Има ли място моралът в политиката? Във Франция – не!

Там има греховно кръвосмешение между държавната власт и бизнеса
23 мар 2018 21:30, Елка Василева
18
Има ли място моралът в политиката? Във Франция – не!
Никола Саркози. Снимка: БТА

Французите знаят, че политиците им получават пари от всевъзможни спонсори. За тях моралът на политиците няма голямо значение. В случая "Саркози" това може да се промени. Заради твърденията, че е получил пари от диктатор.

Става дума за много пари: до 50 милиона евро. Твърди се, че Никола Саркози е получил тази сума от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи за своята предизборна кампания през 2007 година, която се увенча с успех. Сега френското правосъдие разследва срещу бившия френски президент по обвинение за "пасивна корупция", непозволено финансиране на предизборна кампания и злоупотреба с либийски публични средства. Всъщност френските следователи проучват тези съмнения още от април 2013 г., но във Франция досега така и не се надигна голяма вълна на обществено възмущение.

"Моралът няма място във френската политика", твърди политологът Жером Сен-Мари. Изискванията към френските политици по отношение на действия, които са симптоматични за френската действителност, по традиция са твърде скромни.

"Саркози далеч не е първият, който набира пари по този необичаен начин. Особено преди президентски избори по подобен начин в обращение влизат доста пари", казва политологът пред Дойче веле.

Законът срещу корупцията

Френското правосъдие обаче още от началото на 1990-те години се бори срещу подобни практики. Още от времето на т.нар. закони Рокар - по името на някогашния премиер Мишел Рокар - партиите са длъжни да изясняват произхода на всички финансови средства и парични дарения, използвани в предизборната борба. Ако се установи, че са се влели необяснимо големи суми, френското право позволява да се анулира например изборът на един кмет за срок от една година. Този принцип функционира на локално равнище - така политикът от Социалистическата партия Жак Ланг например беше принуден да се откаже от поста на главен кмет на Париж. Според политолога Паскал Перино от Парижкия университет "Sciences Po" проблемът се състои в това, че въпросната практика не се прилага на национално равнище.

Още по темата

Още от създаването на Петата република насам редовно има случаи на непрозрачно партийно финансиране и злоупотреби с публични средства, твърди политологът Сен-Мари. Тези случаи се точат като червена нишка през цялата ѝ досегашна история - има ги и в дясноконсервативния лагер, има ги и при комунистите. "Французите се интересуват на първо място от това дали може да се постигне победа в политическата борба. В подобен случай те са готови да направят компромис със законността", казва политологът.

За един от най-значимите френски политици на 20 век, основателя на Петата република генерал Шарл де Гол, например се твърди, че е правил изключително строго разграничение между личните си разходи и обществените: всяка пощенска марка от личната му кореспонденция била педантично отчитана отделно от служебните му разходи. Това несъмнено е било образцово. В същото време е било публична тайна, че голистите са извличали ползи от финансови дарения от държавите от Магреб.

Това очевидно никога  не е дразнело обществото, главно защото за французите Шарл де Гол е бил "символът на съпротивата" срещу нацистка Германия, който от Лондон обявява създаването на "свободна Франция". Фактът, че президентът на Петата република нашироко е получавал парични дарения за своята партия от държавния петролен концерн Elf, явно също не ги е смущавал.

Моралът на френските политици

Това греховно кръвосмешение между държавната власт и бизнеса по-късно се запазва и при президента социалист Франсоа Митеран. Благодарение на него концернът Elf впоследствие започва да финансира всички политически партии във Франция. Но дори и този "принос" на Митеран не прекратява политическата му кариера, защото вече се е бил превърнал в социалистическа идентификационна фигура на едно цяло поколение. Срещу консерватора Жак Ширак също постоянно са били отправяни различни обвинения за злоупотреби с публични средства. Това обаче ни най-малко не намали популярността му сред избирателите.

"Политическата цел е онова, което се счита за важно - а не дали политикът е изцяло морален или не. Финансовите афери могат да доведат до оставката на някой политик във Франция само тогава, когато противниците сред съпартийците му решат да го свалят от поста", казва Сен-Мари.

Фактът, че информации за злоупотреби, които са били услужливо препратени до съответните власти, могат да накарат един политик да подаде оставка, се видя в случая с бившия кандидат за президент Франсоа Фийон. При това там ставаше дума за значително по-малки суми, отколкото в сегашния случай със Саркози. И все пак Фийон беше принуден да се оттегли.

Да другаруваш с богаташи? Никакъв проблем!

Никола Саркози никога не е бил човек, който е готов да се откаже от нещо важно. Неговият коз неизменно са били влиятелни и богати приятели, на чиято подкрепа той може да разчита и днес. Бившият президент никога не е криел близките си връзки с френската плутокрация - например с индустриалеца Венсан Болоре, с магната от строителния и телекомуникационен бранш Мартен Бужие или пък с наследницата на Loréal - милиардерката Лилиан Бетанкур. И французите не се смущават никак от този факт.

Две са нещата, които отличават Саркози от неговите предшественици, твърди Сен-Мари и пояснява: "От една страна това е неприкритият маниер, с който се представя в компанията на влиятелните хора. Според французите това е само признак на лош вкус, но не и нещо, което да отблъсне привържениците му от него."

