Сложна дилема: Влизането на България в еврозоната

Нужна е по-активна и по-ефективна икономическа политика
30 апр 2018 16:00, Екип на Bloomberg
30
Сложна дилема: Влизането на България в еврозоната
Снимка: Reuters

Идеята да влезем в еврозоната е правилна, тъй като ние сме във валутен борд, който ни налага ограничения. Това мнение застъпи икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него влизането на страната ни в еврозоната ще даде възможност за една по-разумна монетарна и фискална политика.

„Проблемът, който аз виждам, е следният: Фактически ЕЦБ налага допълнителни критерии, свързани със степента на развитие, доходи и т.н. Тук се получава един „параграф 22“ – ако ние се опитаме в условията на валутен борд да ускорим растежа и да се доближим до страните от еврозоната, то това е трудно реализуемо поради ограниченията на самия борд. А ако не ги изпълним, тогава евентуално влизането ще се забави“.

Икономистът смята, че трябва да се намери някакво решение на проблемите, което предполага и една по-активна и по-ефективна икономическа политика, позволяваща по-ускорено развитие.

„Евентуално тук ще се нуждаем и от допълнителни структурни фондове от ЕС, но се подчертава те да бъдат ограничени, т.е. имаме една много сложна дилема пред икономическата политика“.

Кои са аргументите „за“ и „против“ влизането на България в еврозоната? Защо България няма да последва гръцкия сценарий? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
А преди 6 години
СЕГА СМЕ БЕДНИ,,ШЕ СТАНЕМ ДВА ПЪТИ ПО БЕДНИ,А БОГАТИТЕ,ДВА ПЪТИ ПО БОГАТИ,ТЪЙ КАТО ВСИЧКО ОТ 1ЛВ СТАВА 1 ЕВРО.АКО ТЪРСИМ МАЙКА СИ В ЕВРОЗОНАТА,НЯМА ДА МОЖЕМ ДА Я НАМЕРИМ,ОТДАВНА ОСТАНАХМЕ БЕЗ МАЙКА,Т.С БЕЗ НАРОДНО СТОПАНСТВО .ТОВА ГО ИСКАТ САМО БОГАТИТИ,КОИИТО ОКРАДОХА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.АКО ПОЛУЧАВАМ 1000ЛВ,ЩЕ СТАНАТ 1000 ЕВРО СЪМ СЪГЛАСЕН,НО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ,ЩЕ СТАНЕ ЕВРОДУПЕНЕ.
27
2
 
3
 
! Отговори
samo dnes ne 3nae преди 6 години
ima go ofizialno v 4uzdiq pe4at : v 2019 se o4akva Bulgariq da vle3e v evro3onata. Podgotovkata e 3apo4nala
26
1
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТКато чуеш Черна гора и ти става лошо, нали?България като въведе Евро за национална валута ти ще гледаш филма "Прощай Григорий" 3 та серия.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не сме добре дошли в Еврозоната понеже управниците, а и средата като цяло е свръх-корумпирана. Уж независимата ни централна банка (тотално провалила се в банковия надзор) е ясна на всички какво представлява. Макар индикаторите да отговарят на критериите е факт, че от Еврозоната не искат и да чуят за нас. Може да направиха грешката да ни пуснат в ЕС, но за Еврозоната и Шенген е абсурд даже да се говори. Те нямат проблем да ни кажат и 100 пъти "Не", ние може да си кандидастваме до живот.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продължение на #23:-ще започне бясно и безконтролно теглене на заеми от чуждестранните банки и изтичането им в "неизвестна" посока(пример,16 милиардния заем,с част от който "спасиха КТБ и тя пак фалира,а за останалата сума какво се знае?)//не забравяйте,че в "чакалнята" няма никакъв контрол!//-крайната цел е тотален фалит на държавата и превръщането и в собственост на банките.Разберете,нас никой няма да ни спасява и опрощава.България ще стане първата държава в ЕС,лишена от национална незави
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаят ли овцете,че целта на полиплявата,която плещи за еврозоната не тя а влизането в "чакалнята"(специално измислена за аборигенски "държави",като нашата и Румъния!!В тази чакалня левът се освобождава от борда с призтичащите от това вихри: -моментално ще се обезцени в пъти;-малко преди това,мошениците ще изтреглят колосални заеми в левове от банките и че ги обърнат в евро;-щом борда падне,с една част от еврата ще си втрнат левовите заеми...а овцете ще си загубят спестяванията в банките!
22
3
 
