Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

Демонстриращите искат нови и честни избори в Унгария
15 апр 2018 08:50,
203

Снимка: Reuters


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете, пише БТА.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите.

"Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МартоПрав си, да болка, прав си!
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПрав си. това са ""професионално протестиращи
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там няма корупция точно като у нас
131
0
 
15
 
! Отговори
истина преди 6 години
Меркел е гробокопача на Европа!
130
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРавнете сами - 1989 ОРбан е на площада сред сто хиляди студенти и призовава да се изтеглят танковете.1989 Меркел - по нейни признания - е в Сауната си.несъпоставимо!Кол спомага за издигането и на двамата, но по-късно съжалява за Меркел.
129
3
 
37
 
! Отговори
Марто преди 6 години
Дааа, ето ги и техните УМНИ И КРАСИВИ СОРОСОИДЧЕТА!! Млади, още час работа нямат, но накой и друг долар продават родината си, без да ги интересува дълбочината на проблематиката, ПАРИИЧКИ !!! При пари им под крачетата, защото с мнозинството в парламента им, соросовият институт, промиващ мозъци, като нашия НБУ, ще хване гората, както и НПО-та работещи против интересите на държавата!!
128
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето се говореше за Рейгъно-номика. Днес се говори за ОРбан-ономика. Бойко обича са го сравняват с ОРбан, но аз съм готов да заменя цялото Герб, барбар с Бойко и Цвъки начело за 1 Виктор ОРбан.В.О. Мисли за народа си и народа го преизибира! А у нас политиците мислят за себе си!В.О. е заклеймаван като фашист и националист - ако и нашите националисти бяха като ОРбан те щяха да имат 30 процента, а не 5!
127
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виктор ОРбан - всички да вдигнат една чаша - от днес нямаме нито един цент външен дълг. Ние не зависим от никого. АКо искат да дават ЕВрофондове - окей, обаче можем и без тях. ОТ дннес няма МВФ, няма външен дълг! През 2013 г. УНгария предсрочно изплати дълг от 12,5 милиарда към МВФ.през 2016 г те внесоха последната вноска от 1,5 милиарда
126
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виктор ОРбан - Към 2030 г Унгария ще бъде равна по икономика на Цяла Западна ЕВропа - без ИНфраструктурата. Но ние сега работим активно Китай по ИНфраструктурата. Например по магистралага Будапеща - ПРага. До 2030 г. Китай ще ни направи цялата инфраструктура! Трасето ще тръгва от Скопие и ще стига до Будапеща!В момента ние имаме икономика, колкото цялата Вишеградсака четворка!
125
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а милиони ги преизбраха ..така е тези"хиляди" да го д...
124
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНаете ли кой е последният политик посетил Хелмут Кол преди смъртта му? - Виктор ОРбанЗнаете ли кой единственият политик поканен от съпругата на Кол в тесен семеен кръг, веднага след неговото погребение- Виктор ОРбанЗнаете ли Хелмут Кол е казал "ИМах двама любимци - Виктор и Меркел, остана само Виктор. Тя съсипа моята ЕВропа"Знаете ли, че ОРбан е казал за Тръмп "УНгария е малка държава и не може да се меси на САщ, но моите симпатии са за Тръмп. Той е срещи имигр. и срещу износа на демокрац
123
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан стимулира селското стопанство, прояви гъвкава данъчна политика, разби банковите монополи и стимулира покупателната способност. Това съживи икономиката и привлече инвеститорите. ОРбан разработи руския пазар, като това не му пречи да е в добри отоношения за германци и англичани. ОРбан даде работа на 800 000 души за един мандат, от тях 12 000 души - да охраняват двойната граница със Сърбия и Хърватска. От цялата работа *** банкерите и корпоративните босове като Сорос.
122
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато ОРбан разгонил монополите го обвинили че ще съсипе икономиката.Днес в УНгария има 175 американсик фирми, 25 японски, Китай им прави инфраструктурата, след 3 мандата на ОРбан нямат външен дълг, при положение че наследни огромен такъв. Той прекрати членството в МВФ. УНгария вече е 15 милиона, само за последния мандат на ОРбан УНгария се увеличи с 1 милион души. Големи фирми като Мерцедес, Ауди, Сузуки имат заводи в УНгария. ОГромен пазар за износ в Русия!
121
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан често е обявяван за диктатор но е корпоративен играч- как веднъж не се намери един човек в неговата партия, който да надигне глас срещу него. Как го избират с такова мнозиноство. Знаете ли че през 1988, той създава клуб за СВАЛЯНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ! Не за гласност - за сваляне на режима! Знаете ли че като студент той е на площада и призова Горбачов да изтегли танковете! къде е тогаав Меркел - в сауната си!
120
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОРбан е женен за жена и има 5 деца. Ной близкият му съратник - президента на Унгария е женен за жена и има 4 деца. ПРедседателя на УНгарския парламент - близък негов съратник - е женен за жена и има 3 деца. Това не са някакви джендържи и Сорос много го е яд. ОРбан сложи край на банкова ера в УНгария, той сложи край и на Сорос в УНгария, дава добър пример за разумна консервативна политика.
119
5
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Евреите нямат нищо общо с тази дандания, те са заети с подготовката на Третата Световна война и Геноцида в България. Искат и да си попълнят запасите с българска кръв, защото при една война ще възникнат и някои проблеми с кръвонадоя. А Орбан си е фашист, пречи на дивашкото нашествие - тръби че Унгария няма да бъде мултиетническа?! Ми, то остава да обяви евреите за баш диваци!
118
3
 
23
 
! Отговори
Ние преди 6 години
ВИВА ОРБАН !!!
117
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан разгони ОТворено общество в УНгария, даже преди два дни извадиха списък с 200 души от ОТворено общество и колко милиони са взимали. Сега това е контраатаката на Сорос
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОРбан е одържавил сума ти ВиК и енергийни дружества, намалил е с 30 процента цените на газа, водата, комуналните услуги. Направил е така, че всяка майка, която работи и учи да получи 6 години майчинство - първите 6 месеца 75 процента от заплата, следващите 2 г 50 процента от заплата, а следващиете 4 г - сто евро, но огромин данъчни облекчения, над 25 процента- УНгария съвсем скоро стана 15 милиона
115
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези са хора на Сорос. Знате ли каква силна икономика е направил ОРбан. премахнал и външият дълг на УНгария до стотинка, разкарал е МВФ, обявил е че УНгария може да живее без еврофондове, заложил е форинта като националан валута в Конститутуцията, обявил е, че до 2030 г УНгария ще бъде равна по икономичесик показатеил с Цяла Западна европа. 175 АМерикансик фирми има УНгария, 25 японски - и това при положение, че е разгонил монополите.