Евростат: Отличници сме в ЕС по възобновяема енергия

11 страни са достигнали нивото за използване на ВЕИ
26 яну 2018 11:12, Петя Славова
51
Евростат: Отличници сме в ЕС по възобновяема енергия
Снимка: архив, Булфото

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г. През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8 на сто, при заложени параметри по стратегията "2020" - 16 процента, пише БТА.

Така се нареждаме сред 11-те страни-членки на ЕС, които вече са достигнали нивото за използване на ВЕИ, необходими за постигане на националните си цели по стратегията "Европа 2020".

 Другите страни-отличнички в ЕС по този показател са още: Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Още по темата

Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия /38 на сто/, Латвия /37 на сто/, Австрия /33 на сто/ и Дания /32 на сто/.

В противоположния край на скалата най-ниски дялове на възобновяемите енергийни източници са регистрирани в Люксембург /5,4 на сто/ , Малта и Холандия /и двете по 6 на сто/, отчита Евростат.

Според европейската статистика през 2016 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници е допринесло близо с една трета /29,6 на сто/ за общото потребление на електроенергия в ЕС-28, като хидроенергетиката е бил най-важният източник, следван от вятърната енергия.

Средният дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта на ЕС се е увеличил от 1,4 процента през 2004 г. - до 7 процента през 2016 г, или почти седем пъти, според Евростат. До 2020 г. използването на ВЕИ в транспорта на ЕС трябва да достигне до 10 процента, като се набляга изключително на течните биогорива, водород, биометан, "зелена" електрическа енергия и др.

Целта на ЕС е да се достигнат 20 процента в брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници до 2020 г., и най-малко 27 процента - до 2030 г., отчита още европейската статистика.

Само през 2016 г. в световен мащаб за ВЕИ са били инвестирани около 330 млрд. долара, а инсталираните мощности са достигнали над 120 гигавата. Една трета от тези инвестиции са били в Китай - 111 млрд долара, а около една шеста в САЩ - 60 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ударници, ако бяха го оставили на пазарен принцип, щяхме да сме в средата или в края и пак да имаме зелена енергия. Но не, ние си сключихме пак едни съмнителни договори в стил "хамерикански ТЕЦ" и някой направиха гарантирани пачки.Защо в Германия зеленият ток стига до нула стотинки, че дори на нова година плащаха на потребителите си да ползват само и само да не се губи.Ако бе жив Тодор Колев, щеше да смени "как ще ги стигнем Китайците или Германците". че са и близко... и далеко.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера д-билите които шестват из различните сайтове и обвиняват ЕС за всичко лошо в България това можв да се прави само от хора които не мислят!Защо България изпълнява само тези директиви които обслужват олигарсите и не изпълнява тези които обслужват хората?Пример правораздаването ЕС иска справдлив съд и виновните политици в затвора но България не се съобразява! ЕС иска да има конкуренция и да няма картели но България не ще и плаща глоби? ЕС иска банкови закони но България не и
24
0
 
13
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 6 години
Не само сме отличници по ВЕИ в ЕС, но и знаем отличниците поименно!
23
3
 
12
 
! Отговори
Ще плащате преди 6 години
Щом за ракия и цигари имате пари значи и ел.енергия ще намерите.Ще плащате и пак ще плащате.Няма да мрънкате и лаете.Щом не протестирате значи сте доволни от живота.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е за Швеция, но от тези 53% ВЕИ 40% са от 1900 хидроцентрали. Почти всичко останало до 100% е от 3-те ядрени централи с 10 реактора.
21
6
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Ами тогава ще харчиш по-малко. Бележката за ток ти е толкова, колкото си изхарчил.Аз например работя при това с добра заплата и никога не съм си позволявал сметка за ток повече от 120 лв.Въпрос на разчет.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се, че сме отличници! Но това са няколкото властимащи, които монополно се обзаведоха с лесни печалби от такава енергия,като изградиха дори системите не със свои,а с евросредства,като до програмите обикновени хора не бяха допуснат Освен това тази зелена енергия излезе и излиза скъпа като диаманти на населението.Нали трябва да се пълнят гушите на тези няколко души. Хората предпочитат евтината атомна енергия, но нали тези същи хора нямат лична полза от това, та чакаме смъртта на АЕЦ-а!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евростат: Отличници сме в ЕС по възобновяема енергияи по цена на тока
18
1
 
11
 
! Отговори
Оранжева енергия. преди 6 години
До 16 АнонименВсеки народ заслужава съдбата си.Кеф,густо,браво.
17
0
 
13
 
! Отговори
ПЪРВИ! преди 6 години
Но по усвояване на средства и свиване на пари от редовия потребител на електричество...Само вижте каква част от цената на тока е "възобновяемите" източници!
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не кажете,колко дълг натрупа НЕК от гарантираното,преференциално изкупуване тока на ВЕИ,драги отличници на ЕС?Всяка похвала,всяко четкане,всяко галене по главата,всяка целувка от ЕС плащаме скъпо и прескъпо,отличници!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега пишете,защо "отличниците" по зеленясало-вятърничава ел.енергия,плащат като хамава най-скъпия ток(спрямо доходите си),точно за тях,уверено тримарят всяка зима в неотопляваните си жилища и благоговеят под възторжените отчети на "родните" ***,надпреварващи се да преизпълняват плана,за да бъдат погалени по тиквите,от бабишкера шмъркелица.А иначе дълбаенето на дъното в престижното последно място върви с ускорени темпове,както и топящите се,като летен сняг,аборигени от Територията!
14
0
 
19
 
! Отговори
Шампион БулгаракиС преди 6 години
Вчера имаше новина в чуждите медии.В кои държави населението се топи като сладолед.Я познайте на първо място коя държава беше.Естествено че е България.До 2050 година в България ще останат около 3 млн. човеци и то предимно пенсионери.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отличници сме по кражби и далавери. ВЕИ-тата се направиха от мутри, произвеждат скъп ток , който се изкупува от енерго дружествата на 5 пъти по-висока цена от тока на АЕЦ Козлодуй. Разликата я плащаме всички ние, потребителите. Проверете в сметката си добавката за зелена енергия.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
400 лв ми е бележката за ток за месец декември, безработен със 4 кредита по 400 лв, 1 сладко като бонбон дете, чудя се да взимам бензина или по отвисоко да се качвам какво ще ще ми препоръчате кое ще е по бързо.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да участвах със такъв проект изритаха ме като уличен пес, после Добрев разправя че никой не познава в Хасково ей кви сте градини, само хора около управляващите взеха обществените поръчки за соларни панели боклуциии да умрете по най мъчителния начин или да се ориентирате в най скоро време към затвора.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми сънародници, аз не знаех, че живеем всички в рая?! :) У нас, според политиците няма корупция.
9
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По русофили сме на първо място в Европа и затова сме на последно място по стандарт !
8
1
 
27
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи мога да ви кажа, че 103,45% от ВЕИ в БГ принадлежат на дупетати министри и фамилии свързани с тая па.п..!.лач! Пиша и изкавам последната дума така понеже много често ми цензурират правилно изказаните думи относно тия урди! Макар, че аз се изказвам доста меко спрямо тях!
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са и колко са екологичните слънчеви батерии, водни централи и ветрогенератори, за които ни крадат парите, лъжейки ни??????