Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум

Politico с остър коментар за срещата на върха от снощи
27 мар 2018 09:20,
194
Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

За ръководството на ЕС турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на ЕС. На вечерята, проведена в дворец от XIX век, служил някога за лятна резиденция за българските монарси, ниските очаквания бяха посрещнати, пише "Фокус".

Още по темата

"Беше добра среща", настоя Юнкер. "Ние говорихме открито и искрено. Ще имаме, както преди, много, много срещи, за да разрешим проблемите между Турция и Европа".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за преврат срещу него от юли 2016 г., до скорошната му атака срещу кюрдските сили в Сирия, европейските лидери се притесняват, че Турция става повече дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга.

Европа се нуждае от Турция, за да запази живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за преодоляване на притока на сирийски бежанци към ЕС. Съюзът вече е поел ангажимент за 3 млрд. евро, за да помогне на Турция да управлява пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В момент, когато популистите от Палермо до Стокхолм засилват позиции заради въпроса за миграцията, европейските лидери, особено германския канцлер Ангела Меркел, искат Брюксел да направи всичко необходимо, за да запази споразумението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС остава толкова отдалечена, както винаги.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността.

На ЕС се пада около половината от турския износ. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро между двете страни, търговията на Турция с ЕС е повече от пет пъти по-голяма от тази със следващия ѝ най-голям партньор - Китай. Нещо повече, ЕС носи около две трети от чуждестранните инвестиции в Турция.

Междувременно корпоративният сектор на Турция е силно зависим от европейските инвеститори, за да финансира значителния си дълг - риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд. Просто казано, турската икономика ще се влоши без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да струва на Ердоган властта му в краткосрочен план.

"Най-голямата уязвимост на Ердоган е икономиката", заяви Фади Хакура, експерт по Турция в изследователския център "Чатъм Хаус". "Никой не може да замести Европа и той знае това", добави тя.

Това помага да се обясни защо Ердоган бе толкова нетърпелив да проведе заседанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид влошаването на отношенията оттогава досега не е имало достатъчно основания за такова събиране на високо равнище. Системното подкопаване на турската съдебна система и репресиите срещу гражданското общество на Ердоган означават, че Европа дори няма желание да обсъжда промени в митническия съюз с Анкара.

Преди да пристигне в България, Ердоган настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел". Както и при последната среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да се нарече "среща на лидерите", а не среща на върха.

Тези коментари, макар и съвсем несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари надеждата, че въпреки неотдавнашните сътресения страната остава посветена на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Само Юнкер стиска ръцете на Ердоган, за да не падне.
96
6
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тая среща ми навява асоциации с Мюнхен-1938г!Тогава Западът кляка на Хитлер,надявайки се да насочи агресията му на Изток и предава Чехословакия.Проблемът е,че сега в ролята на Чехословакия сме ние....
95
3
 
18
 
! Отговори
и още нещо преди 6 години
До макеЕрдоган си затвърди позицията,а евролидерите се оглеждаха като ощипан пeдeрaст в трамвая!
94
15
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Гробокопач ... Тежки са и нощите на Курнелка и комсомолската и дружинка от "БСП и СиЕ"АД, защото докато Борисов се очертава, като основен лидер на Балканите и всеки ден се среща със световни и европейски величия, Нинова ходи да "овладява" аварийната ситуация с водоемите в с.Крушовица, Хайредин и Брегово или си прави снимки от срещи с харненика си Радев, за да има нещо от което да направи събитие ... !!!
93
2
 
15
 
! Отговори
маке преди 6 години
некой разбра ли кво стана вчера я разбрах седная апная пийная убаво винце поарчия на данъкоплатците стотици иляди евро и кой от дека е
92
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Калеко АлекоТежка нощ, ще да е била, вчерашната Ердоганова. Пийнайте си кафеята, сбрайте се там в ПП ГЕРБ, Цветанов раздаде задачите и айде на работа. ***, много сте мързеливи бе, вие, герберите. Ние отга сме ви подпукали зад.ника, червен стана вече от шляпане;)))
91
13
 
