Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
4
 
! Отговори
Бря,бря,бря, преди 6 години
като чета по-долу коментарите на "умните граждани" за нас,простите селяни,не знам защо се сещам за "Бай *** в Европа" на Алеко Константинов?!?!?!
174
8
 
7
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Сигурно и Русия някога може би ще стане нормална страна но днес тя не е такава . Имаше индикации в началото на 90-те че може да стане такава . Западът и повярва и я прие с отворени обятия , но много бързо разочарова всички първо с криминалния си преход и второ с реставрацията на старата власт с тази разлика че днес не е начело КПСС а КГБ/ФСБ и ГРУ.
173
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са много нахални? Кво се бъркат постоянно в България, Сърбия, Македония, Сирия, Грузия, Крим, Украйна, Молдова, Балтика..... Що не си гледат фалиралата кочинка?!
172
11
 
14
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Членството в Европейския съюз е най-хубавото нещо което се е случвало в България в нейната 1300 годишна история . Днес наши Западни покрайнини са полуостров Бретан във Франция или дори Запания бряг на Ирландия. България не е на Три морета на Тридесет и три морета .
171
8
 
7
 
! Отговори
Разбира се, преди 6 години
че ще обичаме ЕС: нали затова ПАДНА ОМРАЗНАТА Берлинска стена и тоталитарният соцрежима на СССР.Но трябва да се внимава с надзирателското отношение на Русия ЗАЩО ще приемаме Балканите в ЕС-теза и на Лавров, широко отразена вчера в медиите, на бълг политици( Жабленов)и др., президентският кабинет,мълчащ по много въпроси( тезите на Жабленов, денят на жертвите на комунизма); явно Лавров има поддръжници и там.А сме в ЕС. И обикновените българи го искат.Но онези, които са били "необикновени" преди,
170
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А где наш Путин
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
207 Тя е тази , която е враждебна към обединена Европа . На нея и трябва слаба разединена Европа
168
7
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
ЕС - да, но това не значи да сме враждебни към Русия. Русия е била и пак ще бъде с Европа.
167
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е нашето бъдеще.Далеч от Русия = добър живот.
166
14
 
13
 
! Отговори
se преди 6 години
За Европа сме белите роби.Миграция навън за ниски доходи в лири или евро а тук инвестиции за ниско заплащане и робски труд.Единственото хубаво нещо е свободата на придвижване.Но повече са отрицателните неща.Нисък стандарт,беднотия корупция във власта и безнаказаност и мутризация.Свобода но лъжовна.Следене , камери , доносничество .
165
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, разберете че една мижава държава кат' нашата не може да взема сама решения !Независими са държавите които имат работеща икономика и по никакъв начин не зависят от ресурси или каквото и да било от останалия външен свят. В света има само една такава държава, селяни. Това е Сащ.
164
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Решетников му отидоха парите напразно - ***, бобита, президенти....
163
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския царвул И.Христов трябва да бъде екстрадиран веднага!
162
10
 
7
 
! Отговори
смешници преди 6 години
останалите двайсет процента да си стягат чамаданите и право в Сибир на чист въздух а не да се натискат да живеят в Европа
161
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие дето плюете ЕС, давате ли си ясна сметка какво щеше да бъде тук ако не членувахме в съюза? Който не му харесва в ЕС, може да се пробва в Русия! На всичко желаещи да заминат за Москва, прав ви път!
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че му взеха руските проекти за тях си му се струва руска пропаганда... Не е ли това интелектуална пропадналост в последен стадий?Мога да ти го напиша и по - ясно, ОЛИ:НЕУМЕН СИ. И ти личи отдалече ;)))
159
4
 
6
 
! Отговори
ПЛОВДИВ ТЕПЕТО преди 6 години
като мислите че сте писали лъжливи проценти народа ще ви вярва напротив още повече сейте омраза към ес на народа вече му се повръща от ес и лъжите им и обръщението на българите.една империя не е останала вечна и вашата империя ще се распадне със тези санкции българите повече обедняха.разсипахте ни живота .народа е много отчаен да же се запалиха живи светла им памет.таква мизерия в бг не е имало в живково време
158
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ти е алтернатива, роботче? Просто трябва да си отстояваме своето до последно, иначе ни го вземат германците и турците. Взеха ви важните и стратегически проекти, сега с истанбулската конвенция ще ви вземат и децата. Дайте си и катеричавите ***, та да няма какво повече да вземат и да се успокоят. Ама едва ли. И тогава ще намерят нещо за вземане.
157
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата стана "бий *** обичам та"... Ромска работа наща ;)Взеха ни потоците и аеците. Сега искам и парламентите и кметствата да ни вземат. И да назначат вътре германски и френски *** - хидролизирани субститути за магистрални разводачи на магистралния Вожд ;)
156
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква друга алтернатива, селяни. С кои да сме ? С турци или руснаци ?