7
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Влизане в еврозоната ще е поредната шашма на поредното крадливо правителство,ще приложат същия крадлив номер както при деноминацията когато един хляб беше 500 лева а го деноминираха на 80 стотинки,ще изкл атат народа тарикатски доде баби и дедовци си пресмятат хляба и киселото мляко колко струваха и колко станаха.Единствено помощите за една крадлива прослойка от обществото електорат на всяка една власт ще бъдат облагодетелствани по новата евро тарифа
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите умишлено ни държат бедни...............така иска глобалистката англосаксонска мафия и масоните!!!Добър вечер, селяни прости!!!!
20
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до 17 ПОЛИТИКАТА НА ЕС Е ДРУГА. ЦЕЛТА Е РЕЗЕРВА ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД ДА ВЛЕЗЕ В ЕЦБ КАТО СВЕЖИ ПАРИ ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОКРИЯТ ЧАСТ ОТ ДЪЛГОВЕТЕ НА ГЪРЦИЯ И ДРУГИ КАТО НЕЯ А НИЕ ДА ЛАПАМЕ МУХИТЕ. И ОТДЕЛНО ОТ ТОВА ЩЕ БЪДАТ ИЗЯДЕНИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА ПО БАНКИТЕ А НАРОДА НА КАИШКА. ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА. И ОТ ВСИЧКО НАЙ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ЩЕ СА КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ. МОЖЕТЕ ДА СИ ОТГОВОРИТЕ САМИ.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еврозона, където страните са средно с 85% бвп дълг, при условие, че ние сме на 25 ... да се натискаме да влезем е направо лудост. Това ще бъде най-грешното и анти-българско решение, което политик може да вземе. Единствено биха спечелили шепа корумпирани политици, всичко друго са празни дрънканици. На практика няма да има полза нито за кредитирането, нито за бизнеса - напротив ще ги притисне още повече. Искат гербавите алчни душици още парици..
18
4
 
24
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ! преди 6 години
НАРОДА НЕ ИСКА ЕВРОЗОНАТА ДА ПЛАЩА МИЛИАРДИ НА ДРУГИ!!! ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам резерва на валутния борд да се внесе в Сребърния фонд за изплащане на пенсии на хората. Резервът вече няма да трябва на банката и политиците. Ако много напират за Еврозоната, това трябва да е условието на народа.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за рускияГърция си имаше отдавна развихрила се инфлация още от 80-те. въвеждането на еврото отложи фалита с трийсетина години.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
влезем ли в еврозоната всеки втори българин под прага на бедноста не ги слушаите политиците те не знаят какво е недоимък и глад не им се вързваите защото после няма връщане назад сега поне всеки четвърти е под прага на бедноста
14
2
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТЯ първом отговори защо след въвеждане на еврото, Гърция фалира ? А дълговете на страните от ЕС които използват евро, гонят 100 и повече % от БВП ?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще стане с резерва на валутния борд? Никой не смее да пита. Никой журнал, никой политик, никой "експерт". Компетенцията им е нулева, затова по-добре да не влизаме в еврозоната, защото ще изядат резерва, ще започнат да вземат заеми, цените ще скочат.
12
1
 
8
 
! Отговори
Бай иван преди 6 години
Преди влизането в еврозоната трябва да се окраде още една банка. Парите да се изперат през имоти и тогава ако има хора да работят ще приемем еврото.
11
6
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Добре, `айде сега умник *** да обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
10
8
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Преминаването в еврозоната - тройно обедняване на българите !
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вече ще се нуждаем от национален консенсус по въпроса дали изобщо искаме да влизаме в еврозоната! Зная отговора, който е свързан с поносимо и сходно ниво на доходите. Затова, свършете си работата във вътрешен план и след това се "мерете с мъжете"!