Игра на влияние: ЕС гледа към Балканите, изтръгва ги от Москва?

Вчера Брюксел обяви "пътна карта" за разширението на ЕС
7 фев 2018 09:30, Боряна Павлова
125
Игра на влияние: ЕС гледа към Балканите, изтръгва ги от Москва?
Снимка: архив, Reuters

Вчера ЕК обяви "пътна карта" за разширението на Европейския съюз на Балканите. Логично това действие предизвика интереса на руските медии и "Независимая газета" подробно публикува подробности за плановете на Брюксел.

Една от причините за повишеното внимание на Брюксел към този регион е опитът да бъде неутрализирано геополитическото влияние на Русия и Китай в региона, отбелязва вестникът, като обръща внимание, че главни кандидати за приемане в ЕС са Сърбия и Черна гора. Именно тези две страни са смятани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически.

Още по темата

Само преди няколко години шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви мораториум върху приемането на нови страни в ЕС, но сега комисията реши да отвори вратите за балканските страни, пише "Независимая газета".

Причините за нарасналия интерес на Брюксел към този регион са две. Първо, ЕС се опитва да отнеме инициативата на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят възможности да укрепят влиянието си на Балканите. Вестникът цитира неназован високопоставен чиновник от ЕС, пожелал анонимност, според когото "геополитическото влияние на Русия, Китай и Турция там расте, затова ние трябва да направим така, че влиянието на ЕС да остане доминиращо".

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на ЕС, особено в контекста на миграционната криза. Именно през този регион в Европа проникват бежанци, ислямисти и престъпници, посочва всекидневникът.

Цитиран е експертът по евроинтеграция от авторитетния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО) Александър Тевдой-Бурмули, според когото европейците са обречени да отделят повече време на Балканите - обхванат от вълнения район, страдащ от етнически конфликти и престъпност. Затова ЕС от дълго време търси възможности и инструменти за неговата стабилизация. Експертът напомня, че Балканите са и транзитен район и "затова трябва да бъде интегриран в енергийната структура на ЕС".

На пътя на присъединяването на балканските страни в ЕС остават редица прегради, добавя "Независимая газета". Освен вътрешните реформи, шестте страни кандидатки трябва да коригират външната си политика, така че тя да съвпада с курса на ЕС. Това, от своя страна, може да създаде трудности за Сърбия. По-рано в Белград говореха за недопустимост да се използват санкции срещу Русия. Освен това ЕС иска да бъдат уредени неразрешените конфликти на страните кандидатки със съседите им. Това се отнася и за Сърбия, която все още не е установила формални отношения с Косово. Трудности могат да възникнат и у Македония, която е в конфликт с Гърция, отбелязва руският вестник.

Припомня се, че в края на февруари Юнкер тръгва на обиколка из Балканите, за да разговаря с ръководителите на страните там. Шефът на Еврокомисията ще посети Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана, а накрая ще отиде и в София, защото България сега е председател на Съвета на ЕС, отбелязва вестникът.

Накрая отново е цитиран експертът Тевдой-Бурмули, че рискът да се внесат проблемите на Балканите в ЕС съществува, но като цяло решението на ЕС да отвори за тези страни възможности за по-близко сътрудничество, е оправдано. Според него Балканите ще бъдат доста изостанал регион на общия фон на ЕС и ще изискват допълнително финансиране от Брюксел. "Но сближението на тези страни с ЕС ще позволи на съюза успешно да контролира и да коригира ситуацията на Балканите", заключава експертът, цитиран от "Независимая газета".

/БТА/


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
. преди 8 месеца
Долу ЕС! Да живее Русия!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо прехвърлят проблема от болната на здравата глава?
Балканските държави ли поканиха чужденците-бежанци,че да на тях да хвърляте вината?Те ли пращаха корабчета в Средиземно море да вкарват бежанци?
И откъде на къде ще спирате търговията с Китай и Русия,след като китайска делегация с огромно почести беше преди време в Германия и навсякъде по света ги посрещат с респект,влагат милиарди инвестиции.Не е ли това лицемерно?Същите,които забраняват да се търгува с тях,сами търгуват с тях,а забраняват
103
3
 
6
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
Нормите на Рассия-като за роби- казахи, узбеки. Няма нужда- това вече го живяхме. Доста време ни убеждавахте, че без СССР няма въздух и слънце... Ами има. Добре ни е без вас таваришчи. Купихте имоти эв БМългария, няма лошо, живейте си живота, но не ни натрапвайте руския жизнь - вече имаме избор...
102
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Албания и Македония в ЕС и НАТО, Жужин пренася газ през космоса :))))))))))))))
101
3
 
0
 
! Отговори
Суджук преди 9 месеца
Тези тъ панари от Брюксел така и не разбраха, че няма бивш комунист, както няма и бял не тър!
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До *** до 99
Много просто - дотам ще стигне работата , ако руснаци пак завладеят България.
Те няма да си правят труда да спазват "западни норми" на поведение , и работа!

