Сбогом, чашки и чинийки от пластмаса! Мокри кърпички, на вас също!

Европа подготвя директива, която да забрани и сламките и филтрите за цигари
2 май 2018 07:11,
53
Сбогом, чашки и чинийки от пластмаса! Мокри кърпички, на вас също!
Снимка: Reuters

Европа се готви да каже "сбогом" на чинийките, чашките, виличките и лъжичките от пластмаса. А също на мокрите кърпички, клечките за уши и филтрите за цигари.

Това става ясно от директива, която Европейската комисия подготвя. Ако влезе в сила, тя ще доведе до забраната на пластмасовите прибори, сламки, чинии, кутии за храна и балони с пластмасови дръжки.

Още по темата

Целта на предложението е Европа да увеличи своя принос към опазването на световния океан и плажовете, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци, пише "24 часа", цитирайки "Политико".

Според изданието Еврокомисията се е спряла първо на пластмасовите чинии, прибори, сламки и дръжки за балони, тъй като за тях съществуват достъпни алтернативи. Специални мерки ще насърчават индустрията да ограничи производството на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Идеята на Еврокомисията е да въведе и допълнителни етикети, които да дават информация на потребителите за алтернативни продукти, с които да заместят тези, които се изваждат от употреба. Заместващите варианти ще се подлагат на рециклиране, пише изданието.

В проекта се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши, мокрите кърпички, филтрите за цигари и др. Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасови чинии, вилици и лъжици.

Очаква се проектодирективата да бъде предложена от ЕК за обсъждане до края на май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
40
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
Завръщане към 80-те: Пак ще пушим Арда качак, Слънце, а по-богатите Gauloises. Бебешките дупета ще бършем с намокрена памучна пелена, а в самолетите ще ядем с метални вилици и ще пием от стъклени чаши.
10
20
 
21
 
! Отговори
Пластмасов грез дей преди 5 години
Да го подухват от ЕС
9
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като забранят пластмасата в Европа? Ние ли сме най-големите замърсители на световния океан? Не се заблуждавайте, това е капка в морето и е само отчитане на дейност, нищо няма да се промени, защото останалите "небели" държави ще си карат както досега и няма европейски господ, който да може да ги накара да спрат. Хора, които все още акат на улицата няма да се трогнат от смешните европейски директиви.
8
2
 
46
 
! Отговори
Генерал Мао преди 5 години
Трябваха им около 20 год да забележат, че тия найлонки и пластмаси замърсяват. Кога ще бъдат арестувани и разстреляни по стадионите хората, които твърдяха, че това са екологично чисти предмети и подлежат на рециклиране.
7
3
 
22
 
! Отговори
пластмасови фасове. преди 5 години
Другото, което е интересното, че ако загрееш тютюна до 300 градуса той започва да тлее, а тук само изпуска пара, когато извадиш изпушената цигара се вижда препечен около нагревателя и здрав отстрани. Трябва да е обработен с някаква химия за да не се пали. Пак казвам, че се учудвам как това се продава в ЕС, а няма данни какви щети ще нанася(освен данните на пройзводителя). И колко много хора наблюдавам у нас да го ползват(опитни зайчета) тъжно.
6
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС си създава директиви, които после да отменя, проникнат от чувство за дълг пред бъдещетите поколения.Интересно ми е кога и самите себе си ще отменят с директива."Ако усетиш, че яздиш умрял кон, слез" *** мъдрост.
5
1
 
20
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
До 8Не ти говоря за електронна цигара, а за цигарите(с тютюн) които се слагат в устройство, което загрява тютюна до 300 градуса и дишат парата без горене съвместно с пластмасата във филтъра, но ако напиша името им ще ме изтрия. Те са от миналата година.
4
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kеф, ще се върнат цигарите без филтър! Бааму какви велики цигари бяха, дръпнеш си от "Слънцето" и нема нужда от мезе!
3
6
 
12
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До Т. Иванова : Много поучителна история. Разказвайте я навсякъде, нека повече хора я чуят и осмислят. Не е срамно да се учиш! И това във всичко.
2
7
 
10
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Химици от университета на Колорадо разработиха нов вид пластмаса, която на теория може да бъде рециклирана "безкрайно", съобщи в. "Индипендънт".Макар и пластмасата да е много полезна, тя замърсява околната среда. Съществуващият сега материал се смята за неекологичен.Пластмасата, създадена от екипа на проф. Юджийн Чън, има много от характеристиките на обикновената, като здравина, трайност и топлоустойчивост
1
1
 
67
 
! Отговори
Т. Иванова преди 5 години
Преди 18 години в Германия договаряхме да закупим компресори. Тогава в Бг настъпваше ерата на пластмасовите торбички, чинийки и пликчета и производители се надпреварваха да произвеждат. По време на договарянето ми направи впечатление, че там ни поднасяха минерална вода в стъклени шишета, чашките бяха картонени, а сувенирните торбички, направени от плат. Правете си изводите.