Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък

Най-добре са в Швеция и Люксембург, отчитат от Евростат
Обновена: 25 апр 2018 14:08 | 25 апр 2018 07:00, Камелия Цветанова
218
Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък
Снимка: Reuters, архив

Около 30 процента от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто.

Още по темата

Все пак страната ни е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения у нас е бил 46 процента, докато за миналата година той е отчетен на 30 процента, показват данните на Евростат, цитирани от БТА.

Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живяли около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на родната статистика.

Около 33 милиона европейци или 6,7 на сто от гражданите на Евросъюза са били в ситуация на сериозни материални лишения през 2017 г., отчитат данните на Евростат.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика.

В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто.

Най-високи дялове на хората в ЕС, които са били в тежки материални лишения са регистрирани сред домакинствата с един възрастен човек - около 10 на сто. Още по-висок е делът на хората с материални лишения сред възрастните домакинства с деца - 14 процента.

За домакинствата с двама или повече членове /с деца или без деца/ показателят за бедност е значително по-нисък и варира между 5 - 6 процента.

Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне четири от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими, за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред неочаквани разходи да ги поемат без проблеми; да ядат месо /или вегетариански еквивалент/ редовно; да могат да си позволят една седмица почивка далеч от дома; да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
18
 
! Отговори
ПроЗтота преди 5 години
по-прозто нещо от гербераста няма - Боци и Цоци му се изтропват на лицето през седмица, то - всичко ще търпим, само да не са комунистите. Ама те и тези са комунисти бе - ааа тези са добрите комунисти! ... с такъв материал страната е обречена
125
13
 
8
 
! Отговори
bibbo преди 5 години
За мен тези проучвания са кьорфишек. Голяма част от бедните са такива по статистика, понеже бачкат в сивия сектор , или се осигуряват на минимална заплата, а другото на ръка. Да не сме цъфнали и вързали, но просто няма как такава извадка да е точна.
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова сте бедни, че даже кметицата ви Фандъкова е втора употреба.
123
8
 
9
 
! Отговори
Не забравяйте преди 5 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
122
13
 
8
 
! Отговори
До123 преди 5 години
Не розови очила а реалност.Индустрия работеща на дотации и огромни загуби.Заводи с допотопни руски машини.Селско стопанство което с АПКтата беше съсипано./Звеновода и бабите с мотиките бяха типична гледка/Търгувахме със самите себе си-СИВ.Никакъв здравен фонд-всички пари в един кюп.Накрая спряха да ни дават валутни заеми и бай Тошо-,,недоносче",П;Младенов -,,Положението е катастрофално,обрулена държава"Не бъркай 60-70те с годините след 85та
121
2
 
26
 
! Отговори
RE: 121 преди 5 години
До: "9.09." Събуди се 21 век сме.Другарю демократ, никога не съм бил член на БКП, и съм бил в "Екогласност".Това което стана в БГ е авторитарен режим на "пребоядисалите се ***" и олигарси.ББ - член на БКП. Цачева - партиен секретар - БКП, Плевенлиев - комсомолски секретар.Цветанов - 7 управление БКП. Костов - МАРКСИСТ УНССВ момента БГ е пионка и слуга на Запада.Нямате един голям проект за 30 г. Не може да си купите НОВ апартамент и нова КОЛАФАКТ. Демократите починаха или избягаха
120
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунист, Стига писа алабализми, все едно не помним. 100 лева МРЗ, нова Лада беше минимум 6100. Сега МРЗ е 500, умножи ги по 61 и ми кажи каква кола ще имаш. И ми кажи колко хора на МРЗ караха лади някога. И не ми говори дали не мога да си купя апартамент - много зависи какъв и къде. Ако поискам, ще си купя за десетина години. Ако е в провинцията, ще мога да го купя почти веднага.
119
6
 
10
 
! Отговори
До Комунисти преди 5 години
Не кола а развален Фиат-124 Жигули,или Москвич .Ако човечеството мислеше и се задоволяваше като теб,сега все още щяхме да сме в пещерите и да хвалим уюта им.
118
10
 
8
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
117
12
 
10
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
116
8
 
6
 
! Отговори
До Истината преди 5 години
Другарю,девети септември 44година беше отдавна.Ти повтаряш заповедта на др.Антон Югов.Само където не си посочил кои трябва да бъдат разстреляни. Това с ,,равенството и братството" отиде на бунището на историята.Това че сега у нас е тази слободия и неадекватно забогатяване се дължи именно на 45 годишният експеримент и уравновиловка.Бай Тошо го каза ,,соца е недоносче".Сега му сърбаме попарата.А в ,,оня строй"хората си построиха социализъм но не го нарекоха така и нямат твоите вълнения.
115
2
 
6
 
! Отговори
+ преди 5 години
Подходящ момент е на 6 май да се протестира срещу военните които предадоха интереса на наемния работник.
114
6
 
26
 
! Отговори
Комунисти преди 5 години
От 30 г. ви управляват комунисти.Станаха милионери, някой милиардери.Вие си яжте палмовото масло, и чакайте развитие.И да, при Тошо имаше сигурност, чист въздух, миене на улици, спокойствие и здравеопазване. И да след 15 г. си купуваш апартамент, а сега с една заплата цял живот НЕ МОЖЕШ ДА КУПИШ апартамент.Десет години се чакаше за кола, но НОВА, НОВА КОЛА.Сега нова кола след колко години можеш да си купиш за 20 000 евро?Не стигаме стандарта от 1989 г. 500 лв. заплата 15 лв. парно- ФАКТ!
113
1
 
15
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Тук някакви продължават да казват на черното бяло. Като любимеца им БокУ. Мощна веона сила, индустриализирана и социална България до 1989 г. я сравняват с тази дрипава и пословично бедна обезлюдена страна, наричана "Европейска България".
112
4
 
2
 
! Отговори
dasda преди 5 години
ама добро утро
111
9
 
10
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подвеждащо. Не е в Европа , ами в ЕС. Има огромна разлика :)))
109
13
 
8
 
! Отговори
Хайде стига!!! преди 5 години
Спрете да хленчите бе л.и.г.л.ьовци.В днешното свободно време всеки САМ КОВЕ СЪДБАТА СИ.Който е пробивен,амбициозен и конкурентен ще успее.И на запад и на изток е така.А който непрекъснато хленчи,ЧАКА да го оценят??? и ,,всички са *** и връзкари",аз съм върха"Грешна самооценка на необразован неудачникПостигни нещо пък тогава остави да те оценят и тук и там.
108
9
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Трябва да има праг на печалбите, не може частни болници и центрове да имат сто % печалба, 50% от нея не се обявява. Не може депутати да имат субсидии 14 бона на месец плюс 6 бона заплата. Не може шефа на БНБ да взи 60 бона. Заплата по-голяма от 3 бона не трябва да има. 2 бона програмисти - лекари и един бон работници.Какъв принос има новинар, че взима 15 - 30 бона.Изкуствено, определени касти ги направиха богати, лекари, нотариуси, банкери, строит. предприемачи, фармацевтична мафия, реститути
107
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
107, ако беше прочел статията, щеше да видиш, че значителна част от тези хора са или на възраст 65+, или до 17 години (т.е. са на пенсии, или тепърва започват работа, т.е. ниска заплата)От тези в активна възраст приспадни ромите и слабо квалифицираните и ще ти се поизбистри картинката.Специално в момента да си умен и беден, значи си много смотан.