Юнкер ни дърпа към еврозоната? Не и заради хубавите ни черни очи!

Председателят на ЕК следва своят собствен интерес
Обновена: 14 фев 2018 23:01 | 14 фев 2018 22:15,
67
Юнкер ни дърпа към еврозоната? Не и заради хубавите ни черни очи!
Снимка: архив, Reuters

"Евро за България?", пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова критична публикация по темата. Авторът ѝ Вернер Муслер вижда паралели с присъединяването преди време на Гърция към еврозоната.

Още в подзаглавието на статията си Муслер уточнява, че присъединяването на Гърция към еврото е било грешка. Един от важните изводи гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не заради самата нея (тук може да се използва хубавата българска метафора "заради черните ѝ очи" – б.ред), а заради собствения си политически дневен ред. Припомня се, че в началото на българското европредседателство шефът на ЕК е подкрепил желанието на България да се присъедини към общата валута.

Още по темата

В Берлин има сериозни резерви срещу бързото приемане на България в еврозоната, отбелязва ФАЦ. В статията са цитирани политици от всички партии в Бундестага, пише Deutsche Welle.

Страшно ли е еврото за България?

"С това политическо изявление Юнкер изпреварва съответните доклади на своята собствена комисия и на Европейската централна банка (за готовността на България – б.ред.), които се очакват през май. В София възприеха позицията на Юнкер като обещание. Българското правителство, което желае присъединяването, подчертава, че страната изпълнява изискванията. И това на пръв поглед е така: държавният бюджет е балансиран, държавният дълг е един от най-ниските в ЕС, инфлацията и лихвеният процент се доближават до тези в еврозоната", пише авторът и уточнява, че България има нужда още от двугодишно преходно обвързване с еврото и от закон за централната банка. И при това положение ще бъде готова за присъединяване през лятото на 2020 година.

"Юнкер хитро припомня, че на фона на тази успешна равносметка и в съзвучие с европейските договори на валутния съюз не му остава нищо друго, освен да приеме България" констатира Муслер, според когото председателят на ЕК умишлено забравя, че в други случаи критериите за присъединяване към еврото изобщо не са били интерпретирани толкова буквално. Например, когато Италия беше приета за член-основател на еврозоната - въпреки голямата си задлъжнялост. Във втората половина на статията му четем:

Паралелите с Гърция

"Като имаме предвид опита от еврокризата вече е ясно, че не бива да се гледа само буквалният текст на договора. Ясно е, че България не иска да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната единствено благодарение на фалшифицираните статистики. Не може да се отрече обаче, че има и паралели с приемането на Гърция във валутния съюз, което определено беше грешка.

Въпросът е защо шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер подкрепя България за присъединяване към еврозоната?

Първо, България е най-бедната страна в ЕС, а конкурентоспособността на икономиката ѝ сериозно изостава. Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. Тъкмо поради това по всичко личи, че България трябва да продължи наваксването с инструмента на собствената си валута дотогава, докато на съумее да скъси дистанцията. От друга страна информациите за проблема с корупцията в тази страна, които не секват, повдигат и въпроса дали в България правовата държава изобщо функционира. Същият въпрос многократно беше поставян в Гърция в рамките на различните кредитни програми.

Не заради "черните очи" на България

Естествено, българите имат право тяхното желание за членство в еврозоната да бъде обективно проверено. Те обаче трябва да посвикнат с мисълта, че навярно ще бъде в техен интерес да не форсират приемането на еврото. И преди всичко трябва да бъдат наясно, че Юнкер ги придърпва към еврозоната не заради тях самите, а просто защото си има собствен политически дневен ред."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
И тези са купени с парите на КГБ ,та затова са "против " членството ни в еврооната ,ако не вярваш ,то питай " мдаа "-то той ще ти каже какво е чул пред блока или на пазара !)Еврозоната я иска олигархията ,а на българския народ както се преставя в медиите!
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ не трябваше да фалшифицират изборите,защото достигнахме дъното,но най-страшното бе геноцида извършен над народа.Народа излезе по-умен от управляващите, трябваше да го послушат.
27
1
 
