Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове

Брюксел в очакване на туит от Тръмп: Търпеливи сме!
30 апр 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
63
Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове
Снимка: БТА

Търговската война между ЕС и Съединените щати ще избухне до часове, освен ако президентът Доналд Тръмп не я спре в последната секунда.

В полунощ изтича временното изключение, което САЩ дадоха на ЕС за новите американски тарифи за внос на стомана и алуминий, одобрени от Конгреса по искане на Белия дом.

Опитите на ЕС да си издейства постоянни изключения, дадени на Канада, Мексико и Австралия, не постигнаха успех и след визитите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, които бяха миналата седмица поотделно във Вашингтон да убеждават Тръмп.

Днес еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом има насрочен телефонен разговор с американския секретар за търговията Уилбър Рос, който е последната надежда на Брюксел, с изключение на очаквания туит от Белия дом.

Очаква се след влизането в сила на новите вносни мита на 1 май, ЕС да излезе с ответни мерки, които вече бяха одобрени от европейските лидери през март. Те ще включват списък от емблематични американски стоки, които ще бъдат обложени допълнително в отговор на американските мита. Сред тях са уискито "Бърбън", дънките "Ливайс" и моторите "Харли Дейвидсън", както и американската червена боровинка и фъстъченото масло.

Германия, Франция и Великобритания са категорични, че американските търговски мерки са несправедливи и ЕС трябва да им отговори твърдо.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "Комисията е търпелива, но подготвена". Служителите на търговския департамент са мобилизирани да работят на почивния 1 май, но ефективното въвеждане на европейския отговор ще отнеме време. Според Малмстрьом поне месец ще е нужно да се въведат новите тарифи към американския внос във всички държави членки.

Миналата седмица Брюксел започна да следи вноса на стомана и алуминий в Европа, който се очаква да залее континента след затварянето на американския пазар. Синдикатите се опасяват, че по-евтините метали ще доведат до масови фалити на производители и уволнения на работници. ЕС заплаши да внесе иск и пред Световната търговска организация срещу американските тарифи, който заплашва с колосални глоби САЩ.

Вестник "Файненшъл таймс" пише днес, че бюджетният излишък на Германия се превръща в политически проблем за цяла Европа, тъй като Тръмп е бесен на германските износители на автомобили и на отказа на Берлин да харчи повече за НАТО.

В статия, публикувана в италианския вестник "Ла стампа", се твърди, че " дългосрочната цел на Тръмп е да разруши ЕС, за да може той да договори от силна позиция двустранни споразумения за търговия с бившите членове на Съюза".

Смята се, че световна търговска война би намалила глобалния икономически растеж, който сега е под 4%  с 1-2 процента. Една от първите ѝ жертви ще е Европа, която изнася 3,5% от своя БВП. Търговска война от двете страни на Атлантика ще има сериозни последици, тъй като САЩ и ЕС представляват около една трета от световната търговия.

През март Тръмп предложи облагане с 25% на вноса на стомана и с 10% на алуминия след доклад на Търговския департамент, че сегашното състояние застрашава американските търговски интереси. В края на март американският президент обяви, че някои държави ще бъдат освободени, временно или постоянно от тях и че Вашингтон ще преговаря по отделно с интересуващи го страни за договаряне на индивидуални условия за търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
САЩ са единствената суперсила и никой няма шанс в открита конфронтация срещу тях. God bless the USA!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О не, iPad-ите ще поскъпнат с 50 лева ...
50
9
 
28
 
! Отговори
ВИЖ ТИ преди 5 години
Спрямо Русия,санкции- може. А,спрямо ЕС- не може .Що тъй?......Бумерааангът се връщааа....Който ниж вади,от нож умира...
49
5
 
37
 
! Отговори
ТеооГеоо преди 5 години
Европедерунгелите да загърбят ФАЩ и да се отворят към Русия...Ще ги затрупат със стомана и алуминий и каквото се сетят още.
48
6
 
30
 
! Отговори
сейрджия преди 5 години
Очаквам я тази война с голям интерес. Вече съм пред телевизора с бира и чипс и очаквам..
47
4
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Кори: Русия ще рухне за месеци? Вярваш ли си на тия г'лупости дето ги пишеш?
46
0
 
16
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Когато Атовете си мерят ...... страдат магаретата --обикновеният човекБогатите не ги мислете вие,те и в кризи и във войни все по богати стават.Но къде ли ще си занесат богатството ...?Въпроса как обикновените хорица да си подобрим животеца и той да е по спокоен.Или да идва метеорита и да се свършва за всички.Или някой луд с копчето...
45
44
 
