Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?

Интеграцията на Западните Балкани и, отношенията с Турция
21 яну 2018 10:00, Петя Славова
224
Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?
Снимка: БТА

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Бояна" е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС.

"Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция. Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват. Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват", изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция. Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел, пише Дойче Веле.

Ангела Меркел похвали освен това охраната на българската граница с Турция, в която участват офицери и техника на европейската агенция "Фронтекс".

Още по темата

Съществено място в разговорите в резиденция "Бояна" е било отделено на интеграцията на Западните Балкани в европейските структури. За целта в София се подготвя неформална среща на ръководителите на Еврокомисията,  Европарламента и Европейския съвет с правителствата на бившите югорепублики. Меркел е споделила оценката на България, че ЕС е длъжен да проявява по-голям интерес към страните от Западните Балкани и да се погрижи за това те да получат перспектива за прием в ЕС.

Съюзът трябва да се изявява пред света по-единно и по-бързо да взима решенията си. Само така, той ще може да затвърди позициите си в света, заяви още Меркел след разговорите си с българския премиер Борисов.

С него тя е обсъдила и стратегическите отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции. Поводът – опитите на Пекин да води отделен диалог с 16 източно- и югоизточноевропейски държави, от които някои членуват в ЕС, а други – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Трябва да бьде затворено кранчето за крадците от ГЕРБ !!!!!
101
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
104- я сега да отворим сайта на БСП, сега да отворим Устава от февруари 2017 г- БСП е социална партия,която се бори за социално равенство и историческо преодоляване на капитализма-хайде сега ми кажи след като говориш за политически трупове, ти как виждаш мястото на едрите капиталисти в БСП които трябва исторически да преодоляват себе си- как Гергов ще иска да се бори моята заплата да бъде висока, нали той обеднява, а дали иска да бъда равна с него- как той ще се съгласи да махнат плоският данък
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96И плаче..., защото се гаврят с него... и то тези, които трябва да се борят за народа си.Повярвай ми!
99
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най важната новита от срещата е, че във Варна ще се състои...Абе турския агент Борисов е успял да придума Меркел да се занимае с Турция.Чудя се тоя това ли му е най-важната работа?!?Аз мислех, че все пак, щом имитира Български премиер, най-важния резултат трябва да е нещо за България.
98
3
 
28
 
! Отговори
Това преди 6 години
Моргата ли е. Защото виждам два политически трупа, почващи да смардят.
97
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
94- да те успокоя- няма да стане, пак ще можеш да ходиш с личната си карта да миеш баби и дядовци, а когато запада тръгне да хигиенизира изтока, значи нещата са се обърнали, за сега са така, можеш да строиш, да гледаш бебета, да чистиш, да учиш, да получаваш детски и да ползваш здравната система дори само един да работи от семейството, да получаваш 13 и 14 заплата уточнени по договор, едната за отпуската, другата за коледа- па ти кълни, на изток няма да тръгнеш- от там избягаха даже милионерите
96
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87:Русофилската ти ненавист и заслепление са причината да не видиш, какъв комплимент си написал на Борисов, като твърдиш, че е ОГЛЕДАЛНО копие на диктатора и предател Живков !
95
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е тайна че руснаците са го кръстили-Смешника.Меркел го е предупредила да не гледа към Русия,защото Путин пари не дава.
94
12
 
7
 
! Отговори
Кака Корни преди 6 години
Другари дайте да намерим някой желаещ да се самозапали за да покаже на еврогейовете,че у нас живота е много труден и лош.
93
2
 
26
 
! Отговори
Разговор преди 6 години
Меркел : салам алейкумБоко: алейкум саламЕрдоган зад завесата: Алаху акбаааар
92
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко се превърна в огледално копие на Тодор Живков. Само смени господарите - сега Русия ни е враг. И се опитва да играе на международната сцена. А народа се смее ли, смее.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Григор Димитров победи руснака Рубльов !
90
5
 
31
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ДАНО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЬЮЗ СЕ РАЗПАДНЕ !!!!!! В МОМЕНТА ГОЛЕМИТЕ ДЬРЖАВИ МАЧКАТ СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА И НАЛАГАТ ДИКТАТ ВЬРХУ НАС !!!БОЙКО ТИКВАТА ИЗПЬЛНЯВА ПОРЬЧКИТЕ ОТ ТЯХ !!! НИЩО ДОБРО НЕ ЧАКА БЬЛГАРИЯ!!!
89
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Винету гледа баба Меркел така подозрително.
88
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От срещата на Меркел и Борисов стана ясно, че Русия няма място в българската политика !
87
5
 
29
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
И ДВАМАТА СА БО..УЦИ
86
2
 
32
 
! Отговори
МакКонар преди 6 години
Няма да е нещо хубаво за България със сигурност.
85
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стойка тип "Чобанин"
84
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80- я сега да се разсъним и да си спомним- 13.8% инфлация 2008/9 год, след това около здравословните 2%, мин заплата тръгна от 240 лв 2009г на год по 20/40 лева нагоре, през това време едрите капиталисти социалисти изкарваха работниците на протест да не вдигат мин заплата защото нямало да има за всички- ето това е борбата на червените капиталисти социалисти за социално равенство и справедливост- какво огромно политическо лицемерие,дероразумение и шизофрения.
83
2
 
19
 
! Отговори
Корупцията преди 6 години
Новото нормално след третата серия на сагата Борисов. Да живее Европа, че храни нашите крадци, че после ние ще трябва да го правим.