Вместо разхищение - дарение на непродадени храни

Над милион европейци се обявиха против храната на боклука
3 фев 2018 13:22, Петя Славова
35
Вместо разхищение - дарение на непродадени храни
Снимка: Reuters

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души, съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес.

В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон.

Още по темата

Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи и Лисабонския договор, даващи право на политическо предложение на най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС.

Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи, когато бе достигнала 890 000 подписа, на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС.
"Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни, каза Дерамбарш. "В Елисейския дворец ми казаха, че ще го направят през 2018 г.", добави той.

За последните две години откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, заяви Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната - службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супермаркетите не изхвърлят храните а ги връщат обратно на производителите от тях да направят същите храни с по-висок срок на годност.Нищо не се губи.Пример са колбасите.
5
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Аз ако съм един производител на храни и дарявам всеки път храните, няма ли да работя против собствения си бизнес и работна ръка, която се финансира от продажбите!!!???Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души" а може да го кажем и по друг начин "Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над 0,02 процента от населението на ЕС" Просто да видите как седят нещата в перспектива...
3
8
 
21
 
! Отговори
В днешна България преди 6 години
Да се правят такива дарения на категории хора, подобни на изброените в коментар 1.Непродадените храни да не се използват за допълнително хрантутене на здрави пълнолетни хора, които не са в пенсионна възраст и не желаят да работят,въпреки че има незаети работни места, а също и пустееща общинска земеделска земя.Фактът, че такива хора са създали деца да не се счита за предимство, а за утежняващо вината им обстоятелство.Всеки трудоспособен, увиснал на соц.помощи е престъпник спрямо данъкоплатците
2
15
 
14
 
! Отговори
Даряването на храна преди 6 години
Даряването на храна е престъпление - склоняване към мързел! Не ставайте съучастници в това претъпление! Който не работи - не трябва да яде!
1
2
 
32
 
! Отговори
Да, нека е дарение преди 6 години
Но да е за:1. Трудови пенсионери с пълен стаж, но с пенсии под прага на бедността;2. Истински нетрудоспособни инвалиди;3. Истински сираци - но да се измисли начин тези дарени храни да не отиват в препълнените торби, с които си тръгва привечер персоналът, работещ в социалните домове;4. В центрове за временно настаняване на нормални хора, изпаднали в затруднена ситуация не по своя вина (вследствие имотни измами, безработица, сполетяла изведнъж цялото семейство и други подобни).