. Никой нормален човек или държава не може да се опитва да изнудва 28 държави и да ги прави на ку-ку и да очаква, че някой ще го взема насериозно за каквото и да е. турция е дивашка теритирия. Точка.
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приеме ли се Турция в ЕС,ще се отворят вратите на ада.Това значи Европа да изчезне от картата.
12
7
 
11
 
! Отговори
Мисля, че. преди 6 години
Турция върти здрава външна политика правят се, че искат в ЕС а същия момент не искат да стъпят в калта.
11
10
 
3
 
! Отговори
отчаяназлатотърсачка преди 6 години
Нека и Сирия, Израел и Ливан и др. да се присъединяват каква е разликата. Освен че подменят населението в Европа, но това са бели кахъри. Евреи и араби са проникнали и до ден днешен са 35% дори по нашите земи и са тук още от времето на Римската империя, нека да идват още да се повиши до към 95% арабското и сомалийско ДНк, те са били фараони, не са лоши хора и са се доказали, и са малко в Европа. Всичко което е било Римска империя може да се присъедини от Европейски съюз, имат исторически права.
10
7
 
21
 
! Отговори
А ЕС иска ли турция преди 6 години
турция НИКОГА В ЕС
9
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откровено казано, Турция не е подбрала момента да поставя подобни ултиматуми. Европейският съюз изпитва вътрешни трудности и даде ясно да се разбере на държавите от западните Балкани, че члеството им в ЕС не е исторически факт, който чака да се случи, а нещо, за което трябва да се борят да си заслужат. Турция се ислямизира в последните 10 години и се отдалечава от ценностите, залегнали в основата на ЕС, като например човешките права. Просто не е момента за тях да развяват пръст
8
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е честно в Турция да има 3,5 милиона бежанци а в целия ЕС да има 2 милиона отвори границите Ердо.
7
7
 
22
 
! Отговори
А ЕС иска ли турция преди 6 години
"Турция иска пълноправно членство в ЕС" , А НЕ Е ЛИ ПО-ВАЖНО ДАЛИ ЕС ИСКА турция ???????? Това ми звучи като един мъж да иска и да желае една жена, но тя да не му отвръща със същото обаче едва ли не да е задължена да му се отдаде. Това може би е справедливо,ама от турската гледна точка, защото нормално погледнато, за да има сбижаване на позициите трябва да има СЪГЛАСИЕ и от двете страни. Така, че турция да си иска, но това не става с извиване на ръце. А после се чудят,защо не ги имат за нещо.
6
9
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
воината свьрши и всички мигранти обратно кьм сирия и ирак няма защосултаньт да изнудва европа с промяната на конституцията турция си отрязапьтя кьм ес свобода за политическите затворници спрете да избивате кюрдите
5
7
 
33
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Решението е елементарно: границата се минира, слагат се картечни гнезда, който иска да минава. Анадолска Турция няма нищо общо с Европа!
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3% от територията на Турция се намират в Европа. На какво основание тоя скача и заплашва. ЕС въобще не е задължен да ги приема.