Европа забранява пластмасовите сламки и вилици

Мярката е насочена срещу замърсяването на световния океан
Обновена: 2 май 2018 08:26 | 1 май 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
37
Европа забранява пластмасовите сламки и вилици
Снимка: flickr

Европейската комисия подготвя ново законодателство, което ще доведе до забраната на пластмасовите сламки, прибори, тарелки и дори дръжките за балони.

Причината е желанието на Брюксел да увеличи приноса на Европа към запазването на световния океан и плажове, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци.

Според проект на документа, публикуван от американската медия "Политико", Еврокомисията се е спряла на тарелките и сламките, тъй като за тях съществуват широко достъпни алтернативи, изработени от други материали.
Причината ЕС да се реши да подготви общо законодателство е, че ако то се въведе от едни държави, а от други - не, това ще наруши свободната конкуренция и ще изкриви общия европейски пазар, става ясно от проекта на директивата.

Документът предвижда въвеждането на глоби за нарушителите, допълнително етикетиране, предупреждаващо за вредата от използването им, както и въвеждането на отделна цена за ползването им, за да се насърчат потребителите да ги заменят с алтернативни.

В проекта за директива се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши с пластмасова основа, опаковките на храни и мокрите кърпички.

Еврокомисията коментира, че пластмасови продукти, които имат достъпни алтернативи, трябва да бъдат лимитирани, за да се помогне за почистването на природата. По данни на Комисията 80-85% от изхвърляните по европейските плажове боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Съветът на европейските производители на балони и празнични аксесоари обаче смята, че идеята не е добре обмислена и ще застраши здравето на децата, които ще трябва да връзват балоните си и евентуално да се оплетат във връвта, вместо да ги носят на пръчка, пише "Политико". Други производители на пластмасови изделия също са недоволни.

Ограничаването на пластмасовите изделия за еднократна употреба е част от лансираната в началото на годината от Европейската комисия Стратегия за пластмасите. Тя предвижда и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки. Като алтернативи се предвиждат възможността за въвеждане на система за връщане на пластмасовите бутилки срещу възнаграждение за купувачите или покриване на част от разходите за преработка от производителите им.

Друга идея е капачките на пластмасовите бутилки да бъдат само на резба, за да не се губят и да замърсяват допълнително, тъй като поради размерите си, са трудни за събиране.

Според стратегията за пластмасите ЕС трябва да намали полимерните опаковки наполовина до 2020 г, а до 2030 г - да ги замени изцяло с рециклируеми.

Очаква се проектът за забрана на сламките, пластмасовите прибори и дръжките за балони да бъде предложен от Европейската комисия в края на месеца.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 2 дни
До Анонимен 32
Няма да те разберат.Същите свини имаме и тук в САЩ.Главно в Калифорния,Илинойс,Ню Джързи,Ню Йорк и др.Всичко що е синьо(демократи) е леш-т.е пълен ***-хора живеещи в измислен,нереален свят.Само мислят как да крадът парите на хората,които наистина работят и създават нещо.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какъв точно ще е ефекта от забрана в Европа след като основните свинщини ги вършат в другите континети - основно Азия и Африка?
Дреме им на тях че Европа забранила на белият европеец употребата на нещо. Докато едни пазят а други рушат ефекта ще е никакъв. Решението на проблема не е забрана а превенция. Възпитаване на самосъзнание. Не е проблем че някой някъде използва пластмаса за еднократна употреба. Проблем е когато тя не се изхвърля на определеното за това место.
31
1
 
3
 
! Отговори
Пепо преди 8 месеца
Не разбирам, никой не говори за това, че няма контейнери, че няма кошчета, че има ниска култура, че "алтернативите" са в пъти по скъпи, да не говорим за унищожението на хиляди дървета за да направим ЕКО сламки и чашки, които реално НЕ СА ЕКО! Всичко което се работи с хартия има полиетилен, и специално лепило, които реално правят ЕКО продукцията още по вредна. Пласмасата се преработва, но няма кой да организира нещата така, че да бъде чисто, евтино и изгодно.
30
4
 