11
 
! Отговори
пусти късмет преди 6 години
До ROMANOS LAKAPINOSДреме им на турците за ЕС!Ако НАИСТИНА искаха в ЕС,отдавна да са в него!Просто Ердоган е голям политик,за разлика от еврогейзерите,и ги върти на малкия си пръст!Обърни внимание как непрекъснато ги атакува за това членство,и ги принуждава да се отбраняват!Така си осигурява свобода на действие!Голям политик е!Ако и ние имахме такъв,в България щеше да е друго!Ама нашите крадливи кокошкари за нищо не стават!
90
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Варна....морето....сините вълни,профукаха милиони народни пари.
89
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сегашното незавидно положение е следствие на недалновидна политика.Още след падането на Османската империя е трябвало да ги изтикат до Диарбекира и нито претенции щяха да имат сега за членство в ЕС,нито проливите да държат,а от там и да разполагат със сила.БГ не е имала никакъв глас тогава,а сега доброволно си мълчи,защото ако наистина бяхме суверенна държава,щяхме да си затворим границите още преди 3г,а Турция нямаше да рекетира. Защо Орбан може,а Б.Б. не може!? Просто нямаме качествен лидер!
88
1
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
Какво общо има гроздето? И още-43години се занимавам именно със снимки .Такъв ми е занаята.Снимката е миг,живият живот е по-различен .А мнение по снимка -явно си последовател на Чезаре Ломброзо. Спирам диалога,явно няма да разбереш !
87
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че е Бойко, да отмива срама заради изявленията на малoумния ни президент.
86
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стар човекТолкоз ли си дъъъррррт че ги помниш тея неща ве фосил праисторически???
85
11
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
На подобни "Фарсове" се крепи цялата международна политика, благодарение на политици като Борисов, които с фарсове или не поне свалят напрежението което се е породило в дадени региони. Има и друг тип политици, които когато им изнася се прегръщат и целуват /случая Станишев - Местан/, а впоследствие стават "патриоти", като Курнелка и търсейки политически дивиденти, настройват един етнос срещу друг ... !!!
84
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80интелигентните българи ни е срам от Бочко.ами посочете един интелигент от вашите и ще го изберем него. Що не посочите? Щото интелекта ви е същия като на *** от бсп/дпс/атака.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря на екипа на ДНЕС.бг, че не са ни спестили снимка, на която се целуват.И въпреки това неприятното усещане си остава...
82
2
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
При Бойко нема слободия, има диктатура на електората. тя дори е по-зловеща от диктатурата на пролетариата, която няма как да се върне, защото пролетариат не остана.
81
12
 
5
 
! Отговори
Стар човек преди 6 години
Другари-т.р.о.л.о.ве като дойдат вашите другари на власт,освен че няма да ви плащат,ами те критика и обиди не разрешават.За обиди като към сегашните управляващи10 години в кауша не ви мърдат.А някой може и да даде фира.Ние това го видяхме и изпитахме .Така че помислете си,днешната слободия е не съвместима със ,,здравият комунистически ред"Питайте дядо и баба,тате и мама.Пък и попрочетете,поинтересувайте се малко кои бяха ,,клиентите наКуциян,Белене,Скравена,Слънчев бряг,Богданов дол и т.н.
80
0
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименПрез нощта и на загасена лампа всяка жена е красива;))), но на сутринта, когато слънцето огрее завивките, реалността е повече от жестока...
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 61Гроздето е кисело. Ако аз мога да видя в една снимка неща, които ти не можеш, това не ме прави мен слепецОбвиненията ти са нелепи, по твойто логика художниците и хората, на изкуствато са недосали и невръстеници.Питай Вежди Рашидов :D
78
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия *** е нелепа карикатура бе!