2
 
! Отговори
до мдаа преди 6 години
Една баба ми каза пред блока ................... да ?)Навярно ти се сбъдва детската мечта тук на форума -да откриваш голями заговори срещу България !)
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това , че не ни искат няма нищо лошо . Но следващият път няма да има Ракия и Шопска салата .
25
5
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Пропуснали сте да съобщите ,че издателската група ВАЦ или ФАЦ е купена от бивши служители на ЩАЗИ-източногерманската ДС с пари на руската КГБ
24
9
 
12
 
! Отговори
Интелект преди 6 години
До Анонимен Какво ти не си ли *** ? Както и да е ... не знам защо не ни искат но със сигурност влизането ни в евро зоната ща направи българина 2 пъти по-беден. Ако не можеш на ум вземи елката и смятай. Ако не знаеш какво да смяташ ... то ти си направи извода за 90 % от българите ... така: за да се запази днешното статукво и лева да стане евро цените трябва да са в евро но на половина а това няма да стане както и заплатите за да се запази паритета. какво ще се случи с износа ... замисли се
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринАма то всичко спечелено заминава за чужбина,делкат си го с останалите лобита,а парите които праща Европа ги делят само в партията която е на власт в дадения момент,както в момента е ГЕРБ.Затова има само забележки от ЕС,а не реална борба с корупцията.
22
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм против ЕС,но само когато се върнат на власт БСП,ОП,Движение 21,ДПС или който и да е друг,защото в момента сируацията е нетърпима в България.А за еврото ни е още много рано,не ни трябва засега.
21
4
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Глупости, играят клишираната вече игра Добро/Лошо ченге. Юнкер искал, *** някой не давал. Ние мълчим, че нещо се върши по въпроса и така до безкрай. България никога няма да бъде допусната в Еврозоната, а причините за това са корупцията и криминалните кръгове в политическите среди.
20
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При финансовите пирамиди е така - постоянно трябват нови балами.
19
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре кенеффа на ЕС, отколкото задунайска губерния
18
10
 
52
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
По добре да не влизаме в Еврозоната.ОСНОВЕН КРИТЕРИЙ СА ДОХОДИТЕ !!!Когато на една държава с мизерни доходи влезе в клуба на по богати държави с много по високи доходи става страшно за по бедната държава,тоест България.!Ще получим високи цени,спестяванията ни ще се стопят,парите ни ще имат още по малка покупателна способност.В момента има ПРОПАСТ между нашите доходи и на останалите държави членки !!
17
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е евро като с валутният борд сме вързани с него? Това че като приемеме еврото цените ще скочат. Това ще е разликата. А валутният борд ще падне фискалният резерв ще си го подЕлят другарите и народа ще спечели високи цени и ниски заплати. Което струва сега 1 лев ще стане 1 евро Което е 5 лева ще стане 5 евро. Заплата от 500 лева ще стане 250 евро с тези 250 евро 5 евро за цигари 1 евро хлебец 10 евро сирене 15 евро кашкавал а сметките за ток вода и парно не ми се иска да ги смятам
16
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами с какво да се похвалят ГЕРБ освен с влизане в евро зоната? Я да помислим.....Нямаааа! Освен с нещо абстрактно за нас българите, те няма с какво да ни залъжат. За другото трябва работа и морал. Че от къде??!! Работата е ясна. Докато има хора които да разпределят чужд ресурс така ще е....просто ще се краде и ще се хвърля прах в очите на другите. Хляб и зрелища. Нищо ново, но явно забравено.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер ни дьрпа кьм еврозоната!Не и заради кафевите ни очич!
14
3
 
8
 
! Отговори
Крукозор преди 6 години
Демек, где илийка за филийка ляб.
13
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви щем Шенгена, не ви щем еврото. И така сме си бедни. Много здраве на дядката Юнкер!
12
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът Ран-Ът върви по план.
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"повдигат и въпроса дали в България правовата държава изобщо функционира"Ха ха хаха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха...
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ясно е, че България не иска да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната единствено благодарение на фалшифицираните статистики."Което кара всеки здравомислещ да се запита реални ли са статистиките, които представя правителството.