0
 
! Отговори
Късно преди 9 месеца
Твърде късно.
29
1
 
1
 
! Отговори
НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА преди 9 месеца
Яжте с ръце!
28
2
 
1
 
! Отговори
H преди 9 месеца
Да се спрат и пластмасовите бутилки и пластмасата за киселото и прясно мляко и тогава ще го приема за ок този закон. В противен случай ще си поръчвам от Алито и Ибей с безплатна доставка и нищо не могат да ми направят... това са страни извън ЕС - Китай например... Ако реши да се спира пластмасата, то бирите трябва да са само в стъкло и кенчета и какво ли още не...
27
3
 
1
 
! Отговори
Кори преди 9 месеца
Когато избухват пластмасите през 50-те е голям удар, голямо попадение: масово и евтино приложение във всички области. Какво се оказа-оказа се че не сме били подготвени за такава експанзия.Затова да се внимава с новостите!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема наистина е огромен,цели реки са мъртви и отровени в Азия и Африка от пластмаса и химикали, животните в океана също измират от пластмаси.Няма прясна вода дори за хората.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ДДТ
Има съвременни разработки на чаши,сламки и др. продукти,произведени от 100% биологични материали,които се разлагат по естесвен път в природата,няма да изчезнат сламките ти, не бой се,а на чашите се нанася фин слой парафин ако хартиени.
Има доста биологични материали за заместители,проблема е,че са малко по-скъпи.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
21 - Доста коктейли има, който с в пъти по-добре със сламка, отколкото без .. Ех,какво да се прави, ще се поръчва през алтенативни източници.
23
2
 
2
 
! Отговори
кръчмар преди 9 месеца
Ами онези търговци които ги мързи да мият какво ще правят?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Произвеждат се още много пластмасови изделия за еднократна употреба, които трябва да бъдат забранени в най-скоро време. Надявам се ЕС да вземе съответни мерки и да стане водещ фактор за опазване на природата от пластмасови изделия, кото в момента са голям проблем както на сушата така и в реките и океаните.
21
2
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
Че кое е това нещо което не може да се пие без сламка или да се яде без пластмасова вилица
20
1
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 9 месеца
е какво толкова Председателя Мао по консервативни сметки е убил само 60 000 000 човека в Китай, дори Сталин е като светец пред такова число!
19
7
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 9 месеца
а какво ще кажеш да е на стария добър капиталистически принцип за свободен пазар и търсене и предлагане и всеки да има право на избор какво да използва и с какво да трови себе (и малката част от планетата до която има достъп). О, чакай, забравих, че Барозо определя себе си като Маоист и че е председателя на Португалската Комунистическа Партия, Меркел е член на Източногерманската кКомунистическа Партия и т.н. един не-комунист няма в Брюксел!!
18
5
 
5
 
! Отговори
ДДТ преди 9 месеца
Всички еднократни прибори трябва да изчезнат. Само стъкло ,порцелан,метал.
17
2
 
6
 
! Отговори
к0нсерва преди 9 месеца
така е, това е правото на избор при днешните демократи, неолиберали, правото ви на избор е това, което ние ви наредим, което реално не е нищо повече от чисто и просто диктатура.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
14, само да допълня... то щото хартията, като манна небесна пада и хич не се секат дървета за да се произвежда.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези от ЕС с кви работи се занимават.Да пазят природата,животните и здравето на хората.Аман от тяхната еволюция.Не мога да разбера защо нашия вожд Путин и Лавров,и другите прекрасни олигарси са си пратели децата да живеят при тези ненормалници.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 13
Когато искаш да промениш нещо към Добро трябва да имаш добра алтернатива. Чухме само за забрана , а не за алтернативите. Западна Европа , ще си позволи хартиени чаши и чинии ...амии ти как ще ги плащаш ?
Второ с какво ще компенсират предприятията , които произвеждат тази продукти и хранят работници ? То не е ей така ...мислиилии за доброто...За тяхното да :)