"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30,
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европейският съюз-Ес не е нищо особено в Ес богати и добре живеещи страни са Германия,Холандия,Австрия и Швеция мож би и Финландия.
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дойна крава-Защо Исландия,Швейцария и Норвегия да са най-доброто създавано от човека???
177
12
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ха ха ха, този си е изсмукал пръстите...на краката. Няма нищо общо между ЕС и СССР! Единият се основава на споделени демократични ценности, а другия на насилствено присъединяване към матюшката! БВП на водещите европейски държави е по-голям отколкото на Русия. Като този на Германия е повече от два пъти. Като се има в предвид, колко е богата (Русия) на природни ресурси става ясно за какво иде реч. Защо всички нормални държави искат да се присъединят към ЕС, а не към остатъка от СССР - Русия?
176
16
 
11
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
175
10
 
13
 
! Отговори
дойна крава преди 6 години
Най доброто постижение на човека са държави като Швейцария,Исландия и до някъде Норвегия,а ЕС е доста далече от тях,ЕС е направен за определени страни но не и за нас!
174
8
 
15
 
! Отговори
пак купени от Русия преди 6 години
" ПРОФЕСОРИ " - ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ ! Този щом сравнява икономиката на ЕС с икономиката на бившата СССР , значи трябва да си скъса дипломата !
173
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е съюз на интереси но интересите на по големите държави които ако искат дават подаяния на по малките като нас, Гърция и пр. на пак с парички, налагат ти квоти за производство на ел. енергия, селско стопанско продукция, животни и пр. за да се внася от тех, т.е печалбата да е при тех. Ликвидират под различни поводи цели отрасли от икономиката , пазарите ,а от там здравеопазване, отбрана, и пр. Т.е ставаш послушен.Няма да имаш " Южен поток" за тех има два " Северни потока", няма нова АЕЦ и п
172
7
 
10
 
! Отговори
mnenie преди 6 години
Британец не може да дава безпристрастна оценка.Неговата страна напуска съюза и иска да си оправдае безмислената постъпка. Всяка изолация в днешно време води до затруднения. Ако не си в играта на големите, губиш ти. Това ще стане и британците.
171
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е най-великото постижение на съвременния човек! Аз съм горд, че съм европеец и моята страна е член на този съюз.
170
14
 
8
 
! Отговори
ало преди 6 години
Да сравняваш ЕС който е най богатия и развит икономически съюз в света със комунистическия катун СССР е нелепо.ЕС се разширява и укрепва.Никой няма полза от разпада на ЕС,дори и Русия която се смята за най големия противник на ЕС ще загуби,тъй като ЕС е основен търговски патнйор.
169
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На въпросния професор явно му личи, че не говори безпристрастно и с изказванията си просто гони политически цели.
168
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е поръчана от Масква. Само ,че ЕС се развива и става най голямата икономическа сила в света.Скоро ще стане и във военно и политическо отношение първи .
167
6
 
9
 
! Отговори
Ха-ха, то остана преди 6 години
професорът-автор, защитаващ Брекзит, да каже, че ЕС-то си е бая добре и че ще хиляди:))) Че има ядове - има, ама такива "безпристрастни" анализи да си ги продава на брекзитърите да си се кефят там как са взели правилнотоп решение. "То гроздето е кисело", казала лисицата...
166
5
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
СССР просъществува 70години - 1921-1991г. ЕС вече е на 71г. Нещо не схващам логиката в статията.
165
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия,Русия... 166а ЗАЩО въобще трябва някъде да се ходи!!!!! Що за мантра е това...."да не ходят там, а да ходят онам"???? А НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ СЕДЯТ ТУКА!???? Що за "патриотизъм" Е ТОВА да МИЛЕЕШ ДА СИ ОБЕРЕШ ЧУКАЛАТА И ДА ЗАБЕГНЕШ НАНЯКЪДЕ??? Няма фили-, няма фоби-......има си българи, които си работят и живеят в страната! СТИГА СТЕ НИ КАРАЛИ ДА ХОДИМ НАНЯКЪДЕ! ЩЕ ИЗМЕТЕМ продажните политици и ще ОПРАВИМ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА!
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее щом БРИТАНСКИ експерт казва как няма да е вярно...
163
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съюз който основна грижа е да търси пазар на стоките произведени от неговите водещи икономики, съюз който изсмуква човешкият капитал от периферията няма бъдеще.
162
8
 
12
 
! Отговори
Рекс Тилърсън преди 6 години
До 166. Ами любимците ти САЩ не плашат ли? Или тяхното е оправдано, гонят си интереса. Само не разбирам как САЩ икономически 1000 пъти по могъща от Русия пък не може да си прави космически двигетели? Въпроса е реторичен няма нужда да отговаряш
161
5
 
10
 
! Отговори
Хибридната война- преди 6 години
в действие. Нищо, че се води англичанин.Той и Снодън е американски гражданин.Пучдемон- испанец.Но ги влече "револцията', защото не са били под "съветска' власт.Помня, по соцвреме, италианец ми разказваше, че много му харесва живота в соцстраните, но той беше гражданин на Италия, а родителите му- на Австралия. Не знаеше какво означава да си "прикован" на едно място.Както и Шърли Маклейн харесваше живота в Перу, но се връщаше в лукса на къщата си в Малибу.Та и този англичанин.
160
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 157Равенството означава - равен старт, а не равни резултати!!!В това отношение средностатичискеят българин е равен на средностатистическият германец, французин или италианец.Може да учи, може да работи навсякъде в ЕС. Сега средностатистическият българин остава да се научи, че трябва да работи като вол, а не да чака "държавата" да му вдигне заплатата защото е много хубав и умен.И да покаже малко гражданска позиция като спре да гласува за корумпираните ни политици.