Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Несериозно било да сравняват България с Гърция
23 апр 2018 09:40,
188
Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!
Снимка: Reuters

Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано и настроенията за това са позитивни, настоя главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било необходимо условие за благоденствието на страната и за вдигането на жизнения стандарт.

Тя нарече притесненията на част от страните в еврозоната, че България може да се превърне във втора Гърция, "несериозни".

Георгиева допълни, че прогнозата за растеж и стабилността на икономиката ни изглеждат много добре.

По думите й плавното нарастване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

"Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта. Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя пред БНТ.

Бившият ни еврокомисар посочи, че е изключително важно е да се влага в човешки ресурси и образование.

Според нея положителните тенденции са налице, но в същото време има три големи риска пред световната икономика.

На първо място - страх от търговска война, заради засилваща се опасност от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-вече на публичните дългове е втората област, която буди тревога.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази / Онази е срамно дори да я показват , комо ли да я цитират !
64
0
 
18
 
! Отговори
buukfaace преди 6 години
госпожата напира за чашката!Така ще й се вдигне погледа!Тази жена какво работи????, къде живее та ще дава акъл на българите, много й дреме как живеем ние, но тя да се изкаже! Всяко изречение е лозунг от соца.!!!
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия 4 евро кафе.3,5 минерална вода.16 евро месо.Кисело мляко 44 евро.Хляб 2-2,5 евро Той -250 евро на месец. Вода -100 евро. Общо разход на месец над 1500 евро. Пица -25 -37евро.Откъде при евро с тия заплати тия разходи *** лелче.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората им писна да получават минималлно 250 евро на месец. Така че друго е да се полуват 500 евро на месец минимално а не 250 евро. Да не говорим че много от българските фирми сключват договори с европейски и то им плащат в евро а на работещите плащат в лева.
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ВАМП от снимката ако ви се яви нощем може да ритнете камбаната от уплах.Тази ако изобщо има мъж трябва да му дадат орден за храброст !ва степен.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е не кога ще вкараме Еврото, важното е кога ще падне валутния борд. Тогава ще скочат цените. Следете ТОВА и обменяйте навреме.
59
0
 
26
 
! Отговори
Ам проф.Стив Ханке преди 6 години
България е най изгодно да стои в Борд към Еврото и да вдига заплатите си така.Цялато налично икономическо спокойствие и доходи са благодарение на стабилният Борд към еврото позволяващ ни стандарт на живот.Руснаците плават на межд.Пазари и те нямат контрол над нашата валута.Те купуват лева по фиксинга на деня при срива на своята рубла перманентен,Евро у нас ще съсипе потребителите и ще срине икономически държавата.Другият момент е кражба на над 50 млд бордов резерв от БНБ
58
0
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
Дайте ми да печатам парите ви и не ме интересува кой ще управлява!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АААА за стандарта не знам, заплатата искам да ми се вдигне !
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как може пък тази жена ВЪОБЩЕ НИЩО ХУБАВО ДА НЕ ДОНЕСЕ НА БЪЛГАРИЯ и сега пак върши мръсни номера!!! Що за човек? И нашите лапнишарани по еуропейския "парламент" са същите дупедавци и НИКОЙ не гледа за нашите интереси...........все ги дърпа нечии ДРУГИ интереси да оправят! Ту на скапаната еуропка, ту на западните балкани.....а че нашата къщичка се е превърнала в ***, това не ги трогва! СЛЕД НАС И ПОТОП!
55
1
 
9
 
! Отговори
ЖЕНА ЛИ преди 6 години
До дедо Грим Това не е жена, да не обиждаме жените. Това не е и женище, да няма допиране до нормален пол, та и вулгарен вид на пола. Това не е и ***, защото не е и човек. Това е еврейско изчадие на Сорос и от него ум само Бойко иска че са си лика прилика
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59С 800 евро пенсия можеш да живееш много-добре в някой държави по света.
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тАЗИ убита лелка която доведе вредният си племенник Дянков на каква се изживява Какво разбира тази евро неграмотна Ямболска ***.. Борд към еврото сме от 30г бе тъпунгeр незавършил първи курс по финанси.какво означава да си в Борд към еврото.означава ,че дали си в физическо евро или в Лева е едно и също нещо.Ползваш всички позитиви на еврото без негативите.какви са негативите Стократно снижение на икономиката и унищожение на България заплатите и хората.мАарш обратно на къра неграмотна лелче
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След години основната валута в цял свят ще е биткоина и няма да има други валути.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Няма как да стане. Бордът го е фиксирал на 2 лева (принлизително).
50
5
 
32
 
! Отговори
дедо Грим преди 6 години
1.Отвратителна женица(+)2.Приятна и мн.почтена жена(-)
49
5
 
22
 
! Отговори
123 преди 6 години
Никакво приемане на еврото. Точка по въпроса.
48
1
 
20
 
! Отговори
СИК преди 6 години
Питам се защо управляващата ОПГ напира за еврото. Единственият отговор, който ми хрумва е, че сега, в условията на валутен борд, едни доста милиарди стоят блокирани като валутен резерв и не могат да бъдат "усвоени".
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Еврото, та еврото! Обаче доходите ниски, цените високи, инвестициите никакви, накрая цялата държава чака парите на работещите в чужбина. Ако не са работещите в чужбина, затъват и търговците, веригите, производителите на храни, облекло, мобилни оператори, аптеки, лекари, зъболекари, банки, ВУЗ-ове.......Работещите в чужбина внасят 1.7 милиарда лева годишно в България.С други думи - нищо и половина.Тая глупава опорка се изтърка вече.Измислете нещо друго.
46
3
 
20
 
! Отговори
Дед Хасан преди 6 години
Тази не е за вярване. И сега сме вързани за еврото. Влизането в еврозоната е загуба на национален суверенитет. Там където стъпи МВФ и СБ трева не никне.