Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!

Продажбата на дружеството се възприемала като търговска сделка
28 фев 2018 09:15,
220
Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!
Снимка: Reuters

Премиерът на Чехия е изразил безпокойство от начина, по който се представя в публичното пространство продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Такава позиция е изразил Андрей Бабиш в интервю пред чешкото издание "Лидове новини", съобщи за Дарик директорът на изданието Веселин Вачков.

Според Вачков за разлика от България в Чехия продажбата на енергодружеството се възприемала като чисто търговска сделка.

По повод публикациите в българските медии чешкият премиер е призовал ръководството на ЧЕЗ да обяснят дали има причини за безпокойство или не.

Още по темата

"Чешкият премиер е шокиран от реакциите в България", допълни Вачков.

По думите му интересите на чешката компания към проекти в ядрената енергетика не са причина ЧЕЗ да напусне България.

"Една от основните причини, поради която се изтеглят, са проблемите, които има българската държава с регулатора – ЧЕЗ води международен арбитраж с България, всички тези затруднения са довели до решението да потърси изход от българския пазар", конкретизира Вачков.

Припомняме ви, че на няколко пъти градусът на напрежение в отношенията между ЧЕЗ и българските институции значително се повиши през годините. Беше обсъждан вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството, но до подобна развръзка не се стигна.

ЧЕЗ беше многократно глобявана по различни причини за нарушение на българските закони. Компанията съди българската държава в арбитражен съд заради щети, получени от ЕРП-то.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда "руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми". Той не конкретизира заради банковата тайна, но каза, че тази информация ще бъде налична в секретното деловодство на парламента.

Премиерът коментира още, че от публикациите в медийното пространство излиза, че сделката за продажбата на дружеството е приключила. Всъщност обаче тези банки са изпратили писма за намерения, които не означават нищо, не са поемали ангажимент.

Той уточни, че ще разбере заедно с ръководството на БНБ и финансовия министър какво означава "писмо за комфорт" от страна на тези банки, защото това създало на кабинета "огромен дискомфорт".

От думите на Борисов стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна. "Нямаме механизъм да я спрем, защото става въпрос за частни субекти", призна Борисов, но посочи, че ще помисли освен институциите у нас, кои еврослужби могат да ни помогнат.

За оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след изслушванията в енергийната комисия в парламента и проверка на случая. От думите на Бойко Борисов стана ясно, че според коалиционните партньори няма нужда тя да напуска поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
То и в Гана беше така... изкупиха всичко печелившо бандитските групировки и след няколко години народно въстание бутна властта и някои от собствениците бяха разстреляни като кучета, друга част мина обратно към държавата и останалата за тези дето бутнаха предната власт... И тук ще стане така, въпрос на време е...
145
1
 
11
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
*** народ сме сега ! Всички работят за общото благо. Няма човек на света който да е бил независим и напълно самостоятелен. Дори най големите гении когато са създавали нещо са се ръководили от други или от знанията на много хора. Егоизма ти, твоя и на останалите ви убива. Егоизма няма граници. Самоунищожавате се от ГЛУПОСТ И АЛЧНОСТ
144
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До КОМУНИСТТрябва да приемем китайския модел на развитие.Ако не го побългарим набързо, ще даде добри резултати.
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕ НА ПАРИ, зная че Винету не е чел нищо друго освен Винету, на все пак държавата има всички законови лостове, но товае добре да се разбере все пак и от всички сикаджии, мафиоти, герберасти и обикновени тик*ви!
142
3
 
17
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Имате три съществуващи варианта на управление ! КАПИТАЛИЗЪМ ! Който е в момента. Национал социализъм ( ФАШИЗЪМ ) Знаете ги кои са тези, хората на валери симеонов и луковците, които ги създаде капитализма отново. И КОМУНИЗЪМ , с плавно преминаване от СОЦИАЛИЗМА ! Първите два са основани на ГЕНОЦИД към човечеството. Последния е ИДЕОЛОГИЯ работеща за ХОРАТА. Не се залъгвайте, няма други варианти. Няма как да се измисли нещо ново, не се залъгвайте.
141
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aми това им е нивото сикаджийско, бе хора. Нагли, прости, лъжливи - ако мине. Няма сега да се напъват, я. За КТБ - мина. За Булгартабак - мина. За Юлен , със собственик бедняка Георгиус от Кипър - на път е ,мина. За Общинкса банка - мина; за Дипломатическия клуб - мина, за Кремиковци наремето с младежа - мина.
140
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То беше ясно че империята на злото е замесена. Купуват ЧЕЗ вдигат цените на тока и инвестират в АЕЦ Белене с държавни гаранции, а ние ще плащаме скъп ток доживот
139
8
 
30
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
В ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ ЗА ХОРАТА ! ЧАСТНИКА ВИНАГИ ЩЕ ВИ МАЧКА И ГЪРБИ ХОРА, ВИНАГИ ЩЕ ВИ КРАДЕ И ПИЕ КРЪВЧИЦАТА. ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА НАЙ ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ. НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ САМО, ТОВА Е ИЗХОДА !
138
4
 
28
 
! Отговори
ГАД преди 6 години
АЗ СЪМ ГАД И ИСКАМ ОСТАВКТА НА ДР.БОЙКО БОРИСОВ......ВЕДНАГА!!!!ИМА ЛИ ОЩЕ ГАДОВЕ ТУК....ОТНАСЯ СЕ ЗА 149..СИНЬОТО МИ ДРУГАРЧЕ-БЕЗ ТЕБ ВОЖДЕ ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА РУХНЕ ,А ЩЕ ЗАЖИВЕЕ ЖИВОТА СИ...НЕ СЕ ПЛАШИ--ДАВАЙ ОСТАВКА.
137
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бойко царю народен забрави ли че сме парламентарна република а не царство че не уважаваш конституцията има една народна поговорка."Страх лозе пази"
136
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудил се чещкия наглец защо ги глобявали и регулирали ! Мааам ти нагла мр...а трябваше да ви за.п.а.лят всичките преди години както ви започнаха по улиците хората, заедно с тиквата и плювньо, не да ви гжлобяват с нещастни сумички. Избихте народа маам и ЕС и чешки пед...
135
2
 
23
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Нали си спомняте, че се отграднаха едни пари от КТБ. Сега просто се узаконяват.Това е втора серия от сагата. Първата беше по вемето на Костов.
134
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А миналата година се приготвя и фирмичката, която ще купи ЧЕЗ. :)
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш ще посети България в понеделник, съобщава местното издание Lidovy Noviny, вероятно да дискутира с Борисов сделката за продажбата на активи на CEZ в страната.Съществуват съмнения за източника на средства на компанията "Инерком груп", която може да купи бизнеса на чешката CEZ в страната. Намирането на финансиране за сделката с CEZ е огромната въпросителна пред сделката. Неясно е и дали кандидатът има одобрението на българските власти. Това е статия от Капитал преди месец. Опааа
132
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава рухна за последните девет години точно под управлението на Герб!
131
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените другари вече няма откъде да лапат. Скоро ще трябва да почнат и да работят.
130
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да пише оШфорката в неговите листя :)....
129
5
 
21
 
! Отговори
Bit преди 6 години
"Баце, пак ли Оака работа?""Ами да!"
128
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сте чули случайно дали Бойко е питал Гинка от къде са и парите?Няма и да чуете.Защото той най-добре знае от къде са.
127
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е поне след цялата дандания имаме нова дума в речника: ошфорка, то не бяха меринджеи и т.н.