Ти някога бил ли си в Русия и по специално напоследък за да знаеш по какви норми работи Русия. Само в подмосковието се строят четири завода на Мерцедес, да не говорим за моста между континентална Русия и Кримския полуостров който е уникално съоръжение. Въобще все болшивишки проекти според някой като тебе. Омраза само не стига
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия върви напред, а запада и ние барабар с него в другата посока. Ако Русия не беше на правилния път западът нямаше толкова да врещи и да пишат празни съчинения на сайтове като този.
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изтоикът бавно, но сигурно настъпва към Европа. Китай купува активи с амеракнски ценни книги: пристанища, железници, петролни компании, заводи, хотелски комплекси, банки. Хем се освобождават от амерпиканските хартиики, хем завладяват икономически Европа. Също и САЩ. А в Източна Африка китайците са вече две трети от населението, в Австралия също са много, в САЩ достигнаха 35 милиона (статистика 2000 г, сега сигурно са повече).
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хеи-хи-хи. То да е само Франкфурт, я върви в Мюнхен, в Кьолн, в Щутгард и пр. Навсякъде фрашкано с инородци, повечето и немски не знаят.
Хитлер ще се обърне в гроба.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ***

Аз, байно, и тук в България съм си добре. Имам хубава къща с градина, вила в планината, нова кола и прекрасно семейство. Доходът ми не можеш и да го сънуваш във Франкфурт.
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 20 години Европа ще има повече жители от изтока, отколкото европейци.

Подобно е положението със САЩ, където афроамериканците, латиносите и китайците скоро ще бъдат повече от белите.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия няма капацитет на световна сила. Националният и доход е по-малък от този на Холандия. Русия не е привлекателна понеже е бедна и изостанала.
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 20 години Франкфурт беше хубав град,но сега е пълен сбирщайн.Много турци,кюрди и всякакви други ислямисти. Направиха и бежански лагери там,мисля че миналата година имаше някакъв случай на масово изнасилване във Франкфурт.
92
3
 
10
 
! Отговори
Циник до 99 преди 9 месеца
Много просто - дотам ще стигне работата , ако руснаци пак завладеят България.
Те няма да си правят труда да спазват "западни норми" на поведение , и работа!
Помнят "дружбата" , когато им работихме по "стахановския метод" - всичко за партията, къшей хляб за работника!
91
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сорроссоидитe, suitcase-airport-Washington.
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До *** до 96

И къде точно прочете че някой иска да връща болшевишко робство?
89
5
 
8
 
! Отговори
Циник до 96 преди 9 месеца
Сега Меркел и останалите евролидери след "шутовете в главата" , които им вкара Тръмп...вече могат да имат "едно наум"
Пък и ясно се вижда, че "десните" в Европа са в разцвет - Вишеградската четворка...Франция..Италия....
Но да върна едно "болшевишко" робство - няма да искам.
Русия - с нищо не е по-добра от САЩ!
С нищо!
Тези лиготии с братски народи...и полза заради "чирните ни очи" са приказки за шарани
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Vouxhall
''Чемодан - вокзал - Масква'' Това да ,това може.А ти можеш ли да направиш -Чемодан-вокзал -Ню Йорк.Не можеш ,защото не те искат,а в Европа ти казват в очите ,че си трето качество.Колкото и да се давиш от злоба към Русия ,ти си си трето качество.Да ,може да ти подхвърлят някой лев за пост,но си нула ,не и голяма ,една мъничка нула
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колега - никога не съм писал, че харесвам САЩ!
Моля прави разлика между Европа и САЩ!

Ти може да си обичаш Европа колкото си искаш, и аз я обичам. Но да разделиш САЩ от ЕС е невъзможно. САЩ управлява ЕС, ЕС е окупирано с военни бази на америка, те също държат златото на Германия, най мощната но зависима икономика в Европа. САЩ държат ЕСто за гърлото, ако и това не ти е ясно защо си тук? Да пишеш срещу Русия тези дни е лесно, но да видиш дори част от истината изглежда не е.
86
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 93 преди 9 месеца
99,9% от "партийните" ни дейци имат - комунистическо минало!
И повече от половината от тях са "народни милионери"
Щеше ми се Германия да "се позанимае" по отблизо с тях - но канлерката - няма време!
Трябва да обслужва - клети бежанци!