Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?

Английският има твърде голям превес в Брюксел, каза Макрон
21 мар 2018 07:56, Елка Василева
89
Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Английският език има твърде голям превес в Брюксел, особено с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, каза френският президент Еманюел Макрон и обеща да се бори за по-широко използване на френския в институциите на ЕС, предаде Ройтерс.

По данни на Международната организация на франкофонията по света има 274 милиона френскоговорящи. Така френският е петият най-говорен език и четвъртият най-използван в интернет.

Френският дълго време доминираше в централата на ЕС в Брюксел, но английският стана вездесъщ в европейските институции, особено след приемането на източноевропейски членки през 2004 г., отбелязва Ройтерс.

"Ситуацията сега е доста парадоксална. Английският вероятно никога не е имал толкова силно присъствие в Брюксел в момент, когато обсъждаме Brexit-а. Тази доминация не е неизбежна. От нас зависи да установим някои правила, да присъстваме и да превърнем френския в езика, с който човек получава достъп до редица възможности", каза Макрон.

Макрон, който за разлика от повечето предишни френски лидери често говори на английски при посещенията си в чужбина, увери, че това не е кампания против английския, а за насърчаване на многоезичието.

Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика и че Франция ще увеличи усилията си в преподаването на френски на европейски официални лица.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в Тwitter, че е "въодушевен поддръжник на многоезичието".

"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани", каза Юнкер на френски за телевизия Франс 5.

Той обаче добави: "Английският се превърна във всекидневен работен език в институциите на ЕС. Brexit-ът с нищо няма да промени това, понеже тези, които не идват от западната част на Европа, са свикнали да говорят на английски."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
11
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 6 години
Юнкер, ама ти сам си отговори - простичко е, защото просто Шекспир е много повече от Волтер, по-същият начин както компютърът е много повече от сметалото. Във всеки период от време най-ползваният език е този, чиято култура и научно-технически прогрес са най-силни!
22
7
 
3
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
Юнкер, езикът е проявревние на влияние, в 20 и 21 век езикът на Волтер не постигна нищо, а езикът на Шекспир роди компютъра!! Разбираш ли, Юнкер, защо само със смучене на чашката с алкохол не става. Разбираш ли, защо Еуропа е дъното, защото индустриално, технологично, научно и т.н. я върнахте и преди времете но Волтер. Предлагам ти, да започнете да си говорите на Латински - английският не е маймуни!!
21
2
 
8
 
! Отговори
Наско преди 6 години
До АнонименИспанският е една идея по - лесен от италианския и е втория световен език , но да, и ти си прав.
20
7
 
8
 
! Отговори
По-лесен преди 6 години
По-лесен е, след промените.Колкото по-труден е един език, толкова по-стар е!Немски, френски, руски, китайски са трудни езици.Въпросът е друг Германия, Франция, Сърбия, Гърция и Русия - трябва да се обединят икономически.А Великобритания, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония САЩ да си ползват втечнен шистов газ и да си го доставят със шнорхели ако искат.Турция каза на Полша, че няма да допусне танкери с Американски втечнен газ.БГ трябва да избира ЕС или САЩ.Ами сега? На кой ще слугуваме
19
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официален трябва да е италианския . Лесен е и е мелодичен . И най-вече , това е родният език на Правото , фундаментът върху който е построена Държавността в Европа : Римското Право.Тази култура обединява изтока и запада, севера и юга.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е българина да се замисли със кой иска да бъде със тия дърти деменции от Еврабия или със Евразия и да излезе по площадите да предяви исканията си.
17
5
 
24
 
! Отговори
българина преди 6 години
аз предлагам българския да е официален като най старата държава и народ , шегичка английския си става световен просто защото е *** и елементарен като създателите му
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защото е по-лесен.френският е безмислено сложен.нито е по-специален нито е по-функционален.палякът не знае английски ли?
15
4
 
15
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Белгия да бъде изгонена от ЕС като нетолерантна със езика на Волтер. А защо Шекспир да е по-висш от Чайковски и Волтер ? Юнкер е изкукуригал напълно.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо Волтер да е по-висш от Шандор Петьофи, например?! Френски или унгарски? Къде е разликата?
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френският език е тропане на калеане паници. Deutschland uber alles!
12
2
 
6
 
! Отговори
Славеят от Авон преди 6 години
Понеже, мислим, езикът волтеров замъжеложци, франзелояди и белопряпорци е.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дърляйте се, дърляйте се още, накрая езикът на РасПутин ще ви влезе твърдо
10
1
 
20
 
! Отговори
ined преди 6 години
Карл Велики говорел на немски само с конете си.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната, този път и езиковата започва отново в 21 век - Англия срещу Франция. Те винаги са се мразели и враждували, повече от 100 години войни не са им били достатъчни и стартират пак. :)
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво общо има селския, люксембургски *** и пияница Юнкер, с велики и доказани автори като Волтер и Шекспир???
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпадането на ЕС ще бъде резултат от собствената му глупост!
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Змиите започнаха да се нападат помежду си, че съскат на различни езици.... :))) Привидно уж бяха равнопоставени партньори, но истината е съвсем друга - борба за надмощение в този изкуствено създаден съюз...
5
0
 
24
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Тези двамата франкофони въобще не са се поучили от библейските писания за Вавилон.
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова много разногласия в ЕС остава да набутате и езиковия проблем!