5
 
! Отговори
Кори преди 5 години
За митата: относно РФ-няма нужда от санкции. Просто през мита (входящи / изходящи) се изравняват нормите на печалба. Например, Газпром с каквато норма на печалба изнася в България/член на ЕС/, Германия/член на ЕС/ със същата норма на печалба продава Мерцедес за Москва. И така с всичко! Ама това са частни фирми - частни ,ама държавата има право на мита! Русия ще рухне за месеци. И без санкции.
44
8
 
14
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Хайде, чак пък "война". Протекционизмът е неприятен за другите, но добър за своите.Има го.Ще стигнат до споразумение, убеден съм - два богати субекта винаги стигат до разбирателство, просто има терен за отстъпване. ЕС трябва да наложи строги и тежки внос/износ мита за страни извън съюза.Иначе за какво е този съюз?
43
2
 
35
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Ние сме на тоя хал зард англосаксонците.Всички национални катастрофи и погроми са дирижирани от тях.
42
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Анонимен 41 Ако Германия загази ние сме чао ,тук в България.Пълно чао.Ще се набълбукаме зофорт.
41
4
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Война между САЩ и ЕС може да избухне само за повече *** и повече бежанци.За друго война между дъщерите на Сатаната не може да има !
40
2
 
22
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Факт!За ЮАР е различно.Там белите започнаха да използват парите от продажбата на ресурси за закупуване на технологии , е започнаха да изназят продукция , и да конкурират успешно Западните стоки!А и една развита базапри такова мнозинство на местните, означава големи загуби за индустриалния запад.Сега правят същото и с Русия! Ограничават технологии .Но Русия не е ЮАР.Като Китай и Русия ще намери тунелът !Само ние си оставаме в блатото!
39
2
 
21
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Факт!Китай не е единствен в този район ,който е заложил да живее от труда си!В този район се произвежда 80% от стоките в света!Те вече вече са независими от технологии .А големината на техния пазар също е убийствена!По една причина-техните пазари са с реялни пари , както и ЕС , на САЩ са малко различни! 4 от 5-те най-големи банки са китайски-с реални пари в кеш!А ,че е настъпил моментът на прелом-Китай вече купува нефт и газ със собствени пари!Това говори всичко!Преломът е настъпил!
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако стане икономическа война Германия ще го загази най-много от всички държави от целия свят.
37
6
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Китай застаряват и го знаят добре.Проблема на белите държави стана поради либералните им ценности.До последно ЮАР се държаха защото имаше расова сегрегация апартейд закон за защита на нацията.Тъпите европейци не го схванаха това и пуснаха всякакви жълти и черни шебеци.Резултата е необратим.Без апартейд това става.Сам не си ли браниш цвета на кожата те изяждат така е в природата!
36
14
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До ИЛИЯ ИЛИЕВКитай нищо не са отвяли защото не е най-важното да произвеждаш нещо а да имаш пазар за него.Без пазар производството не значи нищо щото фалира рано или късно.Китайците са неконкурентно способни.Те просто са голям пазар поради голямото си население.но извън Китай нищо не могат да произведат конкурентно те само сглобяват за големите.Целият проблем е чисто демографски просто белите отказаха да правят деца докато азиатците и африканците не ги надминаха.
35
17
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До ИЛИЯ ИЛИЕВАзия ги отвя само и единствено с крадене.Къде беше Япония никъде откакто им позволиха да правят автомобили в Сащ Япония живна.За Китай да не говорим Чайна просперира само благодарение на аутсорсинга заради евтината работна ръка от краят на 80-те години на западни и най-вече американски компании преди Китай технологично бяха дори след СССР.Оказа се че всички ци.ат от америка а после ги псуват.В тва число и немците ако не изнасят в Сащ автомобилите си кво ще стане.
34
1
 
17
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Факт!САЩ и ЕС ,като всички и всичко са конкуренти!А и АЗИЯ вече отвя и двете заедно!Производството на стоките определя кой ще дърпа конците! Защото вече големината на пазара е там! Което ще рече ,че те вечеса самостоятелен играч.С собствени технологии и пазари! Големината на пазара определя и нивото на конкуренцията! ЕС и САЩ сами дадоха възможност на азиатците да преминат бариерата.причините нямат значение ,защото процеса е необратим.Войната не е средството вече.
33
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Бърбъна е вид уиски приготвян от царевица . не познавам марка "Бърбън", много са марките