По-зле те възприемат политиката му по отношение на Либия. Много от французите не могат да му простят и до днес това, че Саркози изпрати войски в тази страна.

"Успее ли един президент да води одобрявана от обществото политика, никой не го пита откъде е получавал пари", казва политологът Сен-Мари. Но много французи не одобряват някои фатални политически грешки на Саркози. Затова не е изключено сегашната афера на Саркози все пак да се превърне в голям политически скандал със сериозни последствия.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
иванова преди 1 година
ха ха ха
то защото у нас кипи от морал в политиката!
смешковци!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная колко е бандит и крадец Саркози, но зная колко е нашия
16
1
 
12
 
! Отговори
Й. Сталин преди 1 година
Западната цивилизаця, имаща претенция да е водеща световна цивилзация, лежи на три основни стълба: измама, кражба, убийства. Всички приказки за демокрация и някави си ценности - т.нар. евроатлантчески са част от измамата.
15
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Лицемерието на френските политици ни е добре известно от Юнкер, но споменатия френски порочен модел за финансиране на политическите партии е точно това, което Трифонов искаше да се въведе и в България, с ограничаването на държавното финансиране- де-факто вкарване на политиката в пряко и пълно подчинение на олигархията.
14
13
 
3
 
! Отговори
КОЙ преди 1 година
Не знам кой какъв морал има, но докато руснаците се криеха като мишки по време на скандала с българските сестри, жената на Саркози уреди да ги освободят.
Кой има морал Саркози или приятелите на Кадафи дето още го жалят?
13
1
 
9
 
! Отговори
На фотоса; преди 1 година
десен юдейски профил - внимание и си бръкнете в джобовете,за да не ви бръкне Той!
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цялата евроатлантическа пасмина няма морал не само в политиката, но и всред "обикновените" хора.
11
11
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
A V BG SA MORALNI , ILI V RUSIA ?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радев:
Прав си, брато, всички диктатори са кинта и петдесет.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я го гледайте джуджето,взело от Кадафи 5 милиона евро и после му пратило френските изтребители..
8
0
 
14
 
! Отговори
РАДЕВ преди 1 година
ВИДИШЛИ МАЛЪК ЧОВЕК, ИЛИ БИЙ ДО ДЕ МЪРДА ИЛИ БЯГАЙ ДАЛЕКО!
7
1
 
28
 
! Отговори
Handel преди 1 година
И с надеждата да не се разчуе Саркози накара Обонго да убие Кадафито и Америка да си плюе на физиномията, нарушавайки собствените си обещания, дадени на Кадафи срещу унищожаване на ядрената му програма. И после се чудим откъде на Путин му хрумна да наруши договорте, които Русия беше подписала и да анексира Крим.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пред англичаните неморалните френски политици са като пансион за благородни девички.
Цензористето дайте нещо за Савченко и кървавия майдан спонсориран от запада. Когато вашата Савченко говори истините що я заглушихте?
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моралът няма място в политиката, но няма и в журналистиката. Същите тези медии, които превъзнасяха Саркози, сега са се заели да го стъпчат, и в двата случая това не е акт на свобода на словото, а на поръчка от господарите. Иначе за това, че Саркози е взел пари от Кадафи, се знаеше още от самото начало. За благодарност пък Саркози уби Кадафи, а тогава медиите много му се радваха, е сега идва негов ред.
4
0
 
30
 
! Отговори
Andreshko преди 1 година
За какъв морал на Саркози можем да говорим? Взема на заем пари от Кадафи за президентската си кампания и когато идва време да ги връща му изпраща самолети да го убият. Използва принципа на Сталин има човек има проблем,няма човек няма проблем. Саркози даде заповед за нападение на Либия,без знанието и одобрението на НАТО и Съвета за сигурност в ООН. Ако той не беше влезнал в Либия Кадафи щеше още да е на власт,но Саркози трябваше да си върне парите,но нямаше от къде да ги вземе.
3
1
 
38
 
! Отговори
Зпада е престъпен преди 1 година
Ха Ха Ха Каъв морал бре. Запдните елити са прогнили и корумпирани до мозъка на костите. Там всичко е корупция ОГРОМНА... Не мислете че ние сме корумпирани .Ние сме дребни мишки в сравнение с тях . Запдняк политик и престъпник са едно и също нещо
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪВ ФРАНЦИЯ НЯМАЛО МЯСТО В ПОЛИТИКАТА И ПОЛИТИЦИТЕ ЗА ....
МОРАЛ?
А У НАС?
НИМА У НАС, В БЪЛГАРИЯ, ПОЛИТИЦИТЕ ИМАТ НЯКАКЪВ МОРАЛ?
АКО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ИМАХА СЪВЕСТ И МОРАЛ, ДЪРЖАВАТА И НАРОДЪТ НИ НЯМАШЕ ДА СМЕ НА ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО СМЪРТНОСТ, ПРЕСТЪПНОСТ, КОРУПЦИЯ, БИТОВИ КРАЖБИ, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ, ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ, КРАЖБИ НА АВТОМОБИЛИ, ЕВРОСРЕДСТВА, БЮДЖЕТНИ ПАРИ, ДДС, ЛЕКАРСТВА, НА КУПУВАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ, ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИ, И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ! ВСИЧКИ ПАРТИИ СА МАФИОТСКИ БАНДИ!
1
1
 
33
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Не само там, моралът и политиката са несъвместими!