Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 182Съберет 500 хил подписа за референдум за излизане от ЕС и ще се преброим.
154
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък за всичката руска пропаганда, има обратен ефект.
153
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, точно след като ИК си пусна ароматите, само 14% не одобрявали ЕС си е МЕГА-НАГЛА ЛЪЖА при положение че и децата знаят кой натиска да приемем извратената конвенция - именно ЕС!!! Айде да направим референдум, като сте убедени че много малко хора са против ЕС! Обаче да не се окаже, че само 14% са за оставане в ЕС! Ес иска шайката, да може да продължи да краде
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 167Къде са ти доказателствата?Ти ако си дошъл от Азия,българите са дошли от поречието на река Волга,а къде са били преди това,един Господ знае!Може само да се предполага.За първи път българите се споменават от римски историограф през 1 век,но не е писал,че са от Азия.
151
2
 
9
 
! Отговори
. преди 6 години
Долу ЕС! България да излиза и да влиза в Евразийския съюз. Само Русия може да спаси нормалността.
150
1
 
3
 
! Отговори
Разсипаха България преди 6 години
Дано тази година Господ да започне да правораздава,след като у нас над четвърт век Темида е болна поленала, че и ище кьорава!Да започне от Драхалевския Крадец,Сандо Нереза, Коньо,Бакърят,Надка Флигорнова, Миглена Кривоустова,Пастирката, ***,Крадлив Дедо,УшеФ,Тиквоний и още около 300 други Дудуци, Моше Ници и Ай Дуци!Амин!
149
0
 
1
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Обичам китайска кухня
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията и липсата на реално правосъдие убиват държавите и Европа!
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се,че обичаме Европа.Европа трябва да бъде абсолютно самостоятелна,държавите да взимат решения изгодни за държавите им вътре в Европа.Да имат самостоятелна армия и разузнаване,служби.Да са самостоятелна сила.Да не се отслабват държавите от Европа икономически,защото когато един орган е болен,боледува цялото тяло!А от монополи нищо не става,те убиват прогресивната,честна конкуренция и държавите!Да има държавни предприятия,а ток,вода,ресурси да са държавни и неприкосновени!Екология!!!
146
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баsи плоската пропаганда, кой ше се върже на тея глупости бе, всички мразим европейския съюз и искаме да се разпадне. Който ми сложи минус е *** !
145
3
 
10
 
! Отговори
someone преди 6 години
е айде малко понамалете процентите, то бива пропаганда и лъжа ама чак толкова даже и децата ви се смеят.Средностатистическия българин въобще не одобрява ЕС тъй като ЕС с нищо не му е подобрил битието това е истината.
144
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се,че обичаме Европа,българите сме един от най-древните народи на Европа,но явно някои европейци не я обичат и работят срещу Европа и срещу интересите на европейското население.ето тези псевдоевропейци не ги обичаме,точно защото не работят в полза на Европа,а на лобита и осират хубавата Европа.
143
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма нямаше просещи хора и хора без работа,нито бездомници,нито висока престъпност,не си заключвахме дори домовете,наркоманията я гледахме само по документалните филми и не знаехме какво е това,бяхме на около 25-то 27-мо място в света по развитие,а сега сме на опашката.
142
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля, че това проучване показва някакви реални стойности.И аз мога да напиша една статия на сайта си, че 80 % са против ЕСи сигурно, ще съм по-близо до истината от вас.Въобще.. вярата ми в "авторитети" е нулева..
141
1
 
1
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
Лягай си, ***, утре си на нивата за копейки
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж руснак - завинаги алкохолик!
139
2
 
7
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
От съюза видяхме само *** и корупция. ЕС под формата на еврофондове подкупи цялото управление на тази тертория и сега то е готово на всичко, само да продължи паричният поток от Брюксел - конвенции, ***..
138
2
 
9
 
! Отговори
статията е преди 6 години
Празни приказки, глупости на търкалета.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соломон Паси - ревлюто с трабанта, вкара България в НАТО незаконно.Чичко Тръмп не иска да дава само той пари за НАТО ....хаха...................!!!
136
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускините в сайта - престъпника Путин трябва да ви забрани алкохола!