Еврочиновник: Скептични сме за България в еврозоната!

Гунтрам Волф ни сравни с Гърция, не искали да рискуват
30 яну 2018 13:20, Екип на Investor.bg
62
Еврочиновник: Скептични сме за България в еврозоната!
Снимка: Reuters

В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната. Тази теза застъпи Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт "Брьогел“ в рамките на  12-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

"В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан със сближаването. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж ще зависи от образованието", каза икономистът.

Още по темата

По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време. 

"Виждането е, че лошият пример с Гърция е предпоставка да не се рискува с приема на втора страна като нея в еврозоната. След като Гърция влезе в ЕС, тя загуби политиката си на сдържаност и дисциплина. Това може да се случи и с България", допълни Волф.

По думите му българските документи доказват пред европейските партньори, че България води зряла дълготрайна политика и това може да се докаже, като нарасне доверието към страната.

"Трябва да се отчете обаче, че скептицизмът е на много високо ниво", призна той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
15
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Кой го знае Гунтрам Волф какъв чиновник е. Медиите търсят материал за писане.Явно не му е известно, че България е във валутен борд- беше вързана за марката, а от 2002 за еврото.
27
5
 
5
 
! Отговори
Циник до 27 преди 6 години
Глупости ! На огромни търкалета!Кол - цитат:"Едно от най-важните условия на Франсоа Митеран за създаването на Евросъюза е ГЕРМАНИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ СВРЪХМОЩНАТА НЕМСКА МАРКА!"Край на цитата!Пишман финансисти и АНАЛитици у нас бол!
26
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден един мастит български икономист каза че Чехия която не е в еврозоната и за сега не иска да влиза там реши че иска да приеме еврото ще я приемат веднага без уговорки и България трябвала да иползва отворената врата за Чехия за да се вмъкне и тя!!!???Разбирате ли за какво иде реч, ние сме толкова корумпирана и мафиотизирана страна че вече в ЕС ги е страх от нас и не ни искат никъде. А Бойчето го разкарват като циркаджийска *** из Европа и се правят че му вярват. Жалко за народа българ
25
3
 
25
 
! Отговори
777 преди 6 години
Едни определени кръгове в България имат амбицията да спретнат една хубава хипер инфлация още веднъж и да заграбят така и малкото останало за заграбване.
24
9
 
9
 
! Отговори
а сетете се преди 6 години
не само от западното общество има съпротива. И от Москва има и от депутатите има и от Бг. богаташите има, и от журналистите има, и от правосъдието има.На бедния му е по добре при евро, защото няма с какво да изгори.От следващия ден може да ме плащат в евро.Но руските туристи трябва да сменят долари за евро - но ета не харашо
23
10
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
За сегашната криза в Еврозоната едни от най големите виновници са тогавашните на Германия бундесканцлер Хемут Кол(зелето) и финансовият министър Тео Вайгел. Тогава те поставяйки германските интереси отпред, допуснаха(измамиха) такива фалирали страни като Гърция, Италия, Испания, Потугалия да се намърдат в клуба уж най заслужилите. Сега големи германски "сурати-финансисти" си вадят изводи от собствените им "грешки-измами"!
22
2
 
15
 
! Отговори
липса преди 6 години
на правосъдие, толерантна дори развиваща политика към корупция, завладяна държава - всички присъстващи вече бяхме свидетели какво се случи с Еврофондовете - КОЙ си напълни гушата. Какво се случи с КТБ - КОЙ си напълни гушата. Какно ще се случи ако се присъединим към Еврозоната и имаме достъп до Европейската банка - КОЙ ще си напълни гушата.
21
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да влезе България в шенген и да смени лева с еврото трябва да се премахне валутния борд.това е задължително за да растат заплати/доходи. в момента това е невъзможно.премахне ли се валутният борд икономиката ще гръмне като пренапомпан балон и всички тогава ще са милионери защото 1 евро ще струва най-малко 3-4 хилядарки.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно! Най-добре е въобще да не рискуват.
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се плашете бе - ще обменяте рублите за евра, вместо за левове.
18
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
В Германия не са скептични, а искат да няма добри доходи в Източна Европа и белите роби да им работят за жълти стотинки, защото онези които поканиха могат само да само да мързелуват и първата немска дума, която са научили е "ДАЙ"! Да ама за да дадеш, трябва някой да го изработи и кои са най- удобните?
17
1
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
2 статии на едно място...ГораноФ дали е говорил с гос'ина?
16
2
 
17
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Това е истината за България,всичко останало са глупостите ,които говорят нашите корумпирани депутати и министри.Какъв клуб на богтаите държави,вижте доходите ,ами вижте и цените на жилищата...В България се наду огромен ИМОТЕН БАЛОН,а държавата спи и нищо не се коментира по този въпрос.Имотната мафия,агенциите за недвижими имоти ,банките надуха цените на жилищата до нереални стойности,несъответстващи нито на заплати нито на икономически ръст.
15
3
 
2
 
! Отговори
Mda преди 6 години
I Turkey dade neshto na Sveta-Istambulskata konvenciq!
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакъв измислен герой, от някакъв измислен институт, повтаря няколко клишета - колко впечатляващо. Когато има контрол върху бюджетния дефицит на страните от еврозоната случая Гърция ще се повтори много по-трудно. Ако има опастност за еврозоната, тя се крие в тъй нарачаната група PIGS или Португалия, Италия, Гърция и Испания. България първо е по-малка икономика, второ има стабилни финанси и трето вече над 20 години е във валутен борд, което говори за добра финансова дисциплина.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва еврозоната, а нормални,честни и отговорни политици както и нормална съдебна система иначе почти никой няма да инвестира в България както е в момента.
12
2
 
8
 
! Отговори
K7 преди 6 години
Мъча се да открия оригиналната статия на Guntram Wolff където е споменал България но явно google e пропуснал нещо?? може би поредната fake за да ни настрои негативно за деня като някой си в нета ни обвинява че сме втора класа хора
11
2
 
14
 
! Отговори
Българският народ преди 6 години
И ние сме скептични- лошото е, че нас никой не ни пита!Ония в парламента и министерския съвет се самозабравиха!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре не ни трябва да влизаме в ЕЗ, но май ни е време да излезем от валутния борд.
9
5
 
22
 
! Отговори
сигурно преди 6 години
Истината е ,че и за африканският съюз не ставаме !