Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Несериозно било да сравняват България с Гърция
23 апр 2018 09:40,
188
Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!
Снимка: Reuters

Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано и настроенията за това са позитивни, настоя главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било необходимо условие за благоденствието на страната и за вдигането на жизнения стандарт.

Тя нарече притесненията на част от страните в еврозоната, че България може да се превърне във втора Гърция, "несериозни".

Георгиева допълни, че прогнозата за растеж и стабилността на икономиката ни изглеждат много добре.

По думите й плавното нарастване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

"Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта. Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя пред БНТ.

Бившият ни еврокомисар посочи, че е изключително важно е да се влага в човешки ресурси и образование.

Според нея положителните тенденции са налице, но в същото време има три големи риска пред световната икономика.

На първо място - страх от търговска война, заради засилваща се опасност от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-вече на публичните дългове е втората област, която буди тревога.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска ни се да бъдем Швейцария на балканите. Да започнем с референдумите за важните въпроси. И в парламента да влизат само хора които могат да анализиратт и да създават закони. Стоп на калинките и калинковците и фризьорките. Кой за каквото е учил, това да прави. Има поговорка "Всеки става за нещо, но не всеки попада на мястото за което става."
84
5
 
2
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Приемането на еврото нямаше да е добра идея ,ако БНБ си беше на мястото.Хубавото ,ако приемем еврото е ,че някои банки в БЪлгария под контрола на сили извън ЕС ще бъдат малко по-малко безконтролни.
83
1
 
26
 
! Отговори
ОВО Е НАШ ФЕНОМЕН преди 6 години
.......ЗАЩО НАЙ МРАЗЕНИТЕ В СТРАНАТА НИ , НАЙ МНОГО АКЪЛ ДАВАТ ???????????
82
0
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
До 89Нито една от тези страни не е била във валутен борд преди това, за да се прави сравнение с тях
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кристалина ще ни вдигне стандарта?Айде стига вицове,деее.И е вярно,че не можем да се сравняваме с Гърция.Там заплатите са над 1500 евро,а пенсиите над 800 евро,нищо,че имат 300 милиарда евро дълг,който никога няма да платят.
80
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Никаква опорка не е- Бг не се крепи на инвестиции и икономика, крепи се на парите, изпращани от българите в чужбина. Тая сума, дето си я посочил, е мнооого спорна. Действителните пари, които пращат, никой не ги знае.
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде тая па изпълзя от дупката. Провали се на предишната задача скатасе за извесно време в азата и сега пак я активираха!
78
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще вдигне ама нейният. Испания, Италия, Хърватия, Словения и т.н. всички са яко затънали в дългове, само едно чудо ги крепи да не последват Гърция. Само един луд или корумпиран може да натиска за приемане на еврото
77
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е вашия стандарт, русофилския ли? Много ще падне, нашия Българския ще скочи.
76
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашия стандарт ще вдигне,кажете за нашия стандарт колко ще падне.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Пусна в действие усещането за страх? Да приемаме еврото сега, че после може едно евро да стане 10лв? Ей, нямате мяра в сплашването на хората, готови сте на всичко, за да ни притиснете и да постигнете целта си!
74
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
Нека напира, няма да стане.
73
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разработвам софтуер отчитащ колко коментара е написал един руски *** от едно айпи. Ако има русофили да се свържат по имейл.
72
0
 
6
 
! Отговори
Moghul преди 6 години
Отделно, това е като с Шенген, само с искане не става. Това, че вие искате и смятате, че сте готови не значи нищо за тези, които взимат решенията в Брюксел. След гръцката драма малко трудно ще ни се доверят.Нали сме същите тарикат-***.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Това за Италия го чу на опашката в МОЛ-а ли??Явно крак не ти е стъпвал в Италия.Цените които цитираш са В Сен Тропе през лятото а не в Италия. А специално за пиците само в хипер-луксозни хотели може да ти искат 25-30 евро за пица но пък на такива места пица НЕ ПРЕДЛАГАТ.
70
1
 
14
 
! Отговори
werno e преди 6 години
ще ви вдигне стандарта другарке
69
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Паметлив (но ***)!Ами ти може и 3000 евро за шоколад да платиш, ако желаеш! Няма ограничения!Факт е обаче, че себестойността на продуктите в Италия са нараснали значително след приеманено на еврото!
68
1
 
16
 
! Отговори
лаф да става преди 6 години
Щатите,откъдето идва натискът за глобализация и затриване на нациите защо не въведат еврото,като е толкова хубаво?Не че има значение за нас,защото сме в борд и бнб не е независима банка,а чейнчбюро.Турците си изтеглиха златото от сащ а ние им го продаваме на безценица с концесия 1%...
67
2
 
8
 
! Отговори
До италианеца преди 6 години
250 евро за ток на месец? Ти завод ли имаш?
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталинке, явно си загубила връзка с реалността!То само да изпълняваш това, което ти заповядват евреите не е лесно, но прояви поне здрав разум!