Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?

На Анкара се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига
Обновена: 7 фев 2018 16:04 | 7 фев 2018 16:00, Екип на Bloomberg
70
Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?
Снимка: Reuters

В последно време отношенията по оста Брюксел-Анкара се промениха коренно. Това коментира журналистът и анализатор Мехмед Юмер в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ако допреди 5-6 години Турция усилено правеше правеше опити за пълноправно членство в ЕС, то сега вече тя коренно изостана не само в преговорния процес, но и в много други отношения, дори в сферата на спазване на човешките права и демокрацията“.

По думите му на Турция вече се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига.

„Но Европа гледа на Турция не само като на отпаднал отбор, но и като на огромен пазар, с който може да има търговски отношения“.

„Ердоган е в позицията на молещия, буквално чухме самопокана от страна на турския лидер. От друга страна той наистина използва нашата трибуна на европредседателството, за да отправи директно посланията си към Брюксел“, каза още анализаторът.

Той добави, че не може да се уеднакви външната политика на Брюксел, защото всяка държава членка гледа собствения си интерес спрямо Турция.

„Президентът Ердоган сега започва една голяма политика на снишаване спрямо Европа, докато по-рано действаше политиката на острия тон. Европа все пак ще търси някаква обща позиция“.

Според журналиста най-преимущественият въпрос е какво може да спечели Брюксел от взаимоотношенията с Турция, защото тя рано или късно ще стане още по-зависима.

„Нищо че сега държи много силен коз, какъвто е бежанският. Все пак Турция не произвежда, а сглобява техника, т.е в технологично отношения тя ще бъде по-зависима от ЕС“.

С течение на времето Европа ще се опита да тласне Турция в периферията, смята той.

Какви са отношенията между Анкара и Москва? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Абдула преди 6 години
Анализатора е абсолютно прав! След време Турция ще увисне на опашката на Европа и диктаторчето ЕрдоГанчо ще моли Юропето за парче хляб, ако дотогава смелите кюрдски бойци не са му нахлупили феса наопаки.
40
0
 
0
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Поздравления за Турция...защо? защото си защитава интересите.Да. Се учат наши дупедавци, управляващи.Както казал народът,,интереса клати феса,,Макар че репликата също е Турска.
39
2
 
4
 
! Отговори
GIMZA преди 6 години
До Анонимен-Vie ste zadnika na azia taka che nema nujda da se hvalite.
38
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никъде не я тласка. Всички я искат и дърпат към себе си и не я дават на другите. Който владее Турция, владее света.
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От където и да го погледнеш Турция е центърът на света. Периферия и на Изтока и на Запада и на Севера и на Юга и фактически техен център. Колкото повече светът става многополюсен толкова повече този център става по-важен. Борбата на всички е кой да владее този център. Всеки го иска за себе си.
36
11
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
От където и да погледнеш, Турция си е периферия. Никой на никъде не я тласка. Тя сама се забърква в каши, заради шизофреничното желание на Султана, хем да е империя, хем национална, хем правова, хем шириатска, хем да в велика, хем да няма търпимостта на истински велика държава.Европа има свои проблеми с централно европейски държави, и няма да се ангажира с реалните турски проблеми. Хранена дълги години, като плашило за източния блок, днес Турция е оставена сама. И плаши от страх.
35
7
 
9
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Какво да кажа ние сме още в 13-ти век и освен да се надуваме и пъчим с разни измислени победи и някаква световно изостанала "империя" друго не можем. То е видно и от сегашните ни действия. Не можем да се оправим с една шепа кюрди. какво да се прави родени сме си смотани и такива ще си загинем. Страх ме е тези кюрди какво ще ни направят. вече съм се запасил с една туба вазелин.
34
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Големият въпрос прес великите бългейри е на кой ще се дюпят - на брадатия пиян мужик, или на мустакатия босфорски пилавджия!"Сральо, ние сме тук от 30 000 години. Надживели сме и Османската и Византийската и Съветската империи, ще надживеем и Еврохейската, ще надживеем и теб и децата ти и ще пребъдем, ***.
33
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААердоган иска да се гаври с Европа, но Европа е голяма и силна, турция малка, слаба и болна
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОПА ЩЕ СПЕЧЕЛИ
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сигурен признак за това е , че през 2016 САЩ изнесоха ядрения си арсенал от Турция в Румъния..Изнесоха си тяхната половина. Турските останаха.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де да видим още колко ще издържи този еврейогейталащистански съюз, преди да бъде разтурен и поделен между Турция и Русия! Големият въпрос прес великите бългейри е на кой ще се дюпят - на брадатия пиян мужик, или на мустакатия босфорски пилавджия!
29
10
 
11
 
! Отговори
бонго преди 6 години
Всъщност, за САЩ Турция е по-скоро набелязана за разпарчетяване, подобно на Ирак. Много сигурен признак за това е , че през 2016 САЩ изнесоха ядрения си арсенал от Турция в Румъния.
28
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
ЕС прави постоянни отстъпки на Турция само заради САЩ!За американците Турция е супер важна,но не са готови да дадат НИЩО!Затова сметката(твърде солена) я плаща Европа-както се казва,САЩ правят с чужда пита помен.Иначе за ЕС досегашният статут на Турция е напълно достатъчен,с оглед на търговията.Ако я приемат,тогава ще е много интересно-в ЕС ще има член,за който общите правила НЯМА да важат,турците ще си правят каквото искат,гаранция!И никой няма да смее да ги пипне!
27
8
 
17
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Великите коментатори като Юмер Осман Октай Генсжев са късогледи и още мечтаят за комисионите от Гюлен ДПС Суадитска Арабия. Продажници.
26
14
 
10
 
! Отговори
akud преди 6 години
ердоган трябва направо да пълзи и това е възможно. едва ли на Европа и трябват пазарите на турция, но на турция европейските пазари със сигурност
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на турците! Махат им визите.
24
2
 
3
 
! Отговори
Ustok преди 6 години
Diplomaticheskite bg missii sha si gledat turskite tv seriali pak...i bez drugo sa si na kurort v chujbina...
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А бе, в Германия има турска партия, която има депутати в Бундестага. Има турци кметове на градове и на Кройцберг (район в Берлин) бюргермайстерът е турчин.На кой турски град има кмет немец?"Нали писах отдолу, че Турция Влена в Европа...!!! Кажи ти колко европейски българи познаваш кметове в Германия, Холандия :-) :-) :-)
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, в Германия има турска партия, която има депутати в Бундестага. Има турци кметове на градове и на Кройцберг (район в Берлин) бюргермайстерът е турчин.На кой турски град има кмет немец?